mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Anak sudah berkeluarga tak boleh abai ibu bapa

Islam memerintahkan agar anak menghormati dan kasih sayang terhadap kedua-dua ibu bapa. Tuntutan itu sesuai dengan pengorbanan yang dilakukan ibu bapa dalam memberi nafkah, mendidik dan menjaga mereka.

Banyak firman Allah SWT dan hadis Rasulullah SAW menyebut mengenai hubungan keimanan dan ketakwaan dengan perasaan kasih sayang terhadap ibu bapa.

Firman Allah SWT yang bermaksud: Sembahlah Allah, dan janganlah kamu menyekutukan-Nya dengan sesuatu pun. Dan berbuat baiklah kepada kedua-dua ibu bapamu, kaum kerabat, anak yatim, orang miskin, jiran tetangga sama ada yang dekat atau yang jauh, rakan karib dan ibnu sabil, serta hamba sahaya." (Surah an-Nisa, ayat 36).

Kisah dan laporan di televisyen dan akhbar mengenai sikap derhaka anak terhadap ibu bapa yang semakin bertambah sekarang ini sepatutnya tidak berlaku sekiranya anak memahami tuntutan agama.

Rapuh pegangan agama

Fenomena itu membayangkan betapa rapuhnya pegangan agama mereka yang terjebak dengan perbuatan tersebut.

Anak derhaka kepada ibu bapa sebenarnya tidak memahami betapa besar pengorbanan yang telah dilakukan oleh ibu bapa mereka.
Berbuat baik terhadap ibu bapa mengatasi semua individu atau pihak lain. Justeru, setiap anak perlu memastikan setiap perbuatan yang dilakukan dapat membahagiakan ibu bapa.

Sekiranya tidak dapat berbakti kepada ibu bapa disebabkan kesempitan kewangan, janganlah pula melakukan perbuatan yang menyusahkan mereka.

Islam tidak membeza-bezakan dalam memberi kasih sayang terhadap ibu dan bapa, walaupun dinyatakan keutamaan perlu dilebihkan kepada ibu.

Maksud lebih diutamakan itu ialah apabila berlaku keadaan di mana pilihan atau keutamaan perlu dibuat. Banyak sebab mengapa ibu lebih diutamakan untuk mendapat kasih sayang daripada anak.

Keperitan dan tanggungjawab ibu terhadap anak lebih berat jika dibandingkan dengan bapa. Ibu menanggung keperitan bermula ketika mengandung, kemudian menempuh saat genting antara hidup dan mati ketika melahirkan anak. Menyusukan dan seterusnya mengasuh sehingga dewasa.

Allah SWT menjelaskan tentang peritnya penderitaan ditanggung oleh ibu yang disabitkan mengapa ibu berhak mendapat kasih sayang dan bakti daripada anak.

Firman-Nya yang bermaksud: Allah memerintahkan kepada manusia supaya berbakti dan berbuat baik serta menghormati terhadap ibu bapanya, kerana ibu telah mengandungkannya dengan menanggung kesulitan serta penderitaan silih berganti dari semasa ke semasa hingga tamat tempoh penyusuan selama dua tahun. Sebab itu, hendaklah kamu bersyukur kepada-Ku dan kepada ibu dan bapa kamu, dan ingatlah kepada Aku sebagai tempat kembali. (Surah Lukman, ayat 14).

Selain itu, dalam kes perceraian, hak penjagaan anak lebih diutamakan kepada ibu. Ini memberi gambaran bertapa hak ibu terhadap anak lebih besar berbanding bapa.

Utamakan ibu

Maka, sewajarnyalah ibu lebih diutamakan untuk mendapat hak daripada anaknya berbanding bapa dalam keadaan di mana pilihan perlu dibuat.

Berbuat baik terhadap ibu bapa merangkumi semua perbuatan atau pertuturan yang baik-baik. Setiap tingkah laku dan tutur kata terhadap ibu bapa perlu dijaga agar tidak mendatangkan perasaan tidak menyenangkan di hati mereka. Hati ibu bapa mudah tersentuh dengan perbuatan anak-anak.

Anak yang sudah berkahwin tidak sepatutnya membelakangkan ibu bapa disebabkan mengasihi suami atau isteri. Biarpun dijelaskan isteri perlu taat kepada suami, menjadi tanggungjawab suami pula perlu memahami bahawa isterinya juga wajib mentaati ibu bapa.

Sebab itu, suami perlu memberi peluang dan ruang untuk isteri berbakti kepada ibu bapa seperti meluangkan masa menziarahi, menghulurkan bantuan dan sebagainya.

Lokman Ismail Berita Harian Online Agama 12/09/2013
Tags: ibubapa, keluarga
Subscribe

Recent Posts from This Journal

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments