mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Pertahankan kesucian Islam

Perkara 3 (1) Perlembagaan Persekutuan memperuntukan bahawa Islam ialah agama bagi Persekutuan. Pengiktirafan kedudukan agama Islam dalam undang-undang yang paling tertinggi di negara kita menunjukkan betapa agama rasmi Persekutuan ini perlu dipelihara, dijaga, dimartabatkan, dihormati dan terus dipertahankan walaupun anutan agama lain terus dibenarkan tanpa sebarang halangan.

Maka sebagai warga yang bertanggungjawab sama ada kita beragama Islam mahupun sebaliknya, adalah menjadi kewajipan untuk kita bersama-sama berganding bahu memelihara kesucian agama Islam. Tidak boleh ada kompromi dalam hal sensitif seperti ini kerana ia melibatkan kerukunan hidup masyarakat majmuk negara kita selama ini. Perkara ini juga telah menjadi antara asas utama pembentukan kontrak sosial yang menjadi panduan hidup masyarakat majmuk negara kita sekian lama.

Namun beberapa insiden yang berlaku mutakhir ini seolah-olah menggambarkan adanya usaha licik pihak tidak bertanggungjawab untuk meragut kesucian agama rasmi Persekutuan ini. Walaupun kedudukan Islam dalam Perlembagaan Persekutuan sudah cukup jelas, malah Malaysia juga terus diiktiraf sebagai negara Islam oleh masyarakat antarabangsa, apa yang berlaku mutakhir ini menimbulkan persoalan yang cukup merisaukan iaitu apalah nasib Islam di negara Islam ini.

Hal ini penting untuk dihayati oleh setiap warga negara ini secara serius kerana ada dalam kalangan kita sendiri yang cuba meragut kesucian agama Islam di bumi Islam ini.

Insiden demi insiden yang didedahkan, terutamanya kerakusan segelintir rakyat kita menggunakan laman sosial seperti facebook untuk mencemar agama Islam mahupun mengaibkan umat Islam walaupun pada bulan mulia seperti bulan Ramadan yang lalu, bukan sahaja mengejutkan tetapi juga cukup mengecewakan.

Mengajak umat Islam berbuka puasa dengan hidangan khinzir, beraya dengan anjing dan terkini surau digunakan untuk upacara keagamaan oleh penganut agama lain adalah antara perbuatan dan tindakan yang cukup keterlaluan dan boleh dikatakan mencabar kedudukan agama Islam seperti yang digariskan dalam Perlembagaan Persekutuan.

Malah sebelum ini isu azan juga turut dijadikan polemik oleh segelintir rakyat kita. Apakah ini yang dikatakan sebagai hak asasi dan hak kebebasan bersuara walaupun dengan jelas melanggar peraturan, mencabar undang-undang serta merosakkan keharmonian dan perhubungan kaum di negara kita?

Sekali lagi, apalah nasib Islam di negara Islam bernama Malaysia ini andai perbuatan seumpama ini terus berlarutan? Apakah selamat dan terpelihara kedudukan Islam jika insiden seperti ini dijadikan sebagai ukuran?

Saya rasa cukup sedih mengenangkan nasib Islam di negara ini dan rasa cukup kecewa dan terkilan dengan tindak tanduk warga kita sendiri yang cuba merosak dan menghancurkan jambatan perpaduan kaum yang telah kita bina atas platform kontrak sosial dan Perlembagaan Persekutuan.

Generasi muda terutamanya perlu segera bangkit dari lamunan. Jangan terus leka dan lalai dengan pelbagai gajet serta ketagihan terhadap laman sosial, sebaliknya perlu mengambil tahu dan mengambil berat dengan apa yang sedang berlaku di sekitar kita.

Generasi muda perlu menjadi benteng dalam mempertahankan jambatan perpaduan di negara kita. Sama ada Melayu, Cina mahupun India perlu memahami semangat dan roh kontrak sosial serta Perlembagaan Negara.

Kesucian Islam perlu dipertahankan tanpa sebarang kompromi oleh semua kaum terutamanya penganut agama lain. Marilah bersama-sama kita pertahankan kedudukan dan maruah agama rasmi Persekutuan ini. Jangan sama sekali kita membiarkan sebarang usaha untuk mencemarkan nama dan kedudukan Islam terutamanya oleh warga kita sendiri.

Umat Islam negara ini juga perlu segera lupakan segala sengketa dan pertelagahan seterusnya bersatu atas nama Islam. Kerapuhan perpaduan sesama umat Islam telah menjadi senjata utama pihak yang cuba menangguk di air yang keruh untuk mencemarkan Islam selama ini.

Jangan kita menyesal kemudian hari andai satu hari nanti anak cucu kita hanya akan mengetahui bahawa Islam pernah menjadi agama rasmi negara ini melalui buku sejarah semata-mata.

NOOR MOHAMAD SHAKIL HAMEED Padang Rengas, Perak. Utusan Malaysia Online Forum 14/08/2013
Tags: islam
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments