mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Kelebihan masyaqqah

MASYAQQAH yang bererti kesukaran atau kesulitan. Maksudnya kesukaran yang dihadapi oleh mukalaf dalam melaksanakan tanggungjawab agama (taklif Ilahi). Orang Islam yang menghadapi masyaqqah diberi beberapa keringanan atau kelonggaran (rukhsah) dalam menyempurnakan tanggungjawab ibadah.

Masyaqqah boleh dibahagikan kepada tiga. Pertama, masyaqqah berat seperti sakit tenat yang boleh membawa kepada kematian. Orang yang menghadapi keadaan seumpama ini diberi kelonggaran dalam menunaikan ibadah. Contohnya ibadah puasa. Waktu ini bolehlah dia tidak berpuasa. Apabila dia berpuasa sehingga dia mati kerananya maka dia berdosa (al-Baqarah: 286 dan al-Taghabun: 16)

Kedua, masyaqqah ringan. Keadaan ini terserlahlah kepada orang yang berkenaan memilih di antara menggunakan rukhsah atau kelonggaran hukum yang diberi atau tidak.

Ketiga, masyaqqah biasa (masyaqqah mu’ataddah), iaitu masyaqqah yang terdapat dalam suruhan dan larangan Allah SWT. Masyaqqah sumpama ini masih dalam batas-batas keampunan dan kesanggupan (istitaah).

Amalan ibadah dalam Islam tidak bermaksud membuat kesukaran ketika melaksanakannya, kerana Allah SWT menghendaki kemudahan dalam melaksanakan taklifnya.

Allah SWT menegaskan dalam al-Quran melalui ayat-ayat yang mengatakan demikian (al-Baqarah: 185, 286, al-A’araf: 157 dan al-Haj: 78)Utusan Malaysia Online Bicara Agama 20131210
Tags: kesukaran, kesulitan, masyaqqah
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments