mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Kembara Kegemilangan Islam

BUMI Andalusia bukan sahaja merupakan tempat sejarah kegemilangan ketamadunan Islam tetapi lokasi itu mempunyai keunikan tersendiri dengan menyaksikan pelbagai keindahan serta keunikan menerusi hasil seni bina kawasan itu.

Tempias itu akibat kesan penguasaan kerajaan Islam di bumi Andalusia seperti Sepanyol pada suatu ketika dahulu lalu menyebabkan seni bina di persekitaran kawasan itu menarik dan indah sehingga menjadi tumpuan sektor pelancongan pada hari ini.

Kehebatan berkenaan tidak hanya dengan kesan daripada unsur elemen Islam diterapkan selain menjadi saksi terhadap kelahiran pelbagai cabang ilmu seperti perubatan, sains, matematik dan sebagainya yang muncul dari bumi itu.

Atas sandaran itu memberi inspirasi kepada Angkasawan Negara, Datuk Dr. Sheikh Muszaphar Shukor untuk mengajak orang ramai termasuk para peminatnya untuk peluang bercuti bersamanya ke Sepanyol dan Morocco selama 12 hari 11 malam bermula 26 Disember ini sehingga 6 Januari 2014.

Bertujuan untuk mengajak masyarakat menghayati kesan ketamadunan Islam, Sheikh Muszaphar berkata selain itu orang ramai boleh melancong selain menimba ilmu sejarah setiap tempat yang dilawati malah mengenali budaya masyarakat setempat.

Peluang berlancong itu merupakan kali ketiga selepas Krabi, Thailand pada tahun lalu dan bumi Baitulmaqdis, pada Mei lalu.

"Saya percaya tempat-tempat ini mempunyai sejarah keislamannya yang tersendiri dan boleh menjadi contoh pemeliharaan warisan yang boleh menggunakan untuk pemuliharaan sejarah kita sendiri.

"Malah saya melihat Kembara Kegemilangan Islam sebagai satu cara untuk mempelajari sejarah tokoh-tokoh terdahulu yang menjadikan al-Quran dan al-Sunnah sebagai sumber rujukan dan penyelidikan mereka," ujar Sheikh Muszaphar.

Berbekalkan pengalaman melihat kebesaran Allah SWT di angkasa lepas, idola negara itu berkata sudah tiba pada masanya kita mengkaji dan membongkar tokoh ketamadunan Islam dahulu yang telah menjadikan ilmu sains sebahagian cabang agama Islam.

"Saya melihat sendiri mengapa kita bertawaf mengelilingi Kaabah lawan arah jam dan melalui asas itulah saintis barat mengkajinya dari perspektif sains sedangkan benda itu sudah berlaku sekian lama.

"Melalui kembara ini, saya ingin membuka minda umat Islam agar lebih ke hadapan dalam menceburi ilmu sains dan teknologi dengan menyaksikan bukti teknologi dan seni bina ditunjukkan menerusi bangunan sekitar Bumi Andalusia," terang angkasawan negara berkenaan.

Tawaran hebat

Sepanjang pengembaraan itu, rombongan akan dibawa ke pelbagai lokasi menarik dan indah yang bermula di Madrid, seterusnya Granada, Cardoba, Gibraltar dan pelbagai lagi serta berakhir di Casablanca sebelum berlepas pulang ke ibu negara.

Antara tempat dilawati adalah Masjid Cardoba, Istana al-Hambra, Stadium Real Madrid dan lain-lain yang dimana anda bakal merinduinya setelah pulang kelak nanti.

Malah rombongan bakal dibawa menaiki feri ke kawasan-kawasan tertentu selain menaiki pesawat dan bakal menjanjikan pengembaraan bersama angkasawan negara itu, hebat dan menyeronokan.

Berharga RM12,700 (dewasa) dan RM12,200 (kanak-kanak), percutian selama 12 hari itu meliputi hotel empat bintang, sajian makanan halal, caj masuk ke kawasan pelancongan, tiket penerbangan dan feri serta lain-lain.

Memandangkan tempat adalah terhad untuk 30 orang, untuk sebarang maklumat atau penempahan, anda boleh menghubungi al-Kawsar Travel & Tours Sdn. Bhd. menerusi talian 03-5510 9448 atau Mohd. Yusaini Mohd. Hassan (016-333 4010) dan Wany Idris (017-305 2663).

Sepanjang lawatan, rombongan akan menaiki kapal terbang sebanyak empat kali untuk ke lokasi berbeza.

Selain itu, untuk ke Maghribi rombongan bakal menyelusuri Lembah Pergunungan Gibraltar sebelum tiba di lokasi.

Angkasawan Negara, Datuk Dr. Sheikh Muszaphar Shukor bakal bersama rakyat Malaysia dalam majlis yang akan diadakan di pejabat Kedutaan Malaysia di negara-negara berkenaan.

Peluang membeli-belah di Dataran Djemaa El Fna yang merupakan kawasan pasar terkenal di Marrakech.


JUANI MUNIR ABU BAKAR Utusan Malaysia Online Bicara_Agama 20131120
Tags: gemilang, islam
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments