mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Asam garam dalam operasi haji MAS

Panggilan haji

Telah tiba lagi

Menunaikan ibadah

Panggilan Baitullah

Tanah Suci Mekah

Ya Makkatul Mukarramah

Tanah Suci Mekah

Ya Makkatul Mukarramah

JIKA terdengar lagu Panggilan Haji di atas yang sering kali didendangkan dalam corong-corong radio, sudah semestinya anda mengetahui bahawa musim haji hampir tiba tidak lama lagi.

Namun paling penting di sebalik bait-bait lirik itu adalah pengertian ibadah haji yang cukup besar kepada umat Islam apabila tuntutan berkenaan merupakan salah satu kewajipan perlu dilaksanakan sekiranya cukup syarat-syaratnya.

Bahkan jika diteliti takrifan haji, ia merupakan satu pengembaraan ke tanah suci untuk menunaikan segala perbuatan seperti mana diperintahkan Allah demi mengharapkan keredaan-Nya mengikut syarat dan masa tertentu.

Malah perkataan 'pengembaraan' sudah cukup menggambarkan haji merupakan satu perjalanan jauh ke Tanah Suci Mekah dalam mengharapkan keredaan dan keampunan Allah SWT.


Kenangan di Hotel Madinah Movenpick dalam menyambut panggilan Haji 5 Oct 2011
dari album Labbaik Allahumma Labbaik SV5101

Dalam menuju pengembaraan jauh ke Tanah Suci Mekah, setiap umat Islam khususnya di Malaysia perlu berhadapan pelbagai prosedur. antaranya mereka perlu mempunyai wang mencukupi dalam akaun Tabung Haji, mendapat keizinan suami dan majikan, menunggu giliran dan sebagainya.


Membawa para jemaah haji adalah satu usaha murni dalam membawa mereka menyahut seruan ilahi.
- Gambar hiasan
oleh MOHD. NOOR MAT AMIN dan ABD. RAZAK ABD. LATIF

Yang pastinya Lembaga Tabung Haji (TH) memainkan peranan besar sejak 50 tahun lalu dalam mengepalai amanah untuk mengurus perjalanan haji negara ini.

Sebalik itu, ramai juga tidak mengetahui bahawa Malaysian Airlines (MAS) yang merupakan syarikat penerbangan utama negara turut berperanan besar dalam membawa bakal haji ke tanah suci.

Jika dahulu menggunakan kapal laut dan terpaksa menempuhi tempoh agak lama, menerusi khidmat penerbangan haji MAS, masa perjalanan sebelum ini memakan masa berbulan-bulan akhirnya disingkatkan antara lapan atau sembilan jam sahaja.

Ketika menerangkan peranan MAS dalam perkhidmatan itu, Naib Presiden (Haji dan Sewa Khas) MAS, Yazid Mohamed, berkata penerbangan haji berbeza berbanding operasi komersial.

Hal ini terang Yazid kerana operasi haji mempunyai keunikan tersendiri selain ia merupakan perjalanan berbentuk ibadah dan para penumpangnya terdiri daripada pelbagai profil.

Sehubungan itu, Yazid berkata adalah menjadi satu keutamaan MAS memberikan khidmat layanan istimewa kepada para bakal haji sepanjang perjalanan, sama ada menuju atau pulang dari tanah suci.

Usaha berkenaan menyebabkan MAS melakukan pelbagai persediaan sebelum penerbangan pertama dengan seluruh pihak diberikan taklimat operasi termasuklah kursus haji kepada anak kapal.

"Perjalanan ini lebih kepada keperluan berbentuk agama, jadi sensitiviti itu perlu ada kepada setiap anak kapal dengan mereka akan dijadikan rujukan berkaitan ibadah haji ketika penerbangan.

"Walaupun sebelum berlepas para bakal jemaah haji telah diberikan kursus oleh TH, apabila tiba hari pelepasan, mereka kadang-kadang keliru atau terlupa, contohnya dalam berniat miqat. Jadi pada masa itu kepada individu akan dirujuk, sudah tentunya anak kapal," terang Yazid.

Persediaan fizikal

Selain keperluan berbentuk keagamaan, antara perkara penting adalah persediaan fizikal iaitu memberi khidmat perubatan kepada para bakal haji.

Memandangkan rata-rata bakal haji terdiri daripada warga emas dan kurang upaya, Yazid berkata persediaan itu perlu ada kepada setiap anak bakal sekiranya berlaku sebarang kemungkinan ketika penerbangan.

Dalam pada itu, kualiti menjadi keutamaan MAS sejak syarikat penerbangan itu beroperasi enam dekad lalu. Setiap perkhidmatan diteliti dan termasuklah proses penyediaan makanan kepada para bakal haji.

Hal itu jelas Yazid, menyebabkan MAS dan TH mengadakan perbincangan pemilihan menu bersama Brahim iaitu pembekal makanan syarikat penerbangan itu dengan mengikut selera para bakal haji berdasarkan lokasi pelepasan mereka.

"Jika penerbangan dari pantai timur, kita menyajikan makanan ala kawasan berkenaan. Begitu juga sebaliknya jika dari lokasi lain," kata Yazid.JUANI MUNIR ABU BAKAR Utusan Malaysia Online Bicara_Agama 20130912
Tags: haji, thts
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments