mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Kemelut enakmen syariah

ISLAM merupakan agama rasmi persekutuan Malaysia seperti mana terkandung dalam Fasal (1) Perkara 3 Perlembagaan Persekutuan Malaysia, namun demikian hak-hak agama lain terus dipelihara dengan aman dan damai.

Hal berkenaan boleh diperhalusi dengan meneliti setiap butiran terkandung dalam tafsiran tersebut, sekali gus membawa simbol bahawa Malaysia merupakan sebuah negara unik kerana terdapatnya berbilang kaum dan agama.

Malah penggubalan Perlembagaan Persekutuan merupakan satu Kontrak Sosial iaitu hasil persetujuan pihak-pihak yang berperanan sesama rundingan mencapai kemerdekaan.

Umum diketahui bahawa Perlembagaan Persekutuan dan kemerdekaan tanah air adalah cetusan muafakat semua bangsa dan etnik Malaysia dalam menuntut kebebasan dari British.

Perkara 3 Perlembagaan Persekutuan menjamin Islam sebagai agama persekutuan sekali gus memelihara kesuciannya. - Gambar hiasan
Gambar AIZZUL A. MAJID

Persetujuan itu menggambarkan bahawa orang Melayu merupakan penduduk asal negara ini dapat menerima dan mengamalkan prinsip menerima iaitu agama lain boleh diamalkan selagi mana tidak menganggu keharmonian negara.

Peguam Cara Negara, Datuk Idrus Harus berkata agama Islam bukan sekadar bersifat upacara rasmi seperti ditimbulkan oleh sesetengah pihak tetapi lebih daripada itu dengan melihat kedudukan dan keistimewaannya dalam perlembagaan.

Kata beliau lagi, salah satu keistimewaan itu adalah peruntukkan dana awam untuk agama Islam yang tidak terpakai kepada agama lain dan paling penting adalah mengenai kewujudan Fasal (4) Perkara 11.

“Undang-undang tersebut menyatakan orang bukan Islam tidak berhak untuk menyebarkan dan mengembangkan apa-apa doktrin atau kepercayaan agama mereka di kalangan orang yang menganuti agama Islam.

“Fasal itu merupakan salah satu peruntukkan penting yang berperanan untuk menjaga kesucian agama Islam, melaluinya, sekatan hak kebebasan beragama bagi orang bukan Islam dinyatakan," kata Idrus.

Peguam Cara itu berkata demikian dalam kertas kerjanya yang bertajuk ‘Lacuna Dalam Pelaksanaan Undang-Undang Kawalan dan Sekatan Pengembangan Bukan Islam di Kalangan Orang Islam.’

Kertas kerja berkenaan disampaikan oleh Pengarah Seksyen Syariah, Jabatan Peguam Negara, Dr. Arik Sanusi Yeop Johari yang mewakili Idrus dalam Konvensyen Pegawai Penguatkuasa Agama dan Pendakwa Syarie Seluruh Malaysia di ibu negara, baru-baru ini.

Namun begitu, Idrus berkata setiap rakyat Malaysia mempunyai hak untuk menganuti dan mengamalkan agama mereka sebagaimana yang diperuntukkan dalam Fasal (1) Perkara 11 Perlembagaan Persekutuan iaitu:

Kebebasan Beragama

11. (1) Tiap-tiap orang berhak menganuti dan mengamalkan agamanya dan, tertakluk kepada Fasal (4), mengembangkannya.

Hak asasi

“Berdasarkan peruntukan tersebut, adalah jelas bahawa kebebasan beragama merupakan hak asasi yang dijamin dan dilindungi di negara ini, bagaimanapun perkara itu tidak boleh ditafsirkan begitu luas.

“Sekatan itu wajar kerana merupakan satu mekanisme penting bagi memelihara kesucian Islam yang diiktiraf sebagai agama bagi persekutuan," jelas Idrus dalam acara berlangsung selama tiga hari anjuran Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) itu.

Selaras dengan Perkara 11 (4) Perlembagaan Persekutuan, semua di negeri kecuali Pulau Pinang, Wilayah Persekutuan, Sabah dan Sarawak telah menggubal enakmen bagi menghalang pengembangan agama selain Islam kepada orang Islam.

Tambah Idrus, Terengganu merupakan negeri pertama yang mewujudkan undang-undang itu pada tahun 1980 dan diikuti negara lain.

Secara umumnya, jelas Idrus, Enakmen Kawalan dan Sekatan Negeri-Negeri memperuntukkan antara lain iaitu mengenai kesalahan, pelantikan pegawai diberi kuasa atau bertauliah, kuasa penyiasatan, dan sebagainya.

“Akan tetapi terdapat perbezaan antara Enakmen Kawalan dan Sekatan Negeri-Negeri daripada beberapa aspek lalu menyebabkan kelompangan itu berlaku.

“Walaupun setiap enakmen masing-masing mematuhi prinsip Perkara 11 (4), tetapi setiap negeri berbeza pelaksanaan antara satu sama lain daripada pelbagai sudut," kata Idrus.

Antara perbezaan itu adalah perkataan dan perbahasan dalam Jadual Enakmen dan Sekatan Negeri-Negeri berbeza.

Contohnya Kedah tidak mempunyai peruntukkan mengenai perkara yang tidak boleh digunakan oleh orang bukan Islam manakala Johor tidak mempunyai jadual mengenai perkataan dilarang digunakan oleh orang bukan Islam.

Sehubungan itu, beliau mencadangkan agar setiap negeri melakukan semakan semula dan pindaan undang-undang berhubung penggubalan enakmen termasuk melibatkan soal keseragaman.

“Terdapat negeri menggubal enakmen itu dengan tidak melibatkan pihak polis. Namun demikian saya mencadangkan agar penguatkuasaannya berkenaan harus melibatkan pasukan keselamatan kerana soal itu menyentuh kepentingan awam.

“Selain itu, setiap negeri dicadangkan untuk membuat semakan semula dan pindaan undang-undang berhubung dengan keperluan untuk memasukkan peruntukkan mengenai peringkat mahkamah sivil bagi mengelak isu bidang kuasa timbul," jelas Idrus.

Berhati-hati

Dalam pada itu, Idrus menasihatkan supaya proses siasatan dan penguatkuasaan di bawah Enakmen Kawalan dan Sekatan Pengembangan Agama Bukan Islam tersebut perlu dijalankan dengan berhati-hati.

Hal demikian kerana jelas Idrus, untuk mengelakkan timbul sebarang konflik atau kesangsian dalam kalangan penganut agama lain memandangkan melibatkan sensitiviti kepercayaan.

“Sebagai kesimpulan, didapati masih terdapat beberapa lacuna (kelompangan) dalam Enakmen Kawalan dan Sekatan Pengembangan Agama Bukan Islam negeri-negeri yang dilihat boleh menjejaskan pelaksanaan dan penguatkuasaannya.

“Maka dengan sebab itu, setiap negeri boleh menyemak dan mencadangkan pindaan undang-undang yang bersesuaian terhadap enakmen berkenaan.

“Selanjutnya kerjasama daripada semua agensi seperti Jabatan Agama Islam Negeri (JAIN), majlis agama negeri dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) adalah perlu bagi memastikan penguatkuasaan undang-undang dijalankan secara efektif dan berkesan," kata Idrus.JUANI MUNIR ABU BAKAR Utusan Malaysia Onlne Bicara_Agama 20131030
Tags: agama, akta, enakmen, islam, perlembagaan
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments