mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Nikmat Kesihatan


Dua nikmat agung yang diabaikan kebanyakan orang ialah kesihatan dan masa lapang.  (Hadis riwayat Imam Bukhari, Tirmidzi dan Ibn Majah)E-mail ini adalah cerita bergambar yang sebenar .
Ianya boleh merubah hidup kita, cara kita berfikir serta maksud hidup kita.
Ianya adalah kisah seorang lelaki dari Bahrain yang bernama Ibrahim Nasser. Dia telah lumpuh sepenuhnya sejak lahir dan hanya boleh mengerakkan kepala dan jari-jari. Pernafasannya juga terpaksa menggunakan alat bantuan pernafasan.


Ibrahim telah menanam keinginan untuk bertemu dengan Sheik Nabeel Al-Wadi seorang ulama’ dari KuwaitAyah Ibrahim telah memohon kepada Syeikh Nabeel Al-Wadi agar dapat menunaikan hajat anaknya Ibrahim untuk berjumpa dengannya. 
 

Ini gambar Syeikh Nabeel di Lapangan Terbang dalam perjalanan untuk berjumpa dengan Ibrahim.
 
Ibrahim tersangat gembira dapat berjumpa dengan Sheikh Nabeel bila beliau membuka pintu biliknya. Kegembiraannya  dapat digambarkan pada raut wajahnya sehingga sukar baginya untuk berkata-kata pada mulanya.
 

 

Saat-saat bila Syeikh Nabeel masuk ke dalam bilik Ibrahim 
 

Dan ini adalah wajah kegembiraan Ibrahim bila dapat berjumpa dengan Syeikh Nabeel 
 


 Perhatikan alat pernafasan dileher Ibrahim…dia tidak dapat bernafas secara normal.

Syeikh Nabeel mencium dahi Ibrahim 
 

Ibrahim bersama-sama ayah, bapa saudaranya dan Syeikh Nabeel
 
 Syeikh  Nabeel dan Ibrahim berkongsi cerita tentang dakwah melalui internet dan segala macam usaha yang diperlukan olehnya. Mereka juga berkongsi cerita tentang perkara lain. 

Semasa perbualan mereka , Syeikh Nabeel telah bertanyakan satu soalan yang telah menyebabkan Ibrahim tidak dapat menahan tangisan lantas menghamburkan air mata. 
 

Ibrahim tidak dapat menahan air mata yang mengalir apabila mengenangkan pengalaman yang menyedihkan Syeikh Nabil mengusapkan air mata Ibrahim 
 

Syeikh Nabil mengusapkan air mata Ibrahim 
 
Tahukah anda apakah soalan yang telah menyebabkan Ibrahim tidak dapat menahan kesedihan sehingga menangis sepuas-puasnya ?


Syeikh Nabeel telah bertanya kepada beliau, sekiranya Allah memberikan dia nikmat kesihatan sehingga dia boleh berjalan, apakah yang akan dilakukan olehnya ?
Mendengar Soalan ini, Ibrahim telah menangis sepuas-puasnya sehingga ayahnya, bapa saudaranya dan kesemua orang di dalam bilik itu termasuk juga jurugambar telah menangis .


Dia telah menjawab, demi Allah jika saya boleh berjalan maka saya akan menunaikan sholat saya  di masjid dengan penuh gembira dan akan menggunakan segala nikmat kesihatan untuk mendapat redha Allah.


Wahai saudara-saudara sekelian Allah telah memberikan kita semua nikmat kesihatan dan kita semua boleh berjalan dengan tidak ada masalah. Adakah kita menunaikan sholat kita di masjid ataupun kita hanya membuang masa berjam-jam di depan TV dan komputer ? 
 

Terima kasih kerana melihatnya..ikhlas,


Shahkirin 019-2851396 shared via "Malia Mam

Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments