mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Hayati kandungan al-Quran

AL-QURAN bukan hanya dibaca tetapi penurunan kitab suci itu perlu dihayati dengan mendalam setiap ayat dan perkataan agar kita lebih memahaminya kerana ia mengandungi pelbagai pengajaran termasuk suruhan dan larangan Allah SWT.

Namun tidak semua insan mampu memahami maksud isi al-Quran hatta sekalipun seorang huffaz yang dikatakan menghafal keseluruhan ayat-ayat kitab suci tersebut.

Hasil daripada kegagalan tersebut, maka lahirlah umat Islam yang hanya tahu membaca al-Quran tetapi tidak mengetahui isi kandungannya dan akhirnya misi penghayatan kitab suci itu tidak tercapai.

Sehubungan itu, bagi menerangkan isi kandungan al-Quran kepada orang ramai khusus terhadap para huffaz, Sekolah Menengah Islam IQ Kuala Lumpur (IQKL) menerbitkan Kitab Al-Hafiz Fil Al-Tafsir yang lengkap dengan perbendaharaan bahasa Arab.

Pengerusi Projek Kitab Al-Hafiz Fil Al-Tafsir, Prof. Datuk Dr. Zulkifli Mohd. Yusoff berkata, usaha itu merupakan kali pertama di Malaysia dengan penglibatan sebuah sekolah tahfiz iaitu IQKL yang bertujuan untuk melatih para huffaz memahami isi kandungan selain menghafalnya.

Jelas Zulkifli, pihaknya mendapati ramai dari kalangan huffaz al-Quran hanya tahu menghafal tetapi gagal untuk memahami isi kandungan lalu menyebabkan mereka tidak mengetahui makna tersurat dan tersirat sesuatu perintah Allah SWT.

Beliau yang merupakan Pengarah Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya menambah, apabila situasi itu berlaku, maka mesej yang disampaikan oleh Allah melalui al-Quran kepada umatnya akan gagal.

Oleh itu, jelas Zulkifli, kewujudan Kitab Al-Hafiz Fil Al-Tafsir adalah sesuai pada masanya di saat umat Islam kini dihimpit pelbagai masalah akibat gagal mendapat panduan dan petunjuk kerana tidak memahami isi kandungan al-Quran.

"Sebagai contoh, masalah perpaduan yang berlaku dalam kalangan umat Islam hari ini disebabkan mereka tidak memahami isi kandungan ayat al-Quran sedangkan dalam Imam ketika solat membaca ayat 213 surah al-Baqarah.

"Maka penerbitan Kitab Al-Hafiz Fil Al-Tafsir merupakan langkah jangka panjang kami dalam melahirkan ahli perniagaan, pemimpin dan sebagainya yang menjadikan ayat-ayat sebagai rujukan dalam setiap urusan mereka," terang Zulkifli ketika majlis pelancarankitab itu baru-baru ini.

Majlis pelancaran Kitab Al-Hafiz Fil Al-Tafsir disempurnakan oleh Ketua Setiausaha II Kementerian Pendidikan, Datuk Seri Dr. Zaini Ujang dan dihadiri oleh Wakil Lembaga Pengelola IQKL, Datuk Wan Mohamad Sheikh Abdul Aziz dan Pengetua IQKL, Nor Azimah Mohd. Ghazali.

Zulkifli berkata lagi, sehingga kini pihaknya telah menyiapkan dua jilid, di mana setiap satu mengandungi tiga juzuk dan projek ini dijangka sempurna pada hujung tahun hadapan.

"Alhamdulillah kita berjaya hampir menyiapkannya walaupun dimaklumi masing-masing sibuk dengan tugas, namun masa hujung minggu digunakan empat pentashih untuk meneliti dan menyemak usaha yang dilakukan oleh warga pendidik IQKL," kata beliau.

Selain Zulkifli, tiga anggota pentashih adalah Rektor Kolej Universiti Islam Selangor, Prof. Madya Dr. Ab. Halim Tamuri; Pensyarah Kanan Universiti Kebangsaan Malaysia, Dr. Wan Nasyruddin Wan Abdullah dan Pensyarah Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Prof. Madya Dr. Ammar Fadzil.

Dalam pada itu, Wan Mohamad dalam ucapannya berkata, Kitab Al-Hafiz Fil Al-Tafsir merupakan terbitan pertama IQKL akan dijadikan sebagai silibus pembelajaran sekolah berkenaan bermula awal tahun lalu.

Ujar beliau, Kitab Al-Hafiz Fil Al-Tafsir yang lengkap dengan terjemahan ayat-ayat al-Quran bertujuan untuk membantu para pelajar memahami isi kandungan yang dihafal selain dimuatkan dengan mufradat iaitu makna dalam bahasa Melayu secara ringkas untuk membantu mereka menambah perbendaharaan bahasa Arab.

Tambah Wan Mohamed lagi, projek penulisan tafsir ini telah dimulakan pada 2011 dan telah disusun oleh sekumpulan tenaga pengajar IQKL dan kemudiannya disemak oleh sekumpulan pentashih yang terdiri pakar al-Quran dan pensyarah universiti tempatan.

"Kita juga menyasarkan orang ramai agar kitab ini dapat dimanfaatkan dengan menjadikannya sebagai bahan bacaan atau panduan dalam sesuatu perkara," jelasnya.JUANI MUNIR ABU BAKAR Utusan Malaysia Online Bicara Agama 16/08/2013
Tags: al-quran
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments