mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Larangan pakai bauan menggoda

Pada asasnya wanita itu adalah perhiasan dunia yang diciptakan Allah SWT untuk melengkapkan kebahagiaan lelaki. Fitrah wanita adalah bersolek serta berhias kerana wanita memang perhiasan dan sebaik-baik perhiasan dunia adalah wanita solehah.

Oleh itu, Islam membolehkan wanita untuk berhias dan memakai wangian ketika bersama suaminya. Perkara ini bahkan menjadi suatu kewajipan bagi seorang isteri tampil cantik dan menarik di depan suami tercinta.

Nabi tidak melarang

Ketika Aisyah hendak melakukan ihram, ia memakai wangi-wangian. Sebahagian perkataan Aisyah: “Kami (isteri-isteri Rasulullah SAW) pergi menunaikan haji bersama Rasulullah SAW. Ketika hendak berihram, kami memakai minyak wangi yang terbaik di kening kami. Ketika salah seorang di antara kami berpeluh, minyak wangi itu akan mengalir hingga ke muka dan Rasulullah SAW melihat hal itu, tetapi tidak menegur kami (ertinya Nabi SAW tidak melarang).” (Riwayat Abu Dawud)

Umaimah bt Raqiqah berkata: “Para isteri Nabi SAW memakai pembalut yang mengandung wars (tumbuhan berwarna kuning dan harum baunya yang digunakan untuk mencelup) dan za’faran (tumbuhan berwarna kuning untuk mencelup dan harum). Maka mereka membalut bahagian bawah rambutnya dari dahinya sebelum ihram, kemudian mereka melakukan ihram dengan keadaan seperti itu.” (Riwayat at-Tabarani)

Hadis di atas menunjukkan memakai haruman bagi seorang Muslimah hal yang disukai oleh Islam. Jika memakai wangian dan inai itu disukai bagi wanita ketika sebelum ihram, maka lebih disukai lagi memakainya di luar ihram sehingga si suami merasa senang hati kepada isterinya.

Tidak terlalu semerbak

Namun, jika seorang wanita hendak keluar rumah, disunnahkan memakai wangian yang tidak berbau semerbak tetapi berwarna supaya tidak tercium baunya oleh lelaki lain yang bukan mahram.

Hal ini seperti diriwayatkan daripada Abu Hurairah, Rasulullah SAW bersabda: “Sesungguhnya wangian bagi kaum lelaki adalah sesuatu yang berbau harum semerbak namun tidak berwarna. Sebaliknya wangian kaum wanita adalah sesuatu yang berwarna dan tidak berbau harum semerbak.” (Riwayat Abu Dawud)

Mahfum mukhalafah hadis itu adalah seorang wanita dilarang memakai wangian ketika hendak keluar rumah lebih-lebih lagi jika melalui kaum lelaki kerana hal ini akan mengundang fitnah.

Ibn Jauzi dalam kitab Ahkam Nisa’ berkata: “Aku berpendapat bahawa dilarang wanita memakai wangi-wangian adalah dengan tujuan supaya lelaki tidak tergoda atau tertarik oleh wanita, lebih-lebih lagi ketika wanita keluar rumah.”

Pada asasnya wanita dilarang memakai sesuatu yang boleh menarik simpati atau dapat menggoda kaum lelaki. Firman Allah SWT yang bermaksud: “Janganlah seorang wanita menghentak kakinya dengan tujuan supaya diketahui apa yang disembunyikan daripada perhiasan-perhiasan mereka.” (Surah an-Nur, ayat 31)

Maksud ayat ini adalah gelang kaki wanita tetapi Ibnu Aqil berpandangan boleh diqiaskan dengan gelang kaki iaitu sesuatu yang dapat berbunyi seperti loceng.

Abu Hurairah pernah bertemu seorang wanita yang memakai haruman lalu beliau bertanya: “Kamu mahu pergi masjid? Jawab wanita itu: Ya. Abu Hurairah berkata lagi: Ingatlah Rasulullah SAW pernah bersabda: Tidak ada wanita yang hendak ke masjid dengan memakai wangian kecuali Allah tidak menerima solatnya sehingga ia mandi seperti mandi junub. Kerana itu pulanglah ke rumah dan mandilah.”

Ketidakbolehan wanita memakai wangian ketika keluar rumah sebagai illat hukumnya supaya tidak tercium bau semerbaknya oleh lelaki sehingga menimbulkan fitnah. Jika keberadaan illat itu tidak ada iaitu wanita hanya bergaul sesama wanita saja, maka menggunakan wangian tidak dilarang.

Emi, Selayang. Berita Harian Online Agama 06/10/2013
Tags: bauan, semerbak, wangi
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments