mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Ketarasedar mampu tangani stres

JALAN sesak, terbangun lambat, ketip mesin perakam waktu dan menghadiri mesyuarat merupakan rutin harian setiap daripada kita yang boleh membawa kepada stres atau tekanan. Malahan stres tidak mengenal usia, pangkat, bangsa, kaum dan agama. Mereka yang berkerjaya dikatakan mengalami stres dua kali ganda kerana perlu membahagikan dua tanggungjawab.

Menghampiri penghujung 2013, semakin banyak laporan organisasi yang perlu disiapkan mengikut tarikh akhir yang diberikan. Pada masa yang sama anak-anak telah mula bercuti dan mengajak ibu bapa mereka beriadah di tempat-tempat pilihan peranginan. Kesemua ini menambah lagi tahap stres dalam kalangan rakyat Malaysia.

Pernahkah anda mendengar teknik ketarasedar mampu menangani masalah stres ini? Bagi membantu orang ramai di luar sana, Pusat Perundingan dan Latihan IKIM (PPLI), baru-baru ini telah menganjurkan bengkel Menangani Stres: Teknik Ketarasedar di Kota Kinabalu, Sabah.

Seramai 35 orang peserta dari seluruh negara yang terdiri daripada pegawai-pegawai kanan dari sektor kerajaan dan swasta telah mengikuti bengkel tersebut.

Topik ketarasedar mula diperkenal oleh Institut Kefahama Islam Malaysia (IKIM) pada 2008. Sejak itu, beberapa seminar dan bengkel mengenai perkara ini telah dianjurkan dan terkini, teknik ketarasedar telah digunakan sebagai salah satu cara untuk menangani stres. Melalui teknik ini, para peserta diajar menggunakan sepenuhnya minda, pancaindera, emosi dan alam persekitaran dalam menangani stres.

Walaupun program ini merupakan satu proses untuk berkongsi mengenai cara mengurus stres dengan para peserta, namun belum Modul 1 bermula, para peserta dan urusetia telah diuji dengan satu keadaan yang menimbulkan stres.

Betapa tidak, ketika tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu, 14 bagasi kumpulan ini, tidak mendarat sama.

Maka, bermulalah pelbagai persoalan yang menimbulkan stres di kalangan ahli kumpulan terbabit. Persoalan ini pula menimbulkan pelbagai reaksi seperti resah gelisah, marah dan hilang kesabaran.

Begitu pun, dengan profesionalisme yang ada pihak urusetia, para peserta dapat ditenangkan dan program diteruskan mengikut jadual. Secara tidak langsung, para peserta telah mendapatkan pelajaran pertama mengenai pengurusan stres iaitu, dalam keadaan stres kita perlu bertenang supaya punca stres dapat dikenal pasti dan penyelesaian terbaik dapat dicari.

Dalam Modul 1 yang bertajuk, Menangani Stres: Teknik Ketarasedar yang disampaikan Pengarah PPLI, Siti Fatimah Abdul Rahman, menjelaskan ketarasedar atau mindfulness adalah satu keadaan di mana wujud kesedaran yang penuh dalam diri individu.

Individu tersebut pula sedar dan tahu apa yang dilakukannya. Kenapa dia melakukannya dan kesan daripada perbuatan tersebut. Hanya apabila seseorang individu itu telah memikirkan kesemua faktor tersebut, barulah dia boleh membuat keputusan atau tindakan yang terbaik.

Ketiadaan ketarasedar akan menyebabkan kita menghadapi masalah apabila ditimpa stres dan tidak tahu bagaimana untuk menyelesaikannya. Lebih teruk lagi apabila stres menjejaskan kehidupan seharian dan produktiviti di tempat kerja.

Sejauh mana stres akan menjejaskan kehidupan seseorang individu itu bergantung kepada cara ia berfikir, personaliti, emosi dan gaya hidupnya. Teknik ketarasedar menuntut seseorang individu untuk sedar dan faham mengapa ia melakukan sesuatu perkara.

Lima modul lain yang telah dikongsi dengan para peserta bengkel Menangani Stres: Teknik Ketarasedar di Kota Kinabalu, baru-baru ini ialah Teknik Ketarasedar: Penggunaan Deria dan Pernafasan oleh Felo PPLI , Zarita Kassim. Manakala modul Teknik Ketarasedar: Jiwa dan Rasa dan Sesi Praktikal: Terapi Jiwa dan Rasa dikendalikan oleh pakar motivasi, Idzhar Jumali.

Pada hari kedua, para peserta telah dibawa ke Pulau Manukan bagi sesi terapi jiwa dan rasa.

Tujuannya hanya satu iaitu untuk berkongsi cara menangani stres melalui interaksi dengan alam semula jadi ciptaan Allah SWT.

Untuk ke pulau ini, sekali lagi para peserta didedahkan dengan keadaan yang menimbulkan stres.

Menaiki bot laju menempuh ombak besar Laut Cina Selatan mungkin merupakan pengalaman yang menyeronokkan bagi sesetengah orang, tetapi mungkin mencemaskan bagi yang lain.

Dalam keadaan sebahagian peserta menikmati perjalanan dengan bot laju itu dengan penuh keterujaan, sebahagian yang lain sedang menguasai rasa takut, cemas dan gementar dengan pengalaman tersebut.

Namun, semua resah gelisah itu terubat apabila kaki memijak ke bumi Pulau Manukan yang cantik dan indah. Di pulau itu, para peserta didedahkan dengan cara untuk menikmati alam dan bagaimana ia boleh memberi ketenangan dan mengurangkan stres yang dialami.

Salah seorang peserta yang juga adalah Pembantu Tadbir di Jabatan Kerja Raya, Esther Jaumi mengakui sebagai peserta bukan Islam beliau gembira kerana bengkel tersebut telah mendedahkannya kepada teknik mengatasi stres. Di samping itu, beliau juga mulai sedar mengenai peranan agama dalam membantu individu untuk menghadapi tekanan, baik di tempat kerja mahupun dalam kehidupan seharian.

Peserta dari Sabah, Rais Rajjing menyuarakan kegembiraannya kerana bengkel itu berjaya mengupas tajuk dengan baik sekali dan beliau akan berkongsi ilmu itu dengan warga kerja di organisasinya.

Sama ada sebagai individu, ibu, bapa atau pekerja, terdapat pelbagai cara untuk kita menangani stres. Antaranya memperbanyakkan membaca al-Quran, kitab agama, solat, zikir, beriadah dan bersukan, berkongsi masalah dengan orang lain dan bercuti bersama keluarga. Pokoknya, untuk menangani stres, kita perlu terima dengan reda akan semua yang berlaku dan dari situ, carilah jalan penyelesaiannya.

Utusan Malaysia Online Bicara Agama 20131212
Tags: ketarasedar
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments