mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Cabaran Muslim Rusia berpuasa

APABILA tiba detik 1 Ramadan, umat Islam di seluruh dunia mula berpuasa bagi memenuhi salah satu rukun Islam. Tidak terkecuali juga umat Islam di Rusia.

Islam merupakan agama kedua terbesar di Rusia selepas Kristian dan populasi penduduk Rusia yang menganuti agama Islam ialah seramai 14.5 juta orang.

Islam tersebar di Rusia bermula daripada abad kelapan iaitu hanya kira-kira 200 tahun Nabi Muhammad SAW menerima wahyu.

Kebanyakan umat Islam di Rusia berasal dari wilayah-wilayah seperti Ingushetiya, Chechnya, Dagestan, Kabarduno-Balkaria, Karachaevo-Cherkessiva, Bashkortostan dan yang paling ramai di Tatarstan.

Tidak jauh beza dari Malaysia, Ramadan di Rusia juga disambut dengan sangat meriah oleh umat Islam di sana. Malah ramai Kristian juga mengetahui mengenai amalan ini dan menghormati orang Islam yang berpuasa.

Ramai juga para pemimpin Moscow termasuk Vladimir Putih akan menyertai umat Islam berbuka puasa.

Antara cabaran utama yang dihadapi oleh umat Islam di Rusia ialah jika bulan Ramadan jatuh pada musim panas, di sesetengah tempat orang Islam terpaksa berpuasa sehingga 20 jam lamanya.

Cuba anda bayangkan jika anda mula berpuasa pada pukul 5 pagi dan hanya dapat berbuka puasa pada pukul 1 pagi? Tentulah ini satu cabaran yang sangat besar.

Terdapat juga fatwa yang memberi kelonggaran kepada umat Islam untuk berbuka selepas tempoh masa 12 jam. Namun masih ramai yang memegang erat ajaran Islam dan berpuasa penuh 20 jam.

Pendapat lain pula mengatakan, ini adalah sesuatu yang adil memandangkan umat Islam di kawasan ini hanya perlu berpuasa dua jam sehari jika Ramadan jatuh pada musim sejuk.

White Night

Selain itu, satu lagi cabaran ialah bagi umat Islam yang berada di bahagian utara Rusia di mana mereka akan menghadapi satu fenomena yang dikenali sebagai White Night atau Malam Putih, di mana mereka akan menghadapi siang yang panjang tanpa malam selama beberapa minggu.

Dalam keadaan berlakunya Malam Putih seperti ini, umat Islam di tempat sebegini akan berpuasa mengikut waktu wilayah terdekat yang tidak mempunyai fenomena itu.

Berbeza pula di wilayah selatan Rusia di mana umat Islam akan berpuasa dengan cuaca yang sangat panas melebihi 40 darjah Celsius.

Keadaan panas dan kering seperti itu akan membuatkan penduduk di kawasan terbabit berasa sangat dahaga, sehingga ada yang mengalami kekurangan air dalam badan.

Walau apa pun cabaran yang dihadapi, umat Islam tetap berpegang teguh kepada ajaran Islam dan meneruskan ibadat berpuasa.

Pada hari pertama Ramadan, puluhan ribu umat Islam akan berkumpul di Masjid Katedral di Moscow untuk berbuka puasa dan menunaikan solat terawih secara berjemaah.Utusan Malaysia Online Bicara Agama 07/08/2013
Tags: aidilfitri, puasa
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments