mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Membudayakan sistem kerja Islam

TAMADUN Islam suatu ketika dahulu dipandang tinggi oleh masyarakat dunia kerana memberikan contoh tauladan daripada segi kejayaan mentadbir sesuatu organisasi.

Hal demikian boleh dilihat daripada penyusunan organisasi yang mantap selain matlamat gerak kerja berlandaskan ketauhidan kepada Allah SWT dan bermula daripada situlah wujudnya budaya integriti dalam kalangan para pekerja.

Namun selepas jatuhnya khalifah Islam, sistem budaya kerja yang bersadurkan kapitalis, sekular, dan sebagainya diangkat menjadi teori dalam sesuatu badan organisasi.

Celupan berkenaan pada suatu ketika dahulu kononnya memberikan pelbagai kebaikan dalam menyusun sesuatu organisasi, tetapi tidak lama kemudian berlakunya kepincangan, sama ada daripada segi moral dan sebagainya.

Jatuhnya syarikat gergasi korporat dengan mendadak akibat berhadapan krisis diri yang terperangkap dalam arus kemewahan, tamak, dan sebagainya.

Atas kesedaran itu, Akademi Pengurusan Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (Yapeim) menganjurkan seminar Bekerja Dengan Hati dan Akal di ibu negara, baru-baru ini.

Seminar berlangsung selama dua hari itu dihadiri oleh hampir 100 peserta dalam kalangan kakitangan badan kerajaan, sama ada dari dalam dan luar negara.


AMANAH dan berintegriti merupakan salah satu ciri budaya kerja Islam. - Gambar hiasan

Acara itu berbentuk program dua hala iaitu interaksi antara para peserta dan moderator yang dikendalikan oleh Jaafar Muhammad atau dikenali sebagai Abu Faiz telah berjaya menarik perhatian para peserta untuk menghayati konsep budaya kerja secara Islam.

Jaafar yang merupakan pakar motivasi memulakan seminar itu dengan menceritakan pengalamannya berhadapan sebuah kilang yang bergelut dengan pelbagai krisis termasuklah masalah kewangan.

Namun demikian, akui Jaafar selepas mengadakan pertemuan dengan kakitangan kilang tersebut, membuahkan hasil positif di mana ia berjaya menemui punca dan cara penyelesaian berhubung masalah yang dihadapi mereka.

Ujar beliau lagi, punca utama masalah kilang itu adalah kurangnya penghayatan keagamaan dan pendedahan elemen ketuhanan dalam kalangan para pekerja.

Setelah diberikan seminar ringkas berkait budaya kerja Islam, selepas beberapa bulan jelas Jaafar, ia telah menampakkan hasil positif apabila produktiviti meningkat, sekali gus berjaya menyekat kilang itu daripada berhadapan dengan kemungkinan terpaksa gulung tikar.

Oleh demikian, Jaafar menambah budaya bekerja dengan hati adalah satu manifestasi untuk menggalakkan para penggerak organisasi tidak menjadikan materialisme sebagai matlamat utama kerja.

"Apabila bertunjangkan materialisme, kita akan mementingkan kepujian. Maksudnya untuk mencapai agenda itu, kita mula terlibat dalam kerosakan nilai integriti seperti rasuah, pecah amanah, mengampu dan sebagainya.

"Jika sandaran berkerja kerana Allah SWT, secara tidak langsung kita akan melihat apakah nasib yang bakal berlaku di akhirat kelak sekiranya amanah diabaikan. Seterusnya produktiviti kerja akan meningkat," kata Jaafar.

Maka dengan sebab itu, Jaafar berkata bekerja dengan hati akan membentuk individu mempunyai jati diri tauhid lebih kuat, keyakinan diri tinggi, beramanah, lebih bertanggungjawab dan menghargai masa.

"Hasilnya adalah kita akan memahami Allah merupakan tuhan sekalian alam dan penyedia segala rezeki di muka bumi ini.

"Untuk mendapat keredaan Allah, segala gerak kerja hendaklah betul dan soal ini termasuklah budaya kerja yang mempunyai integriti yang tinggi," tegas beliau.

Betulkan pandangan

Sehubungan itu, Jaafar menggesa semua penggerak organisasi untuk memperbetulkan pandangan iaitu kepada konsep tauhid. Hal itu ujarnya, dengan menjadikan keimanan hari akhirat sebagai kekuatan jiwa dalam mendorong diri memajukan kehidupan.

Malah kata Jaafar, dunia adalah alat yang perlu dibangunkan kerana ikut kehendak Allah iaitu sebagai amanah khalifah di muka bumi.

"Allah berfirman dalam surah al-Baqarah ayat 29 bermaksud: Dialah Allah yang menjadikan segala apa di bumi untuk kamu dan dia berkehendakkan di langit, lalu dijadikan tujuh langit.

"Intisari ayat ini bermaksud Allah menjadikan segala ciptaan untuk manusia mentadbir. Jika manusia tidak menguruskannya secara bijaksana selain tidak berpandukan konsep Ilahi, nescaya mendatangkan kemurkaan tuhan," kata Jaafar.

Oleh demikian, Jaafar berkata manusia hendaklah memperbetulkan budaya kerja dengan menukarkan minda agar tidak mengamalkan budaya berlawanan dengan integriti dalam sesuatu organisasi.

"Semua urusan akan disoal Allah di akhirat, maka kita mestilah berhati-hati dalam sesuatu pekerjaan. Jika perkara ini berlaku, Insya Allah masalah rasuah dan pecah amanah tidak berlaku dalam organisasi.

"Mereka akan mengenal Allah sebagai tuhan sekalian Allah yang sentiasa memerhatikan gerak-geri manusia. Walaupun majikan atau pihak berkuasa tidak nampak, tetapi Allah itu sentiasa melihat kita," ujar Jaafar.JUANI MUNIR ABU BAKAR Gambar RASHID MAAROF Utusan Malaysia Online Bicara_Agama 20131023
Tags: amanah, budaya, integriti
Subscribe

Recent Posts from This Journal

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments