mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Cintai nabi atasi segalanya

CINTA kepada rasul merupakan syarat keimanan seorang Muslim. Oleh sebab itu dalam hadis yang disampaikan oleh Anas bahawa Rasulullah SAW bersabda: Seseorang di antara kamu tidak menjadi orang yang beriman sampai dia itu lebih sayang kepadaku daripada sayangnya kepada anak-anaknya, ayahnya dan daripada semua orang lain. (riwayat Bukhari, Muslim dan Nasai)

Malahan dalam hadis yang lain dinyatakan bahawa cinta rasul adalah cara untuk mendapatkan kemanisan iman. Anas menceritakan Rasulullah SAW bersabda: Ada tiga hal yang menyebabkan setiap orang mencari perlindungan kepadanya akan merasakan manisnya iman, iaitu apabila Allah dan rasul-Nya lebih dicintainya daripada apa pun juga, apabila dia mencintai sesuatu hanya kerana Allah dan apabila dia tidak menyukai kekafiran sebagaimana dia tidak ingin dilemparkan ke dalam api neraka. (riwayat Bukhari dan Muslim).

Pada suatu hari Umar bin Khattab berkata kepada Rasulullah: Aku mencintaimu lebih daripada segalanya, kecuali jiwaku sendiri. Baginda menjawab: Tidak seorang pun di antara kamu yang beriman sehingga aku lebih dicintainya daripada jiwanya sendiri." Umar segera menjawab: Demi Dzat yang menurunkan kitab suci al-Quran ini kepadamu, aku mencintaimu melebihi cintaku kepada diriku sendiri.

Rasulullah menjawab: Wahai Umar, sekarang kamu telah mendapatkannya. (riwayat Bukhari)

Malahan menurut Anas, pernah seorang lelaki datang kepada Nabi dan bertanya: Ya Rasulullah, bilakah hari kiamat?"

Nabi menjawab: Apakah yang telah kamu persiapkan untuk itu? Orang itu menjawab: Aku belum mempersiapkan diri dengan banyak solat atau amal sedekah, tetapi aku telah mencintai Allah dan rasul-Nya. Nabi bersabda: Engkau akan bersama-sama orang yang engkau cintai. (riwayat Bukhari)

Cinta bererti selalu merindukan orang yang dicintai. Sebab itu dalam sebuah riwayat, Ibnu Ishaq menyebut ada seorang perempuan yang kehilangan ayahnya, saudara laki-lakinya dan suaminya yang syahid dalam perang Uhud. Sewaktu berita kesyahidan keluarganya disampaikan kepadanya, dia tidak sedih malah bertanya: "Apa yang terjadi dengan Rasulullah? Semoga Allah memberkatinya dan melimpahkan kedamaian kepadanya.” Si penyampai berita berkata: “Alhamdulillah, Nabi dalam keadaan baik.” Perempuan itu belum yakin dengan jawapan itu dan berkata: “ Tunjukkan dia (Rasulullah) kepadaku hingga aku dapat melihatnya.” Ketika wanita itu melihat Rasulullah, dia berkata: “Semua penderitaanku tidak ada ertinya lagi sekarang ini, sebab engkau telah selamat Ya Rasulullah.”

Ketika Bilal bin Rabah hendak meninggal dunia, isterinya berkata: “Betapa sedihnya perasaanku.” Mendengar itu, Bilal membalas: “Alangkah bahagianya aku, sebab sebentar lagi aku akan menjumpai orang yang paling aku cintai, iaitu Rasulullah dan sahabat-sahabat yang telah mendahuluiku.” ungkapan Bilal menggambarkan cintanya kepada Nabi SAW.

MUHAMMAD ARIFIN ISMAIL ialah Panel Jawatankuasa Pemikir Islam Isu Semasa, Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan dan merupakan Pengarah ISTAID (Institute of Islamic Thought anda Information for Dakwah), Medan, Indonesia. Utusan Malaysia Online Bicara_Agama 20131126

Tags: cinta, rasulullah
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments