mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

1.75 juta orang dari 189 negara tunaikan ibadah haji

MASUK sahaja bulan Zulhijjah, umat Islam yang berkemampuan pastinya tidak melepaskan peluang berkunjung ke Mekah Al-Mukarramah.

Di kota inilah terdirinya pusat ibadah umat Islam sedunia iaitu Kaabah yang berada di dalam Masjidil Haram.

Dalam ibadah haji, Mekah menjadi tempat pembuka dan penutup ibadah ini ketika jemaah diwajibkan melaksanakan niat dan tawaf haji.

Haji merupakan Rukun Islam yang kelima setelah syahadat, solat, zakat dan berpuasa pada bulan Ramadan.

Menunaikan ibadah haji adalah ibadah tahunan yang dilaksanakan umat Islam dari seluruh dunia bagi yang mampu dari segi material dan keilmuan.

Ibadah haji dimulai pada tanggal 8 Zulhijjah ketika umat Islam bermalam di Mina, wukuf di Padang Arafah pada tanggal 9 Zulhijjah dan berakhir setelah melempar jamrah (melempar batu sebanyak tujuh kali ke tiang sebagai simbolik mengusir syaitan).

Selain itu, sebelum pulang ke negara masing-masing, jemaah melaksanakan tawaf Wada’ (tawaf perpisahan) sebelum meninggalkan Tanah Haram.

Menteri Dalam Negeri Arab Saudi, Muhammad Nayef, selaku Ketua Komiti Haji Arab Saudi mengatakan pada musim haji tahun ini dianggarkan sebanyak 1,752,932 jemaah haji dari 189 negara di seluruh dunia masuk ke Arab Saudi.

“Jumlah jemaah haji tahun ini mengalami penurunan sekitar empat peratus atau 77,968 orang berbanding tahun lalu," jelasnya.

Sementara itu, Gabenor Mekah, Putera Khaled Al-Faisal berkata, pihaknya telah mengerahkan 82,000 petugas keamanan untuk menjamin kelancaran pelaksanaan ibadah haji.

Kerajaan Arab Saudi terpaksa mengurangkan jumlah jemaah haji dari seluruh dunia bagi memastikan keselamatan dan keselesaan jemaah, berikutan kerja menaik taraf kemudahan dan pembangunan yang sedang rancak dilakukan di kota suci tersebut.

Kerja menaik taraf kemudahan dan pembangunan yang bermula pada November 2012, dijangka selesai dalam tempoh tiga tahun dengan matlamat memastikan lebih ramai umat Islam dapat mengerjakan ibadat haji dalam keadaan selesa.

Kerajaan Arab Saudi juga mengambil berat tentang usaha mempermudahkan operasi haji dan atas faktor itu, pembangunan semula kota Mekah terutama pembesaran Masjidil Haram dilakukan.

Kata Putera Khaled, sebelum ini kawasan laluan ibadah Saie telah dibesarkan sehingga boleh menampung ramai jemaah dan kini kerajaan Arab Saudi sedang menaik taraf tempat ibadat tawaf supaya lebih ramai jemaah dapat melakukan tawaf dalam satu-satu masa, selain pembesaran masjid untuk menampung lebih ramai jemaah memandangkan jumlah orang Islam di seluruh dunia semakin bertambah.

“Sebelum projek pembangunan ini, kira-kira 48,000 jemaah boleh melakukan tawaf dalam tempoh sejam, tetapi berikutan kerja menaik taraf, hanya 22,000 jemaah dapat melakukannya.

“Ini hanya untuk sementara. Selepas pembesaran, sebanyak 130,000 jemaah boleh bertawaf dalam tempoh sejam," katanya.

Selain itu, projek menaik taraf itu juga akan melibatkan kerja merobohkan sebahagian masjid untuk diperbesarkan.

“Demi keselamatan jemaah, kami terpaksa potong kuota haji negara luar sebanyak 20 peratus manakala jemaah dalam negara, 50 peratus.

“Apabila siap kelak, kita akan kembali kepada jumlah asal," katanya sambil menambah ini merupakan peringkat pertama daripada keseluruhan tiga peringkat projek menaik taraf.

Mengulas lanjut, proses merobohkan sebahagian masjid dan membesarkan masjid bertujuan menambah ruang solat, selain membolehkan Kaabah jelas dilihat dari jauh.

“Kerajaan Arab Saudi akan mengeluarkan filem (dokumentari) bagaimana pembesaran Masjidil Haram dibuat. Saya berharap ia dapat ditayangkan kepada umum di seluruh dunia," ujarnya.

Putera Khaled juga berkata, buat masa ini, pengurangan kuota jemaah haji hanya berlaku pada tahun ini dan belum ada kata putus untuk tahun-tahun akan datang.

Selain pembangunan di dalam kota Mekah, kerajaan Arab Saudi juga akan menyiapkan projek kereta api laju dari Madinah ke Kota Mekah untuk memudahkan perjalanan jemaah haji berikutan perjalanan melalui jalan darat kini memakan masa kira-kira lima jam dengan jarak hampir 500 kilometer.

“Ikut perancangan, kereta api laju ini akan siap pada 2015. Ia akan memendekkan masa perjalanan jemaah haji dan umrah," jelasnya.

Dalam soal pengangkutan musim haji kali ini, beliau berkata, kerajaan Arab Saudi melantik tiga syarikat bas tambahan bagi meningkatkan bilangan bas untuk kegunaan jemaah haji. - SYAHRILUtusan Malaysia Online Bicara_Agama 20131012
Tags: haji
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments