mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Jahil agama punca ajaran sesat

AJARAN sesat didefinisikan sebagai sesuatu ajaran atau amalan dibawa oleh seseorang sama ada beragama Islam atau sebaliknya dan mendakwa ajaran tersebut adalah bersumberkan bukan ajaran Islam.

Ia bertentangan dengan al-Quran dan hadis serta bercanggah landasan akidah Ahli Sunnah Wal Jamaah.

Bagi mengetahui perbezaan ajaran sesat, berikut adalah beberapa ciri berkaitannya:

1 Kepercayaan iman atau asas akidah yang bertentangan dengan Akidah Ahli Sunnah Wal Jamaah yang menjadi amalan umat Islam di negara kita seperti mempercayai wujud kitab suci lain selain al-Quran dan menafikan mukjizatnnya atau mempercayai ada kiblat selain kaabah dan lain-lain lagi.

2 Mempertikaikan kebenaran al-Quran dan menolak hadis.

3 Mendakwa diri sebagai nabi terakhir atau sebagai Nabi Isa serta Imam Mahadi dan sebagainya.

4 Percaya bahawa agama yang harus dianuti oleh manusia adalah hasil gabungan semua ajaran agama terdapat pada hari ini.

5 Mendewakan diri sendiri, ketua atau kumpulan sebagai memiliki kelebihan seperti ahli syurga, boleh menebus dosa, boleh berkahwin lebih dari empat orang wanita dan sebagainya.

6 Mengadakan perkara bidaah dan pendapat baru yang bercanggah dengan dalil dalam al-Quran yang menjadi pegangan seperti mengatakan bahawa solat tidak wajib, sembahyang jumaat tidak diwajibkan, tiada puasa pada bulan Ramadan dan tidak menunaikan haji di Mekah.

7 Mentafsir dan menghuraikan al-Quran atau hadis sesuka hati tanpa sebarang ilmu.

Punca ajaran sesat

Punca kepada terjebak manusia ke dalam ajaran sesat adalah kejahilan individu itu sendiri dalam memahami dan mengamalkan ajaran Islam yang sebenar. Kejahilan ini ditambah pula dengan wujudnya anasir-anasir perosak akidah yang mungkin berselindung di sebalik imej Islam dengan tujuan menimbulkan perpecahan dan kekacauan dalam masyarakat Islam itu sendiri.

Matlamat golongan ini hanya satu, iaitu melemahkan akidah dan mengajak mereka menyertai ajaran baru yang didakwa mereka lebih sistematik dan mudah tanpa melakukan pelbagai ibadat wajib yang dituntut oleh Allah Taala sebagai khalifah di muka bumi ini.

Sebagai umat Islam, apabila timbul sebarang khilaf atau kekeliruan khususnya membabitkan akidah dan kefahaman Islam, segeralah merujuk kepada pihak berkemampuan untuk menghuraikan segala kekusutan yang timbul.

Kesedaran yang tinggi dalam agama adakalanya diambil kesempatan oleh pihak tidak bertanggungjawab untuk mencetuskan fenomena baru dalam hidup beragama menurut kesesuaian ajaran yang diperkenalkan.

Usahlah kita mudah tertipu dengan sebarang ajaran sesat atau penyelewengan agama yang seringkali muncul dalam kehidupan hari ini.

Rebut kesempatan sementara masih hidup ini dengan memperbanyakkan usaha mendalami ajaran Islam sebenar termasuk mempelajari ilmu agama dengan mereka yang bertauliah dan benar-benar berilmu.WAN MARZUKI WAN RAMLI Utusan Malaysia Online Bicara_Agama 20130918
Tags: agama
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments