mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Poligami tak lupus hak harta sepencarian

Isteri boleh mohon pembahagian bersama selepas dimadukan

Kebanyakan pasangan suami isteri jarang memahami apakah yang dimaksudkan dengan harta sepencarian. Tiadanya kefahaman ini ada kala menyebabkan mereka tidak mendapat hak sewajarnya apabila berlaku musibah dalam rumah tangga seperti perceraian.

Harta sepencarian timbul apabila berlaku perceraian antara pasangan, namun berdasarkan peruntukan undang-undang, ia juga boleh dituntut apabila suami berpoligami. Ada isteri tidak faham atau tidak maklum bahawa isteri boleh menuntut harta sepencarian apabila suami berpoligami.

Harta sepencarian ditakrifkan sebagai harta yang diperoleh bersama suami dan isteri ketika perkahwinan mengikut syarat yang ditentukan hukum syarak. Suami atau isteri boleh menuntut harta sepencarian apabila terjadinya perceraian.

Enakmen Undang-undang Keluarga Islam Selangor 2003 memperuntukkan, “Mahkamah mempunyai kuasa, apabila membenarkan lafaz talak atau apabila membuat suatu perintah perceraian, memerintah supaya apa-apa aset yang diperoleh oleh pihak-pihak itu dalam masa perkahwinan dengan usaha bersama mereka dibahagi antara mereka atau supaya mana-mana aset itu dijual dan hasil jualan itu dibahagi antara pihak-pihak itu.”

Peruntukan itu menjelaskan harta yang diperoleh dalam masa perkahwinan antara pihak-pihak boleh dituntut berdasarkan beberapa perkara antaranya sumbangan dalam bentuk harta, wang atau kerja bagi memperoleh harta berkenaan.

Sumbangan moral

Faktor lain seperti sumbangan tidak langsung atau sumbangan moral pihak-pihak juga akan diambil kira dalam perolehan harta itu. Penilaian akan dibuat berdasarkan sumbangan pihak-pihak mendapatkan sesuatu harta secara satu persatu dan bukan secara keseluruhan semata-mata.

Bagaimanapun, tidak semua harta diperoleh dalam tempoh perkahwinan akan dikira sebaliknya perlu diperhalusi setiap satu persatu untuk memastikan ia diperoleh ketika dalam tempoh perkahwinan dan dikembangkan oleh pasangan.

Harta yang diwarisi boleh dikira sebagai harta sepencarian dan boleh dituntut jika ia dibangunkan atau dikembangkan dalam tempoh perkahwinan itu.

Menjurus kepada isu tuntutan harta sepencarian sebab berpoligami pula, Seksyen 23 (10) Enakmen Undang-undang Keluarga Islam Selangor 2003 memperuntukkan, “Tiap-tiap mahkamah yang memberi kebenaran atau memerintahkan supaya perkahwinan itu didaftarkan di bawah seksyen ini, hendaklah mempunyai kuasa atas permohonan mana-mana pihak kepada perkahwinan (b) untuk memerintahkan apa-apa aset yang telah diperoleh oleh pihak-pihak itu dalam masa perkahwinan dengan usaha bersama mereka dibahagi antara mereka atau supaya mana-mana aset itu dijual dan hasil jualan itu dibahagikan.”

Mahkamah mempunyai kuasa untuk memberikan perintah pembahagian harta sepencarian kerana suami berpoligami tidak kira sama ada poligami itu mendapat keizinan mahkamah atau di buat tanpa kebenaran mahkamah.

Maknanya, isteri berhak memohon pembahagian harta sepencarian jika suami berpoligami melalui kebenaran mahkamah iaitu melalui prosedur perundangan yang ditetapkan. Isteri juga berhak membuat permohonan apabila pernikahan poligami suami di luar negara didaftarkan.

Hak isteri dalam harta sepencarian tidak akan terhapus dengan sebab perkahwinan poligami diadakan di luar negara. Ramai yang tidak sedar kewujudan hak ini dan akibatnya timbul perasaan tidak puas hati isteri hingga menyebabkan perceraian berlaku sedangkan ia boleh dielakkan.

Masyarakat perlu sedar bahawa hak harta sepencarian tidak akan hilang disebabkan poligami. Suami harus sedar dan faham bahawa hak itu perlu diberikan kepada isteri walaupun sumbangan isteri tidak sebanyak sumbangan suami dalam mendapatkan harta berkenaan.

Isteri pula perlu mendapatkan nasihat pakar untuk menangani permasalahan ini. Apabila mengetahui suami berpoligami, isteri hendaklah membuat permohonan mendapatkan hak terhadap harta sepencarian bagi memastikan hak mereka terpelihara.

Lindungi isteri mangsa poligami

Ia juga bertujuan melindungi isteri sedia ada daripada dianiaya suami atau isteri baru kerana undang-undang Islam sentiasa adil kepada semua termasuk memelihara hak isteri dalam mendapatkan harta sepencarian apabila suami mereka berpoligami.

Sebenarnya, harta itu bukan untuk isteri saja, malah boleh digunakan demi kebajikan anak-anak selain menjadi sumber pendapatan jika berlaku perkara tidak diingini kepada pasangan.

Perkara ini perlu diberi perhatian oleh isteri kerana isu berkaitan harta sepencarian tidak timbul hanya apabila berlaku perceraian sebaliknya ia boleh dibahagi mengikut hukum Islam apabila suami bernikah lain.

Jika hak ini ditunaikan di mana isteri mendapat bahagian daripada usaha sama sepanjang hidup bersama suaminya, nescaya ia sedikit sebanyak dapat mengelakkan prasangka buruk terhadap poligami.

Ia juga dapat mengelakkan wujudnya perceraian akibat poligami kerana isteri tidak berasa dianiaya apabila sumbangan mereka sepanjang hidup bersama suami tetap terpelihara dan diberi ganjaran sewajarnya.

Namun begitu, harus diingat bahawa mahkamah akan memutuskan berkaitan hak harta sepencarian jika ada permohonan daripada pihak-pihak. Jika tiada permohonan, hak itu tetap wujud namun tidak akan diputuskan oleh mahkamah.

Roshdan Sujak Rafie ialah Timbalan Presiden Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM). Berita Harian Online Agama 18/09/2013
Tags: kahwin, poligami
Subscribe

 • Hidup berpasangan beri ketenangan

  MAKHLUK Allah SWT diciptakan berpasang-pasangan seperti firman-Nya yang bermaksud: "Maha Suci Tuhan yang telah menciptakan pasangan semuanya…

 • Nusyuz undang kemurkaan ALLAH

  Nusyuz undang kemurkaan ALLAH FIRMAN ALLAH SWT: "Wanita-wanita yang kamu khuatirkan nusyuznya, maka nasihatilah mereka dan pisahkanlah…

 • Khutbah Jumaat: Sempurnakan agamamu

  Petikan Khutbah Jumaat: 31 Mac 2017 JAKIM Sempurnakan agamamu Islam sebagai satu cara hidup yang lengkap telah memberi penekanan pentingnya…

 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

 • 0 comments