mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Menerokai surah al-Quran

SEPANJANG tempoh cuti sekolah ini, ramai kanak-kanak menghabiskan masa lapang mereka dengan menonton rancangan televisyen dan tidak kurang pula melayari laman sosial selain permainan video.

Malah terdapat juga dalam kalangan mereka mengambil kesempatan lepak di pusat membeli-belah lalu menyebabkan elemen negatif menguasai jiwa golongan muda pada hari ini sehingga menaikkan kadar indeks jenayah negara.

Sehubungan itu, penyelesaian terbaik masalah itu adalah penerapan pendidikan agama seperti mana digariskan menerusi al-Quran dan al-Sunnah.

Oleh demikian, bagi mengisi ruang itu, Telaga Biru Sdn. Bhd. menerbitkan sebuah buku bertajuk X-Plorasi Surah-Surah Al-Quran berbentuk permainan asah minda kreatif.

Buku itu sarat dengan permainan dan soalan-soalan menguji minda tetapi disampaikan dalam bentuk sangat krearif dan mampu menghiburkan pembaca dengan cara seorang ilmuwan al-Quran.

Permainan asah minda yang disediakan mampu meningkatkan kepintaran pembaca khasnya anak-anak sekali gus memberikan daya ingatan yang kuat tentang surah-surah terdapat dalam al-Quran.

Bukan sahaja permainan, tetapi karya Muhammad Luqman Makhtar menawarkan petua dan cara-cara menghafal al-Quran yang tidak membosankan dengan para pembaca perlu menjawab soalan-soalan yang diutarakan dengan cara lebih kreatif dan menghiburkan.

Sesuai dijadikan bacaan untuk setiap lapisan masyarakat khususnya para kanak-kanak ketika waktu cuti persekolahan ini dalam mengisi masa lapang dengan aktiviti berfaedah khususnya menerusi pendidikan agama.

Dengan harga RM10, buku setebal 523 muka surat itu boleh didapati di pasaran berhampiran anda atau boleh menghubungi Telaga Biru selaku penerbit menerusi talian 0362754070 untuk maklumat lanjut.JUANI MUNIR ABU BAKAR Utusan Malaysia Online Bicara Agama 20131213
Tags: al-quran, surah
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments