mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Percaya bomoh, tukang tilik boleh jejas akidah

Aisyah berkata, “Ada orang bertanya kepada Rasulullah berkenaan bomoh. Baginda menjawab: Mereka tidak mampu buat apa-apa pun. Sahabat Baginda berkata: Wahai utusan Allah, tetapi kadang-kadang mereka beritahu sesuatu kepada kami dan ia benar-benar berlaku.


Rasulullah bersabda: Itulah perkataan benar yang dicuri oleh jin, dibisikkannya pada telinga bomoh itu, dan mereka menokok tambah dengan 100 dusta.” (Riwayat Bukhari dan Muslim)


Diriwayatkan rekod Bukhari, Aisyah berkata, beliau mendengar Rasulullah bersabda: “Malaikat turun ke awan dan menyebut keputusan yang dibuat di langit. Syaitan mencuri dengar dan memberitahu kepada bomoh. Bomoh itu pun menipu dengan menokok tambah sendiri pula dengan 100 dusta.”

Tegahan jumpa bomoh, tukang tilik

Umat Islam ditegah berjumpa bomoh dan tukang tilik malangnya perbuatan itu masih dilakukan sesetengah masyarakat untuk mendapat rawatan khususnya yang dikaitkan dengan sihir atau ilmu ghaib.

Adalah menyedihkan bagi umat Islam yang mengakui beriman kepada Allah SWT, mengakui kekuasaan-Nya, tetapi masih percaya kepada kemampuan manusia lain untuk mengetahui perkara yang tidak tercapai ilmunya oleh manusia.

Lebih mendukacitakan, disebabkan mempercayai kata-kata bomoh dan tukang tilik, berlaku pergaduhan serta salah faham yang akhirnya menyebabkan terputus persaudaraan. Sedangkan sejauh mana kebenaran maklumat disampaikan tidak diketahui.
Disebabkan itu, manusia perlu kembali kepada ajaran agama yang melarang menemui bomoh atau tukang tilik kerana mempercayai apa dikatakan boleh menjurus kepada syirik, menyekutukan Allah SWT dengan sesuatu yang lain.

Safiyyah binti Abu Ubaid berkata daripada sebahagian isteri Nabi Muhammad, Baginda bersabda: “Sesiapa berjumpa dengan tukang tilik dan bertanya sesuatu kepadanya, kemudian percaya pula kepadanya, sembahyangnya tidak diterima selama 40 hari.” (Riwayat Muslim)

Sudah tentu kita tidak mahu sembahyang yang dilaksanakan dengan niat kerana Allah SWT menjadi sia-sia. Hanya sekali berjumpa bomoh, sembahyang 40 hari tidak diterima. Ini satu kerugian besar dan umat Islam harus mengelak terjerumus dalam lembah kerugian.


Berita Harian Online Agama 09/12/2013
Tags: bomoh, ghaib, tilik
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments