mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Budayakan sifat tolong-menolong

ALHAMDULILLAH segala puji bagi Allah dengan izin-Nya dapatlah penulis kemukakan dalam ruangan ini berkenaan dengan sifat tolong-menolong yang sepatutnya disuburkan dalam masyarakat kita.

Firman Allah SWT yang bermaksud: Dan tolong-menolonglah kamu dalam perkara kebajikan dan takwa dan jangan kamu tolong-menolong dalam perkara dosa dan melampau. (al-Maidah: 2)

Ibnu Kathir berkata: "Allah SWT memerintahkan hamba-hamba-Nya yang beriman untuk sentiasa tolong-menolong dalam perkara kebaikan, itulah yang disebut dengan al-birru (kebajikan) serta meninggalkan segala bentuk kemungkaran dan itulah dinamakan dengan al-takwa. Allah SWT melarang mereka tolong-menolong dalam hal kebatilan, berbuat dosa dan mengerjakan hal-hal yang haram."

Ibnu Jarir berkata: "al-Itsmu (dosa) bererti meninggalkan apa yang Allah perintahkan untuk mengerjakannya, sedangkan al-Udwan (permusuhan) bererti melanggar apa yang telah ditetapkan Allah dalam urusan agama dan melanggar apa yang telah diwajibkan-Nya kepada kalian dan kepada orang lain."

Daripada Abu Hurairah RA, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: Yang bersegera dalam membantu janda dan orang miskin samalah seperti mujahid fi sabilillah atau yang bangun melaksanakan qiamullail dan berpuasa di siang hari. (riwayat al-Bukhari dalam Sahih (10/437) Kitab Adab, Muslim dalam Sahih (4/2286-2287) Kitab Zuhud)

Syeikh Abdullah Nasih Ulwan berkata: Realiti sejarah merupakan saksi terhadap apa yang kita sebutkan. Di bawah ini diterangkan beberapa contoh tentang perlindungan masyarakat Muslim serta simpatinya, kasih sayangnya dan sikap tolong menolongnya:

l Menurut Muhammad bin Ishak: "Ada orang di Madinah yang tidak tahu daripada mana punca nafkah kehidupan mereka? Siapa yang memberi kepada mereka?

Namun apabila Saidina Zainal Abidin bin al-Husyan RA meninggal dunia, maka mereka kehilangan bantuan itu dan barulah mereka mengetahui bahawa selama ini Saidina Zainallah yang membawa kepada mereka pada waktu malam segala keperluan mereka.

Ini dikukuhkan lagi dengan terlihatnya bekas lebam di belakang dan di tengkuknya, kesan daripada memikul guni yang dibawanya ke rumah janda-janda dan anak-anak-yatim.

l Diceritakan bahawa al-Laith bin Saad mempunyai pendapatan daripada hasil tanaman sebanyak lebih daripada 70,000 dinar setahun yang semuanya disedekahkan sehingga orang mengatakan ia tidak pernah sekalipun wajib membayar zakat.

Pada suatu ketika, dia membeli sebuah rumah yang dilelong lalu wakil beliau pun pergi untuk menerima rumah itu. Didapati di dalamnya anak-anak yatim dan kanak-kanak yang masih kecil dan mereka merayu supaya mereka dibenarkan tinggal di rumah itu.

Apabila berita itu diketahui oleh al-Laith, beliau menghantar utusan memberitahu bahawa rumah tersebut adalah hak mereka dan pada setiap hari mereka akan mendapat apa yang mereka perlukan.

l Begitu juga diceritakan bahawa Abdullah bin al-Mubarak, seorang tokoh ilmu hadis, banyak sekali memberikan sedekah sehingga sedekahnya melebihi 100,000 dinar setahun. Pada suatu ketika beliau keluar menunaikan haji bersama beberapa orang sahabatnya. Mereka melalui sebuah daerah dan menemui seekor burung mati.

Abdullah menyuruh burung itu dicampakkan dalam tong sampah di situ. Sahabat-sahabatnya telah mendahuluinya sedang beliau terlewat di belakang. Apabila beliau melintasi tong sampah itu tadi dan melihat seorang perempuan keluar dari rumah yang berdekatan di situ lalu mengambil burung yang mati itu.

Perempuan itu memberitahunya bahawa dia dan saudaranya adalah orang miskin. Keadaan mereka tiada siapa pun yang tahu dan mereka tidak memiliki suatu pun untuk dimakan.

Ibnu Mubarak mengarahkan supaya angkatan khalifahnya kembali semula dan ia bertanya kepada pembantunya: "Berapa banyak perbelanjaan yang ada pada engkau" Jawabnya, "1,000 dinar."

Kata Ibnu Mubarak: "Kira 20 dinar cukup untuk kita sampai ke Bandar Marwi dan bakinya berikan kepada wanita ini. Ia lebih baik daripada kita menunaikan haji pada musim ini." Beliau kembali dan tidak menunaikan haji untuk tahun itu.

Apabila berlaku gabungan tenaga dan usaha daripada kerajaan, masyarakat dan individu untuk mengatasi masalah kemiskinan maka tidak akan wujud dalam masyarakat Islam seorang miskin pun atau seorang yang memerlukan bantuan. Akhirnya umat Islam akan menikmati dan anggota masyarakat pula terselamat daripada faktor-faktor jenayah dan penyelewengan.

Kita akan dapat menyaksikan dengan mata kepala sendiri bendera kemuliaan Islam berkibar tinggi di puncak kemuliaan. Pada hari itu orang-orang mukmin akan merasa gembira dengan pertolongan daripada Allah SWT.

Dengan sikap bertanggungjawab dan prihatin sesama umat sudah pasti membuahkan perasaan rahmat dan kasih sayang seterusnya sifat tolong-menolong dapat disuburkan dalam masyarakat.

Di samping itu, sewajarnya ibu bapa mentarbiah dan mendidik anak-anak supaya mengamalkan sifat suka memberi bantuan kepada sesama manusia.

Jika hal ini dapat disuburkan dan dibudayakan dalam masyarakat, sudah pasti yang susah akan senang, yang miskin akan terbela, yang sakit akan ceria dengan pertolongan daripada golongan yang kaya dan mewah. Ssudah pasti keberkatan Ilahi akan menurun kepada masyarakat yang bersifat seperti ini.

Semoga masyarakat Malaysia menjadi masyarakat yang saling tolong-menolong dan bantu-membantu.DR. ZULKIFLI MOHAMAD AL-BAKRI Utusan Malaysia Online Bicara_Agama 20131101
Tags: budaya
Subscribe

 • Bukan sekadar sebut, tetapi perlu hayati

  KALIMAH ‘laa ilaaha illallah’ atau maknanya, “Tiada tuhan selain Allah SWT” memang kerap kita dengar atau ucapkan.Kalimah…

 • Erti kalimah Syahadah & tuntutannya

  SEGALA puji bagi ALLAH SWT yang tidak menjadikan sesiapa sebagai anak-Nya dan juga tidak mempunyai sekutu dalam penciptaan-Nya. Sesungguhnya rukun…

 • Lambang keutuhan Perlembagaan

  KUALA LUMPUR 22 Jan. - Keputusan Mahkamah Persekutuan melarang penggunaan kalimah Allah dalam majalah mingguan The Herald terbitan bahasa Melayu,…

 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

 • 0 comments