mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Ego terlucut di bumi Makkah

Kini lebih sejuta umat Islam berada di Tanah Suci Makkah bagi mengerjakan rukun Islam kelima. Jemaah dari segenap penjuru dunia kini berada di bumi penuh barakah untuk menyahut seruan Allah SWT.

Meskipun beraneka warna kulit, bangsa dan keturunan, pemimpin negara dan rakyat jelata, mereka bersatu hati dalam ibadah berskala mega. Tiada diskriminasi pangkat atau status sosial kerana mereka melaksanakan ibadah yang sama.

Ibadah haji sememangnya kaya dengan pengajaran bagi yang mahu berfikir. Contohnya, pemakaian ihram. Ibadah lain, kita diberikan kebebasan memilih jenis pakaian asalkan menutup aurat, tetapi tidak ketika menunaikan haji.

Kain putih tanpa jahit

Kita diwajibkan memakai ihram, sehelai kain putih tanpa jahit. Bayangkanlah selama ini kita begitu seronok memperagakan diri dengan aneka jenama pakaian mengikut kemampuan masing-masing. Mereka yang kaya bergaya dengan jenama mahal dan serba anggun dipandang mata.

Sampai di bumi Makkah, kita lucutkan segala ego hati, lalu tunduk kepada perintah Allah SWT dengan hanya berpakaian ihram yang serba putih. Alangkah indahnya pengajaran diberikan Allah SWT bahawa manusia di sisi-Nya adalah sama taraf, yang membezakan mereka adalah kualiti iman dan takwa.

Firman Allah SWT yang bermaksud: “Dan janganlah engkau memalingkan mukamu, (kerana memandang rendah) kepada manusia, dan janganlah engkau berjalan di bumi dengan berlagak sombong. Sesungguhnya Allah tidak suka kepada tiap-tiap orang yang sombong takbur lagi membanggakan diri.” (Surah An-Najm, ayat 32)

Pesanan Allah SWT dipatuhi seratus peratus oleh jemaah kerana tidak mahu ibadah haji yang sedang dilakukan tertolak tanpa ganjaran. Namun, sampai tahap mana kepatuhan itu? Seharusnya sebaik menjejaki tanah air, rasa patuh kepada suruhan dan larangan Allah SWT menjadi budaya hidup.

Jika seluruh jemaah yang berada di bumi Makkah mampu menghayati sepenuhnya hikmah di sebalik ibadah yang dilaksanakan, kita yakin tiada sebab umat Islam tidak boleh bersatu padu.

Mengapa kita boleh mendisiplinkan diri dengan segala suruhan dan larangan Allah SWT ketika berada di bumi Makkah, namun tatkala pulang kita tergamak abaikan begitu saja. Seolah-olah kita hanya ‘berlakon’ baik dan penuh patuh ketika mengerjakan ibadah haji, selepas itu tiada lagi istilah untuk patuh dan akur dengan tuntutan Allah SWT.

Bebas virus mazmumah

Haji mabrur ada petandanya dan satu daripadanya ialah perubahan sikap jemaah. Seandainya sebelum berangkat ke Tanah Suci, hati kita berserabut dan berkarat dengan sifat negatif, maka selepas sebulan di Makkah, hati sepatutnya sudah bersih daripada virus mazmumah.

Jika dulu kita jarang ke masjid untuk solat berjemaah, sekembali daripada menunaikan haji kita menjadi ‘rakan masjid’ yang akrab. Seandainya sebelum bergelar ‘tuan haji’ kita begitu sayangkan harta hingga kaku tangan untuk menderma, seharusnya sikap itu dibuang jauh-jauh.

Ibadah haji lambang penyatuan

Sebenarnya ibadah haji lambang penyatuan hati ummah dalam satu kem ibadah terbesar. Sebaik selesai menunaikan fardu haji kita harus bertindak sebagai ‘wakil Allah’ di kawasan masing-masing untuk menyatukan hati-hati ummah.

Pesanan Imam Hasan al-Bana yang dimaksudkan dengan persaudaraan adalah mengikat jalinan antara hati dan roh dengan ikatan akidah iaitu ikatan yang paling ampuh dan berharga. Ukhuwah ialah satu cabang daripada keimanan, manakala perpecahan cabang kekufuran.

Permulaan bagi kekuatan adalah dengan kekuatan kesatuan. Tidak ada kesatuan melainkan dengan wujudnya kasih sayang. Serendah-rendah kasih adalah berlapang dada terhadap saudaranya. Setinggi-tinggi kasih sayang ialah memberikan keutamaan kepada saudara kita.

Begitulah sebenarnya fenomena bersosial dipamerkan seluruh jemaah haji di Makkah. Mereka bersatu hati atas dasar akidah yang satu dengan tidak sedikitpun berselimut rasa iri dan menyala api permusuhan.

Inilah juga sebenarnya yang diperintahkan Allah SWT kepada kita untuk dibudayakan dalam kehidupan seharian, bukan setakat dalam suasana beribadah haji.

Sememangnya ibadah haji terlalu kaya dengan pengajaran kerana Allah SWT sediakan ruang hikmah yang begitu banyak untuk dihayati seterusnya dipraktikkan dalam kehidupan.


Berita Harian Online Agama 23/09/2013
Tags: haji
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments