mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Kehebatan Dinasti Mamluk

Dinasti itu bernama Mamluk, sering juga disebut Mamalik. Sebenarnya, ada dua pemerintahan Islam yang didirikan oleh kaum Mamluk, iaitu Dinasti Mamluk di India (1206-1290) yang dibentuk oleh Qutbuddin Aybak dan Dinasti Mamluk di Mesir (1250-1517).

Namun, Dinasti Mamluk di Mesir lebih terkenal kerana bersifat oligarki ketenteraan dan membawa banyak kemajuan.

Kata ‘mamluk’ (bahasa Arab) bererti ‘hamba’. Dinasti ini didirikan oleh kaum hamba dari Turki yang berasal daripada dua golongan, iaitu Mamluk Bahri (1250-1390) dan Mamluk Burji (1382-1517).

Dinasti Mamluk mencapai puncak kejayaannya terutama pada masa Sultan Baybars. Ekonomi dan perdagangan sangat maju.

Ketika itu Kaherah menjadi jalur perdagangan penting bagi Asia Barat dan Laut Tengah.

Kemajuan ilmu pengetahuan terlihat dengan semakin berkembangnya berbagai-bagai cabang ilmu seperti sejarah, kedoktoran, astronomi, matematik dan ilmu agama.


Keberanian tentera Mamluk Bahri digeruni pihak lawan.

Saat itu muncul nama-nama ilmuwan besar seperti Ibnu Khaldun (sejarah), Nasiruddin at-Tusi (astronomi) dan Ibnu Taimiyah (agama). Di bidang pembangunan dan seni bina, kemajuan Dinasti Mamluk terlihat pada bangunan-bangunannya yang indah dan megah.

Mamluk Bahri adalah golongan hamba yang datang dari Caucasus, di sempadan antara Rusia dengan Turki oleh Malik as-Saleh, penguasa Dinasti Ayubiyah.

Mereka dijadikan pengawal untuk menjamin kelangsungan kekuasaan Malik dengan mendapat hak-hak istimewa. Malik as-Saleh meninggal dunia pada 1249, lalu digantikan oleh puteranya, Turansyah.

Bagaimanapun, kaum Mamluk Bahri tidak menyukai Turansyah dan mereka kemudian merebut kekuasaan dengan membunuh sultan tersebut. Sejak itu mereka berkuasa dan mendirikan Dinasti Mamluk.

Mamluk Burji pula berasal dari Syirkasiah (Turki), dibawa masuk ke Mesir oleh pemerintah Mamluk ketika itu, Sultan Qalawun (1279-1290). Bagaimanapun, sejak tampuk pemerintahan beralih kepada Mamluk Burji pada 1382, Dinasti Mamluk mulai lemah kerana para sultan Mamluk Burji tidak memiliki pengetahuan tentang cara mentadbir kecuali latihan ketenteraan.

Kesultanan ini hancur apabila Sultan Salim I daripada kerajaan Uthmaniah di Turki merampas kembali Mesir daripada tangan mereka pada 1517.

Selain Dinasti Mamluk di Mesir, terdapat juga Dinasti Mamluk yang berkuasa di India yang didirikan oleh Qutbuddin Aybak.

Pada awalnya, Qutbuddin adalah salah seorang jeneral daripada Dinasti Guri yang berjaya memperluas wilayah ke India pada tahun-tahun terakhir abad ke-12.

Ketika Dinasti Guri yang berpusat di Khurasan (Afghanistan) menjadi lemah, Qutbuddin mengukuhkan penguasaan sebagai Sultan Delhi dan mengasaskan Dinasti Mamluk India.

Bagaimanapun, dinasti ini hanya bertahan sementara sahaja dan kemudian digantikan dengan dinasti-dinasti lain.

Pemerintahan Dinasti Mamluk bersifat oligarki ketenteraan dan tidak menerapkan sistem turun-temurun.

Tokoh ketenteraan yang terkenal dan berprestasi dipilih menjadi sultan. Namun hal tersebut berubah sejak pemerintahan Qalawun.

Baginda mula mewariskan kekuasaannya kepada keturunannya hingga kepada empat generasi sehingga terjadi perebutan kekuasaan antara keturunannya itu.

Daripada 47 orang sultan Mamluk, yang termasyhur adalah Sultan Baybars (1260-1277), sultan keempat.

Baginda merupakan seorang pemimpin tentera yang gagah dan perkasa, bahkan dianggap sebagai pembangun hakiki Dinasti Mamluk.

Baybars mampu membangunkan pemerintahannya dengan baik. Baginda menghidupkan kembali Mazhab Sunni.

Baybars juga menjalin hubungan yang baik dengan Kesultanan Delhi, Konstantinople, Sicily dan Kesultanan Moghul.

Seni bina pada masa Dinasti Mamluk berkembang dengan cemerlang. Para sultan seolah-olah berlumba-lumba untuk mendirikan bangunan bernilai seni yang tinggi seperti masjid, madrasah, dan muzium.

Dinasti Mamluk juga pernah terlibat dalam menambah Masjid Nabawi di Madinah serta mendirikan pagar di makam Nabi Muhammad SAW.

Selain mendirikan masjid sebagai tempat ibadah dan pusat keilmuan, Sultan Qalawun merupakan pemerintah Mamluk yang mementingkan hal ehwal kesihatan rakyat.

Hal ini dapat ditelusuri dengan pembinaan beberapa buah hospital pada zaman pemerintahannya.Utusan Malaysia Online Bicara_Agama 20131112
Tags: dinasti, mamluk
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments