mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Beri hak kepada yang berhak

HARI ini rata-rata pasangan suami isteri muda berhutang untuk hidup mewah. Duit plastik (kad kredit) sangat popular dalam kalangan pasangan muda di mana apabila berbelanja, mereka berbelanja secara sewenang-wenangnya. Apabila kerak lebih besar daripada periuk, tentulah ia terkeluar dan menyusahkan.

Kemewahan mereka ini sering saya curigai, adakah daripada pinjaman keluarga atau meminjam daripada ah long atau yang sewaktu dengannya, maka pasangan muda ini akan menghadapi masa depan yang payah dan menyedihkan.

Hari ini ramai isteri yang diceraikan suami terkapai-kapai tidak keharuan. Walaupun isteri bekerja, namun jika perbelanjaan keluarga dikongsi maka apabila bercerai isteri akan merasa terbeban. Lebih menyedihnya, ramai isteri yang membayar rumah dan kereta kerana pinjaman dibuat atas namanya dan ini tidak termasuk jika dia juga berbelanja menggunakan kad kredit atas namanya sendiri. Apabila bercerai, suami cuci tangan dengan mengatakan ia hanya akan membayar nafkah saraan untuk anak yang jumlahnya tidak sampai RM1,000 pun.

Jika pasangan suami isteri bekerja dan membeli harta bersama, pada pandangan saya sekiranya mereka bercerai, isteri boleh menuntut rumah tempat tinggal sebagai satu-satunya harta sepencaraian dan bahagian suami diserahkan kepada isteri sebagai mutaah. Ini bermakna, bayaran ansuran bulanan terus dibayar suami sebagai pemberian mutaah atau nafkah.

Suami pula tidak perlu membayar nafkah kerana nafkahnya ialah harga rumah. Jadi, isteri mempunyai baki wang gaji untuk menyara dirinya dan anak-anak. Jika tidak, isteri perlu menjual rumah, mencari rumah yang lebih murah untuk membolehkannya menggunakan baki wang jualan rumah itu untuk menyara mereka anak-beranak. Malah rumah baharu itu pula sepatutnya dibeli dengan harga tunai supaya isteri tidak menanggung bebanan hutang.

Harta sepencarian adalah hak isteri namun jika mahu menuntutnya, ia perlu dibuat secara bijak dan berhikmah. Suami pula jangan menggunakan harta sepencarian sebagai cara menyeksa isteri dan anak-anak. Beri hak kepada yang berhak.

HARTA sepencarian adalah harta yang diperoleh oleh pasangan suami isteri, sama ada atas usaha perseorangan atau usaha bersama dalam tempoh perkahwinan mereka. Harta yang dimaksudkan boleh jadi harta suami yang dibelinya semasa pasangan belum berkahwin dan kemudiannya apabila berkahwin, pasangan terus tinggal di rumah tersebut.

Rumah dibesarkan, ditambah itu dan ini dan akhirnya selepas 10 tahun perkahwinan, pasangan berpindah ke rumah baharu yang lebih selesa. Rumah lama milik suami disewakan sehinggalah suami meninggal dunia selepas 40 tahun berkahwin. Wang sewa rumah digunakan sepenuhnya untuk membiaya perbelanjaan keluarga yang semakin meningkat.

Apabila suami meninggal dunia, isteri berhak menuntut rumah suami tadi sebagai sebahagian daripada harta sepencarian walaupun harta tersebut dibeli sebelum berkahwin, Ini telah menjadi harta perkahwinan. Sama juga dengan harta isteri yang dikembangkan oleh suami. Misalnya, isteri mendapat harta pusaka daripada ibunya sebelum beliau berkahwin. Harta itu sebidang tanah seluas tiga ekar. Selepas berkahwin suami membangunkan sebuah kilang dan menanam pokok buah-buahan.

Hasil kilang yang lumayan dijadikan sumber kewangan keluarga yang dikongsi bersama. Jika pasangan ini bercerai atau isteri meninggal dunia, suami berhak menuntut harta sepencarian daripada hasil kilang dan bukan tanah pusaka isteri.

Mahkamah Syariah dalam penghakiman menentukan jumlah yang boleh diberikan sebagai harta sepencarian dengan meminta pihak yang menuntut membuktikannya.

Kemungkinan mahkamah memberikan hak hasil sama rata kerana tanah hak isteri dan kilang diusahakan bersama. Perkara yang perlu diambil kira oleh suami dan isteri apabila membuat tuntutan harta sepencarian ialah, pastikan harta tidak dijual atau terjual.

Hari ini harga rumah sangat tinggi terutama di kawasan bandar. Flat biasa juga mahal. Apatah lagi pangsapuri atau kondominium serta rumah teres.

Jika sepasang suami isteri berkahwin selama 15 tahun dan telah membeli rumah di Petaling Jaya. Rumah tersebut dibeli pada harga sekitar RM600,000. Selepas 15 tahun harga rumah tersebut terus melompat kepada RM1.5 juta. Pasangan ini bercerai dan mereka mempunyai anak.

Jika isteri menuntut hak harta sepencarian terhadap rumah, rumah perlu dijual dan RM1.5 juta itu akan dibahagi sama rata iaitu RM750,000 seorang.

Dengan duit ini isteri perlu berpindah ke rumah lain kerana ia telah dijual. Ini juga bermakna anak-anak yang tinggal bersamanya juga perlu berpindah ke tempat yang dia lebih mampu.

Seandainya pasangan ini mempunyai tiga orang anak yang dianggarkan berada di peringkat menengah rendah. Proses perceraian dan perpindahan serta pertukaran cara hidup memberi kesan besar kepada anak-anak.

Dalam kes ini, jika mereka duduk di Kuala Lumpur, lokasi rumah sama ada di pinggir kota atau di luar Kuala Lumpur perlu dicari kerana faktor harga yang jauh lebih murah.

Malah lebihan daripada hasil jualan itu juga boleh digunakan untuk membesarkan rumah, persekolahan atau pendidikan anak-anak kerana nafkah anak memang selalu terabai.

Dalam contoh yang saya berikan ini juga, harta sepencarian yang selalu dituntut ialah rumah, diikuti dengan tanah, kedai, kereta dan wang simpanan. Isu wang Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) juga sering dibangkitkan dalam pertikaian harta sepencarian serta wang saham dan perlaburan lain.

Namun bagi pasangan yang ‘kais pagi makan pagi, kais petang makan petang’, selepas perceraian tiada apa-apa tuntutan yang dibuat oleh isteri kerana tiada apa yang hendak dituntut.

Apatah lagi, ramai pasangan suami isteri hari ini masih duduk menyewa kerana tidak mempu membeli rumah. Jika mereka bercerai dalam tempoh lima tahun perkahwinan, yang ada hanya harta milik bank atau institusi kewangan kerana semua harta dibeli melalui pinjaman.

Ada pasangan yang telah 20 tahun berkahwin dan memiliki dua buah rumah, tetapi rumah masih milik bank atau kerajaan (pinjaman kerajaan) kerana masih dibayar.

Jadi jika baru berkahwin antara lima ke 10 tahun dan masih belum memiliki rumah, apabila bercerai tiada apa yang boleh dituntut kecuali hutang.

Ada kes pasangan muda yang baru lima tahun berkahwin, mereka baru membeli dan mengambil kunci rumah. Rumah dibeli dengan pinjaman bersama. Mereka berpindah dan belum sempat membuat kenduri rumah baharu, telah berlaku pergaduhan antara mereka. Suami buat perangai dan isteri memohon cerai. Isteri beranggapan dia akan boleh terus tinggal di rumah tersebut.

Apabila kes perceraian selesai diurus, isteri mendapati suami telah membuat persetujuan untuk menjual rumah. Jika rumah itu baru dibeli dengan harga RM360,000, potongan harga rumah yang baru dibuat satu tahun tidak membolehkan jumlah hutang menurun. Rumah perlu dijual dan harganya mungkin menjadi RM450,000 tetapi hutang di bank mungkin melebihi harga tersebut. Kemungkinan pasangan ini bukan sahaja kerugian di mana mereka kehilangan sebuah rumah yang mereka beli menggunakan wang bersama tetapi juga akan berkongsi hutang.

Jika rumah dijual dengan harga RM450,000 dan hutang di bank masih berbaki RM500,000 maka pasangan perlu melunaskan lagi baki RM50,000 bagi membolehkan rumah itu dijual. Akhirnya kedua-dua tidak berumah dan tiada berharta dan anak-anak tiada tempat tinggal malah perlu membayar hutang.

Utusan Malaysia Online Bicara_Agama 20131120
Tags: hak, syariah
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments