mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Mencari keberkatan adalah kewajipan

BERSEMPENA dengan berakhirnya tahun 1434 hijrah dan kemunculan tahun hijrah yang baru ini ada baiknya jika umat Islam diajarkan cara memenuhi keperluan hidup mereka. Perkara ini merupakan satu isu yang terbukti telah memberikan banyak penyelesaian dan jalan keluar pada generasi salafusalih sebelum kita.

Apabila dikaji dengan mendalam ternyata kualiti hidup yang mereka jalani dengan kaedah-kaedah tertentu itulah telah berjaya 'menjemput' keberkatan sehingga menjadikan umur, harta dan ilmu yang dimiliki mereka memanfaatkan diri dan orang lain.

Sebagai contoh keberkatan hidup seorang sahabat bertaraf saudagar, Abdul Rahman bin Auf hingga menyebabkannya mampu menafkahkan hartanya secara tetap untuk para isteri Nabi SAW malah beliau turut memberikan elaun seperti pencen untuk para sahabat bekas tentera Badar.

Keberkatan yang ada pada ilmu sahabat yang mulia iaitu Ibn Abbas menjadikan setiap jaringan disiplin ilmu yang datang daripada baginda Nabi SAW lalu meneruskannya.

Kualiti hidup atau yang lebih tepat dikenali sebagai berkat ini diambil daripada perkataan Arab iaitu barakah. Inisiatif mengusahakan sesuatu kebaikan pula dikenali sebagai tabarruk.

Firman Allah SWT dalam surah al A'raf ayat ke-96, maksudnya : Dan jika penduduk sesuatu tempat bertaqwa maka Kami akan bukakan untuk mereka keberkatan-keberkatan dari langit dan bumi.

Sebahagian para ulama tafsir contohnya al Qurtubiy merumuskan bahawa keberkatan yang dimaksudkan dalam konteks ayat ini merangkumi kebahagiaan, pertambahan dan perkembangan.

Ar-Raghib Al-Isfahani, seorang pakar tafsir mendefinisikan berkat sebagai tetapnya kebaikan Ilahi di dalam sesuatu ".

Antara contoh keberkatan yang amat berkaitan dalam hidup yang mampu diusahakan adalah:

1. Keberkatan dalam rezeki

Muslim perlu meletakkan keyakinan bahawa keberkatan harta bukanlah terletak pada jumlahnya tapi pada reda Allah pada apa yang diusahakan olehnya.

Setiap kita bertanggungjawab memastikan bahawa rezeki itu diusahakan daripada sumber yang tidak haram. Rezeki itu dengannya kita mampu membiayai keluarga dan menjaga kebajikan mereka menurut timbangan syariat. Kesan daripada pemerolehan rezeki apabila diusahakan dengan cara yang diredai oleh Allah ialah mempermudahkan kita untuk melakukan taat kepada-Nya.

2. Keberkatan dalam menuntut ilmu

Setiap kita hendaklah meyakini bahawa ilmu adalah milik Allah SWT. Sedikit yang dipelajari dengan ikhlas kerana Allah SWT akan membuahkan lagi ilmu-ilmu lain dan yang lebih penting lagi adalah keikhlasan mencari ilmu akan melahirkan amal saleh.

Ia akan merangsangkan lagi minat untuk beribadat. Lihatlah betapa ikhlasnya para ulama silam dalam menuntut Ilmu membolehkan mereka merantau ke tempat-tempat yang jauh di seluruh pelosok dunia untuk menuntut ilmu walaupun sistem perhubungan yang amat zuhud pada masa mereka.

Lebih mengkagumkan berkat keikhlasan itu Allah SWT telah menjaga ilmu catatan mereka untuk diwarisi, dikembangkan untuk manfaat generasi kepada generasi selepas kewafatan mereka.

3. Keberkatan dalam urus niaga

Muslim yang berniaga hendaklah meletakkan dalam diri bahawa objektif perniagaan yang diusahakan itu adalah untuk menjadikan hidupnya, keluarga dan umat Islam mulia. Ini dapat dilakukan dengan mengeluarkan zakat untuk membantu meringankan kesusahan umat Islam dan menyediakan peluang pekerjaan pada mereka.

Keberkatan dalam perniagaan diperoleh bila adanya kejujuran dan mengutamakan hak-hak Allah SWT. Ingatlah selalu firman-Nya dalam surah al Nur ayat ke-37 yang bermaksud :

(Ibadat itu dikerjakan oleh) orang-orang yang kuat imannya yang tidak dilalaikan oleh perniagaan atau jual-beli daripada menyebut serta mengingati Allah, dan mendirikan sembahyang serta menunaikan zakat mereka takutkan hari (Kiamat) yang padanya berbalik-balik hati dan pandangan.

Menurut para ulama tafsir contohnya Ibn Kathir dalam tafsirnya , golongan yang dimaksudkan dalam ayat ini adalah para peniaga yang sentiasa menjaga amal ibadah mereka.

4. Mengusahakan keberkatan melalui masa

Setiap muslim wajar mengikat dirinya dengan masa yang berkat di sisi Allah SWT. Keberkatan seperti yang telah difahami sebelum ini adalah merujuk kepada kualiti ataupun nilainya di sisi Allah SWT. Sebagai contohnya adalah berkatnya doa di sepertiga malam yang terakhir seperti yang dinyatakan oleh baginda SAW menerusi hadis yang sahih bermaksud : Rabb kita Tabaaraka wa Ta'ala turun di setiap malam ke langit dunia pada sepertiga malam terakhir dan berfirman: "

"Siapa yang berdoa kepada-Ku pasti Aku kabulkan dan siapa yang meminta kepada-Ku pasti Aku penuhi dan siapa yang memohon ampun kepada-Ku pasti Aku ampuni." ( Hadis Sahih riwayat al Bukhari)

Demikian juga muslim dituntut merebut peluang mustajabnya doa selepas azan dan sebelum iqamah untuk solat, selepas solat fardu, ketika sujud, pada waktu berpuasa dan hari wuquf.

5. Keberkatan melibatkan tempat

Ternyata dalam hadis juga bahawa Allah SWT memberikan keberkatan melibatkan tempat seperti yang jelas dinyatakan oleh Allah SWT bahawa bumi Syam adalah tempat yang diberkati.

Begitu juga dalam hadis Nabi SAW telah menyatakan keutamaan beribadat di tiga buah masjid iaitu Masjidilharam di Mekah, Masjid Nabawi di Madinah dan Masjidil Aqsa di Baitul Maqdis.

Sabda Baginda SAW maksudnya : Tidak sepatutnya (bersusah payah) keluar (untuk menziarahi mana-mana masjid ) kecuali (pergi ) ketiga-tiga buah masjid ( yang berikut ) : Masjidil Haram di Mekah, Masjidir Rasul ( Masjidi an-Nabawi di Madinah ) dan Masjidil Aqsa di Palestin." Hadis Al-Bukhari.

Selain itu Nabi SAW turut mengajar kita tentang berkatnya berdoa di Padang Arafah ketika wuquf, kelebihan berdoa di Multazam, di Safa dan Marwah, Makam Ibrahim, Telaga Zam-Zam dan kawasan-kawasan haji.


Utusan Malaysia Online Rencana 20131103
Tags: berkat, hijrah
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments