mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Persiapan sebelum berangkat ke Tanah Suci

IKHLAS dalam berbuat ketaatan adalah indikator utama kepada penerimaan ibadah di sisi Allah SWT. Oleh itu para tetamu Allah yang terpilih untuk menunaikan haji pada tahun ini seharusnya memurnikan niat ke Tanah Suci sejak awal-awal lagi.

Elakkan daripada mencampuradukkan niat dengan tujuan-tujuan duniawi kerana dikhuatiri akan memberi kesan negatif kepada kesempurnaan kerja-kerja haji juga ibadah yang lain semasa di Tanah Suci.

Ini kerana ada yang pergi haji kerana berniaga sehingga kesempatan beribadah diabaikan. Ada juga yang ke sana hanya untuk bergelar haji dan hajah. Ada pula yang seronok berbelanja sehingga banyak masa diperuntukkan untuk berkunjung dari satu kedai ke satu kedai lalu terlepas peluang solat berjemaah, beriktikaf dan melakukan banyak amalan sunat yang pahalanya dilipatgandakan.

Diriwayatkan daripada Jabir r.a.; bahawa Rasulullah SWT bersabda maksudnya "Satu sembahyang di masjidku lebih afdal daripada 1,000 sembahyang di masjid lain kecuali Masjidil Haram di Mekah dan satu sembahyang di Masjidil Haram pula lebih afdal daripada 100,000 sembahyang di masjid-masjid yang lain".

Para tetamu Allah turut dinasihatkan supaya membersihkan hati daripada kekotoran dalaman yang mazmumah. Sebaliknya sifat tawaduk, tidak menyombong diri, sentiasa bersabar dan saling bertolong-tolongan dalam melakukan ketaatan adalah sesuatu yang terpuji dan mulia dipraktikkan.

Ini kerana tiada perbezaan di sisi Allah melainkan siapa yang paling bertakwa dan banyak melakukan ketaatan kepada-Nya. Malah falsafah di sebalik pelaksanaan ibadah haji sendiri jelas menunjukkan nilai persamaan antara sesama manusia.

Perhatikan bagaimana dalam keadaan berihram semua diwajibkan memakai dua helai kain ihram yang tidak berjahit, bermula dari pada hari ke lapan Zulhijjah hinggalah selesai melakukan tawaf ifadah dan saie haji, semua jemaah melakukan kerja-kerja haji yang sama malah matlamat juga sama iaitu beroleh ganjaran haji yang mabrur.

Selain itu segala perbelanjaan yang diperuntukkan untuk ke Tanah Haram juga hendaklah benar-benar dipastikan datang daripada sumber yang halal. Ini kerana Allah SWT tidak menerima kecuali yang baik-baik yakni yang halal lagi diberkati.

Perlu juga diingat bahawa segala wang yang dibelanjakan di Tanah Suci, tidak habis begitu sahaja malah akan diganti dengan sesuatu yang lebih baik di sisi Allah SWT sama ada ketika di dunia mahupun di hari akhirat.

Berikutan dengan kerja-kerja pembesaran Kompleks Masjidil Haram dan kawasan sekitarnya yang giat dilakukan pada ketika ini, kemungkinan penginapan jemaah haji juga agak jauh berbanding musim haji sebelum ini. Malah bangunan Masjidil Haram kini boleh dilihat dengan jelas dari Hotel Abraj Al-Janadiriah yang merupakan penginapan terbesar jemaah haji Malaysia. Ini kerana banyak hotel terutama yang berdekatan dengan kawasan Saie sudah dirobohkan sekali gus memerlukan kudrat dan kekuatan fizikal yang mantap untuk berulang alik ke masjid setiap hari.

Ibadah haji merupakan suatu bentuk jihad yang memerlukan kesungguhan dan pengorbanan untuk menggapai kurniaan haji mabrur yang tentu sahaja diberikan kepada golongan yang bersusah payah dan berusaha dengan bersungguh-sungguh. Tidak cukup dengan itu setiap hambanya boleh sahaja diuji dengan pelbagai cara sebagai satu bentuk ujian untuk menilai sejauh mana mereka benar-benar ikhlas dalam menyahut seruan dan panggilan haji.MOHD ALI MUHAMAD DON PENULIS ialah Pensyarah Kanan, Akademi Pengajian Islam Kontemporari, UiTM Kampus Johor Bahru Utusan Malaysia Online Rencana 20130906
Tags: haji
Subscribe

Recent Posts from This Journal

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments