mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Ramadan dan Syawal merenung diri ke arah perpaduan

RAMADAN dan Syawal kali ini amat menuntut setiap umat Islam merenung ke dalam diri dan bertanya ke mana akhirnya perjuangan umat kalau perpecahan dan perseteruan yang terjadi tidak dileraikan.

Banyak sebab perpecahan terjadi. Sejak dulu lagi isu pelantikan Saidina Abu Bakar dipertikai sehingga ada yang beranggapan Saidina Ali sepatutnya menggantikan Rasulullah SAW sehingga kemudiannya menghasilkan ajaran Syiah dan didapati bercanggah dengan Ahli Sunnah Wal Jamaah dan membawa kepada pertumpahan darah sehingga kini.

Perpecahan juga berlaku akibat fahaman politik yang berbeza. Demokrasi yang menjadi wasilah politik umat Islam kini tidak menjadi suatu maslahah untuk menyelesaikan masalah sebaliknya menjadikan pertentangan sesama warga umat semakin tajam.

Perbezaan pendapat tidak dileraikan secara adabul ikhtilaf atau etika perbedaan sebaliknya didekati secara emosi dan persepsi yang negatif sehingga menyebabkan kesediaan bermuzakarah tidak terjadi.

Hal ini ditambah burukkan lagi oleh sikap tidak bersyukur umat Islam terhadap rahmah dan limpah kurnia Allah bagi sesebuah negara dan percaya gaya Arab Spring itu yang terbaik sebagai jalan keluar membangun negara Islam tanpa menyedari di sebalik Arab Spring ada pihak ketiga yang mengambil kesempatan seperti yang berlaku di Mesir kini.

Yang mendapat untung dari perpecahan ini ialah Zionis Israel dan kuasa-kuasa besar yang mempunyai kepentingan dalam mencaturkan perpecahan dalam kalangan umat untuk kepentingan mereka.

Umat Islam harus lebih bijaksana dengan jebak yang dipasang oleh pihak-pihak berkepentingan kerana mereka tahu apabila umat Islam mula bermusuh agak mustahil mereka berbaik semula. Mereka akan terus bermusuhan sehingga berlaku pertumpahan darah.

Musuh Islam tidak perlu mengatur agenda untuk berhadapan dengan orang Islam kerana sesama Islam saling melemahkan satu dengan yang lain dan sesama Islam sudah hilang percaya sesama mereka.

Zahirnya ibadah mereka hebat, batinnya sudah tertanam perasaan dendam kesumat membenci sesama seagama dan ini amat menguntungkan musuh-musuh Islam secara jangka pendek dan panjang.

Sewajarnya tarbiyyah Ramadan dan keraian Syawal membawa kita merenung dengan mendalam apakah jalan yang kita pilih ini selari dengan roh Ramadan dan Syawal yang mendukung jiwa muttaqeen dan jiwa kemenangan.

Bayangkan saudara-saudara seagama di Syria, Iraq, Libya dan Mesir, sepanjang Ramadan bertempur sesama sendiri dan sepanjang Syawal akan terus bertempur yang akhirnya meletakkan umat Islam di mana-mana hilang nilai wahdahnya.

Wahdah atau perpaduan ini hanya tinggal suatu impian kini. Jiwa jamaah yang mendukung maksud ruku dan sujud supaya rasa kehambaan kepada Allah hanya kelihatan secara zahirnya di masjid tidak diterjemahkan di luar masjid sehingga Islam tidak ditertibkan sebagai Suatu Cara Hidup yang membawa kepada wahdah atau kesatuan.

Bayangkan kalau generasi dewasa dan tua tidak memperlihatkan contoh terbaik dalam wahdah apakah harapan yang dapat diwarisi kepada generasi hari depan. Teladan yang ada kini adalah teladan yang hodoh yang tidak boleh menyebabkan generasi hari depan memiliki kecenderungan mengkaguminya.

Bagi umat Islam di Malaysia belum terlalu lewat untuk menginsafi bahawa nasib umat bergantung kepada sumber teladan yang ada pada kita kini.

Kalau perpecahan yang kita pilih, dendam kesumat yang dianut, kebencian yang kita suburkan, menolak pentingnya muzakarah dengan jiwa dai' dan murabbi yang kerdil dengan kebimbangan Ramadan berlaku tetapi tidak membawa kesan wahdah dan Syawal dirayakan tanpa membawa perubahan diri.

Kita juga harus reflektif kepada kisah dan sejarah silam. Apa yang berlaku kini mengulangi jejak Zaman Muawiyyah dengan Ali, gerak kerja Khawarij yang merosakkan dan kecenderungan mengembangkan ajaran sesat yang bercanggah dengan akidah dan syariat Allah.

Semoga masih ada dalam kalangan kita yang masih cintakan wahdah atau perpaduan dalam kalangan umat kerana Ramadan mendidik kita menjadi orang yang muttaqeen dan Syawal bulan yang diraikan untuk meningkatkan ukhuwah dan persaudaraan supaya umat Islam insaf harga perpaduan adalah terlalu mahal untuk menghasilkan contoh bagi generasi terkemudian.Utusan Malaysia Online Bicara Agama 20/08/2013
Tags: perpaduan, ramadhan, syawal
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments