mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Masyarakat dunia perlu sokong nilai wasatiyah

Masyarakat dunia harus menyokong nilai wasatiyah atau kesederhanaan bagi memastikan kelangsungan kestabilan dunia, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.


Timbalan Perdana Menteri berkata, Malaysia sudah membuktikan nilai itu sebagai yang terbaik bagi mengekalkan keamanan masyarakat serta perniagaan dan ia harus disokong dengan integrasi, saling menghormati dan persefahaman walaupun berlainan agama serta bangsa.


Beliau yang juga Timbalan Presiden UMNO, berkata parti itu yang ditubuhkan 67 tahun lalu sudah membuktikan wasatiyah bukan setakat memajukan negara dan membawa kemakmuran hanya untuk masyarakat Melayu, malah kepada bangsa dan agama lain, sejajar konsep kerjasama erat dengan parti komponen Barisan Nasional (BN).

“Kita bertanggungjawab mencari ruang untuk berkongsi dengan pihak lain dan menggunakan akal untuk mencipta keterbukaan,” katanya ketika menutup Forum Antarabangsa - Kesederhanaan Politik Ke Arah Keamanan dan Kestabilan sempena Perhimpunan Agung UMNO 2013 di PWTC, semalam.

Forum dua hari itu dihadiri 121 peserta dari kalangan diplomat asing dan pemimpin politik dari 25 negara termasuk Ketua Biro Politik Hamas, Khaled Meshaal; calon Presiden Indonesia mewakili GOLKAR, Aburizal Bakrie; bekas Naib Presiden Kenya, Stephen Kalonzo Musyoka dan Duta Amerika Syarikat ke Malaysia, Joseph Y Yun.


Kadar pengangguran kekal rendah

Muhyiddin berkata, kesederhanaan politik diamalkan pemimpin BN berjaya mengatasi pelbagai cabaran dalam masyarakat dan ia diperkukuhkan dengan pelbagai transformasi seperti Program Transformasi Kerajaan (GTP) dan Program Transformasi Ekonomi (ETP).

“Sejak ETP dilancarkan, kadar pengangguran dan inflasi kekal rendah serta pelaburan swasta sentiasa meningkat,” katanya sambil menambah, kejayaan transformasi ekonomi menyediakan persekitaran positif untuk pelabur asing terus menanam modal di Malaysia yang baru-baru ini diiktiraf antara 10 negara mesra perniagaan.

Beliau berkata, bagi mengekalkan keamanan, masyarakat dunia harus sentiasa berfikir ke arah menyediakan lapangan sama rata dan mencipta peluang untuk manusia mencapai impian tanpa mengira latar belakang ekonomi masing-masing.

Dengan memahami dan mengamalkan konsep berkenaan, katanya, umat Islam secara langsung tidak akan terbabit dalam fahaman radikal kerana agama suci itu mahu umatnya mengamalkan kesederhanaan dalam segala aspek kehidupan.


Berita Harian Online Agama 04/12/2013
Tags: ekonomi, etp, gtp, pengangguran, transformasi, wasatiyyah
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments