mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Ibadah korban kena ikhlas

Sunat lihat Ibadah korban kena ikhlas sendiri proses penyembelihan

Nabi Ibrahim bermimpi menyembelih anaknya Ismail, lalu Baginda menceritakan mimpi itu kepada anaknya dan Ismail dengan tenang memberitahu bapanya supaya dilaksanakan seperti dalam mimpinya itu.

Inilah peristiwa popular yang diulang cerita setiap kali menjelaskan mengenai ibadah korban yang menjadi sebahagian syariat Islam. Peristiwa yang disebutkan dalam al-Quran itu membuktikan keteguhan iman Nabi Ibrahim dan anaknya, Ismail yang taat kepada perintah Allah SWT.

Bersedia berkorban

Umat Islam juga ditegaskan supaya bersedia untuk berkorban apa saja demi membuktikan keimanan serta kecintaan kepada Allah SWT. Namun, sejauh mana kisah sejarah ini memberi pengaruh besar kepada umat Islam khususnya yang hidup pada akhir zaman ini, sukar untuk dijelaskan.

Ada yang mengambil bahagian dalam ibadat korban ini kerana ingin menunaikan tanggungjawab sebagai Muslim membantu saudara seagama yang memerlukan, ada pula hanya mengikut kerana itulah acara wajib pada Aidiladha.

Perubahan gaya hidup serta kejadian berlaku di seluruh dunia turut mempengaruhi pengertian terhadap ibadah korban kerana majlis korban juga dianjurkan di luar negara khususnya di kawasan umat Islam hidup dalam keadaan daif.

Malah, teknologi dalam industri makanan juga digunakan untuk mengetin daging korban supaya lebih tahan lama serta dapat disedekahkan kepada umat Islam yang tinggal di kawasan konflik atau peperangan seperti Palestin dan Syria.

Apa juga sebabnya, hidup manusia tidak akan lepas daripada berdepan situasi di mana mereka perlu melakukan pengorbanan. Justeru, berkorban atau pengorbanan itu memberi maksud yang berbeza.

Imam Masjid Negara, Azhar Tuarno, berkata penghayatan ibadah korban bergantung kepada niat seseorang melakukan ibadat itu kerana perasaan ikhlas tidak dapat dilihat atau digambarkan oleh ekspresi.


Niat ikhlas

Katanya, niat ikhlas mengeluarkan duit untuk membeli binatang ternakan yang akan dikorbankan dan disedekahkan kepada golongan kurang bernasib baik sudah dikira sebagai pengorbanan. Jika ibadat itu dilakukan ikhlas kerana Allah SWT, dikira sebagai ibadat.

“Penghayatan atau perasaan melakukan ibadat korban memang sukar untuk dihuraikan, tetapi selalunya pihak yang mengambil bahagian dalam ibadat korban tujuannya bagi mendekatkan diri (taqarub) kepada Allah SWT.

“Sebab itu dulu mereka yang berkorban akan menyembelih sendiri binatang itu. Malah, disunatkan pihak yang berkorban melihat proses penyembelihan supaya dapat menghayati pengertian serta pengajaran daripadanya,” katanya.


Perintah laksana ibadah korban

Beliau berkata, walaupun tiada rekod mengenai pensyariatan ibadah korban yang dilaksanakan pada Zulhijjah dan dikaitkan dengan ibadah haji, perintah berkorban sudah ada sejak zaman Nabi Adam membabitkan ibadah korban anak Nabi Adam, Habil dan Qabil.

Asas ibadat itu kemudian diperkuatkan oleh kisah Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail yang disebut dalam al-Quran, syariat itu kemudian dilaksanakan Nabi Muhammad SAW yang kemudian diamalkan serta diteruskan hingga hari ini.

Ibadah dilakukan nabi adalah daripada Allah SWT dan umat Islam yang mengakui beriman kepada Allah SWT serta rasulNya sudah pasti akan berusaha untuk mengikut perbuatan baik yang dijanjikan ganjaran baik.

Azhar berkata, ibadah korban juga cara hamba bertaqarrub iaitu mendekatkan diri dengan Allah SWT selaras hikmah dan fadilat korban antara lain mendidik jiwa ke arah takwa, mengikis sifat tamak dan mewujudkan sifat murah hati mahu berbelanja harta ke jalan Allah SWT.

Hasliza Hassan| hasliza_hassan@bh.com.my Berita Harian Online Agama 14/10/2013
Tags: haji, ikhlas, korban
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments