mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Kes 1 - Ke mana hilangnya kasih sayang ?

HARI ini rata-rata orang berkahwin atas dasar cinta. Ada yang jatuh cinta pandang pertama, bercinta sebulan dua, setahun dua tetapi ramai juga yang bercinta bertahun-tahun baru mengambil keputusan berkahwin.

Semasa bercinta, kebanyakan orang muda, lebih banyak berpura-pura atau menipu diri sendiri kerana takut kehilangan orang yang dicintai. Atas dasar cinta juga, manusia sanggup mengubah cara hidupnya.

Ada orang sanggup berhenti merokok, menguruskan badan atau memakai pakaian yang tidak digemari demi kekasih. Manusia sanggup buat apa saja demi sebuah cinta.

Persoalannya adakah perkahwinan itu hanya berdiri teguh atas dasar cinta? Firman Allah: ….dan Aku jadikan kasih sayang antara kamu... Allah SWT dalam ayat ini menjanjikan kasih sayang antara pasangan suami isteri selepas mereka berkahwin. Jadi jika bercinta sebelum berkahwin, sudah pasti kasih sayang dan cinta itu akan berganda-ganda.

Pun begitu, realiti hari ini, alam perkahwinan bukanlah semudah itu. Ada orang bercinta hingga mandi tak basah, tidur tak lena. Namun apabila berkahwin semua itu hilang entah ke mana. Ramai dalam kalangan pasangan muda hari ini, menyatakan rasa terkilan atau keliru sebaik sahaja mereka berkahwin. Ada yang kata malam pertama mereka tidak seperti yang mereka bayangkan.

Mungkin ramai pasangan yang sentiasa berangan semasa bercinta dan hidup dalam kepura-puraan. Kepura-puraan itu boleh menghancurkan perkahwinan dan membinasakan cinta.

Jika perkahwinan itu berasaskan cinta, ke manakah hilangnya cinta? Perkahwinan tidak boleh terus kukuh hanya berasaskan cinta. Perkahwinan adalah kontrak dan kesanggupan melaksana hak dan tanggungjawab.

Perkahwinan adalah pengorbanan dan komitmen. Perkahwinan adalah hak Allah SWT yang menentukannya. Berusaha, berdoa dan bertawakallah. Semoga Allah SWT memanjangkan jodoh dan menguatkan iman kita supaya keluarga kita terpelihara dan sentiasa berada dalam keberkatan Allah SWT.

Kes 1 - Dahulu madu kini racun

PASANGAN sudah bercinta lebih enam tahun. Mereka mengumpul wang kerana ingin mengadakan majlis yang bermakna dan akan dikenang sampai mati. Mereka berusaha melawan nafsu tetapi kalah. Mereka sering mengadakan hubungan seks yang pada mulanya setakat ringan-ringan (peluk cium) tetapi akhirnya terbabas.

Apabila telah mengadakan hubungan seks, mereka mengadakannya lagi dengan alasan mereka akan berkahwin juga akhirnya. Apabila sampai masa yang ditunggu-tunggu iaitu hari pernikahan, ia menjadi antiklimaks.

Pasangan ini tidak tahu nikmat dan hikmah malam pertama kerana mereka telah melakukan hubungan seks dalam dampingan syaitan.

Dalam kes ini, dalam tempoh dua tahun melakukan hubungan seks semasa bertunang, si wanita mengandung. Dia menjadi panik dan apabila diberitahu tunangnya, mereka mengambil keputusan menggugurkan kandungan. Walaupun mereka tahu perbuatan itu berdosa, ia terpaksa dilakukan kerana mereka masih belum cukup wang untuk berkahwin.

Sebaik sahaja berkahwin, mereka memberi fokus untuk mendapatkan anak. Mereka mencuba dan mencuba tetapi Allah tidak mahu mengurniakan mereka anak. Isteri menjadi murung dan tertekan. Pergi sana sini ditanya orang.

Suami mula jarang pulang ke rumah. Dia 'jemu' mengadakan hubungan seks dengan isteri. Mereka pergi berjumpa pakar perbidanan dan sakit puan dan pakar mencungkil segala rahsia.

Kata pakar, rahim isteri 'rosak' kerana pernah melakukan pengguguran. Isteri mungkin tidak boleh mengandung langsung. Isteri semakin murung dan sedih. Baharu dia sedar bahawa setiap sesuatu adalah atas kehendak Allah SWT.

Dia mula rasa bersalah dan mengingatkan suami supaya bertaubat. Ini menyebabkan suami semakin tidak pulang ke rumah kerana 'jelak' mendengar leteran isteri. Suami juga sudah mula pandai meninggi suara dan mengangkat tangan menampar isteri.

Jika dulu ungkapan I love you meniti di bibir suami hampir setiap hari, kini hanya Shut up you atau Diam atau Go to hell.

Jika dahulu isteri dipeluk dicium, kini ditampar diterajang. Isteri dihalau dan dikata nista. Semua perangai buruknya suami perkatakan, suami hebahkan. Isteri merasa sangat malu dan terhina. Daripada seorang permaisuri di hati suami, dia menjadi racun.

Dalam tangisnya dia ingin mencari jawapan. Ke mana hilangnya segala kasih sayang yang pernah dan sering suami lafazkan dulu. Enam tahun dia dan suami bekerja keras untuk mengumpul wang untuk mengadakan satu majlis pernikahan dan persandingan yang tidak mahu mereka lupakan. Namun akhirnya semua itu hilang daripada ingatan. Yang suami ingat ialah tabiat buruk isteri dan bukan pengorbanannya. Yang isteri ingat ialah kata nista suami dan tamparannya.Utusan Malaysia Online Bicara_Agama 20130925
Tags: kasih, perkahwinan, sayang
Subscribe

Recent Posts from This Journal

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments