mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Menjana pewaris beridealisme Islam

UMNO bukti agenda agama, bangsa dibela

Kelangsungan sesuatu organisasi amat tergantung kepada sejauh mana generasi pewaris benar-benar menjiwai matlamat dan idealisme perjuangannya. Malah Islam juga amat menitikberatkan pembinaan generasi yang mampu menggalas amanah dan meneruskan tanggungjawab kekhalifahan di atas muka bumi Allah ini.


Kegagalan mempersiapkan generasi pelapis yang berwibawa dan berkualiti hanya akan mengundang kemurkaan Allah seperti amaran-Nya dalam Surah An-Nisa yang bermaksud: “Dan mereka seharusnya takut kepada Allah, andainya meninggalkan di belakang mereka zuriat yang lemah”. (An-Nisa:9)


Menyedari hakikat inilah maka Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Razak turut menggariskan agenda pengkaderan sebagai salah satu teras perjuangan buat UMNO untuk melangkah ke hadapan dengan lebih berkesan.

Yang dimaksudkan dengan pengkaderan bukan sekadar program menarik lebih ramai warga masyarakat khususnya dari kalangan generasi muda untuk menyertai UMNO. Pengkaderan juga tidak hanya berbentuk program indoktrinasi parti secara melulu agar pendukung berterusan taksub dan bersetia dengan parti.

Jiwai perjuangan parti

Sebaliknya program pengkaderan yang dicetuskan Presiden UMNO adalah satu pendekatan segar, dinamik dan komprehensif untuk melahirkan lebih ramai pewaris perjuangan parti yang benar-benar mampu menjiwai perjuangan berteraskan agama, bangsa dan tanah air.

Penjanaan generasi pelapis dan pewaris yang kuat memerlukan penggemblengan usaha berterusan bagi menjana generasi muda yang terbangun di atas dinamika ketakwaan, keimanan dan keilmuan yang kental. Generasi muda yang dibangunkan di atas dasar tauhid pasti akan lebih memahami dan menjiwai amanah perjuangan umat yang bakal diwariskan kepada mereka.

Keterikatan kepada prinsip dan nilai agama pastinya akan membenteng mereka daripada segala bentuk penyimpangan yang boleh memporak-perandakan agenda besar perjuangan bangsa dan negara.

Generasi berkualiti seperti ini jelas ternukil dalam al-Quran yang bermaksud: “Generasi yang tidak mudah dilalaikan oleh perniagaan dan jual beli (untuk mengaut keuntungan duniawi) daripada mengingati Allah. Mereka mengerjakan solat dan membayar zakat. Mereka sentiasa gentar kepada hari yang pada ketika itu hati dan penglihatan mereka bergoncang”. (An-Nur: 37)

Demikianlah generasi Quranik yang menyepadukan unsur duniawi dan ukhrawi, rohani dan jasmani, iman dan amal, ilmu dan akhlak sehingga segala strategi hidupnya sentiasa berpaksikan Islam. Pembabitan dalam politik mahupun kegiatan ekonomi bukan hanya didorong oleh keserakahan nafsu tetapi dirangsang oleh prinsip agama dan nilai kehambaan jitu pada yang Maha Esa.

Kefahaman yang jitu dan penghayatan yang kukuh pada idealisme perjuangan berteraskan Islam ini juga mampu membangunkan generasi pejuang parti yang berjiwa besar dan sanggup berkorban mahupun terkorban demi sebuah perjuangan yang luhur dan suci.

Sebaliknya kegagalan melahirkan generasi pejuang yang beridealisme Islam sejati akan hanya mengakibatkan parti dikuasai petualang berjiwa rakus yang sentiasa bersiap-siaga menghidu peluang dan ruang untuk memuaskan serakah nafsu yang tidak pernah kenal erti puas.

Perjuangkan Melayu-Islam

Sememangnya agenda dan idealisme Islam ini bukanlah asing dalam perjuangan UMNO. Sejak awal penubuhan UMNO sendiri sudah terpahat agenda memartabatkan Melayu-Islam sebagai teras perjuangannya.

Yang dimaksudkan dengan agenda Melayu-Islam tentunya meletakkan agama Islam sebagai teras perjuangan bangsa Melayu dalam konteks negara Malaysia. Inilah sebenarnya keunikan dan kedinamikan perjuangan kebangsaan di Malaysia yang tidak boleh terpisah daripada unsur pengintegrasian antara elemen kaum dan agama.

Takrif Melayu itu sendiri menurut Perlembagaan Persekutuan ialah seseorang yang beragama Islam, berbahasa Melayu dan mengamalkan adat resam Melayu. Tanpa Islam, Melayu akan kehilangan segala-gala termasuk keperibadiannya. Sebarang usaha menanggalkan Islam juga bererti menghilangkan nilai keMelayuan itu sendiri.

Sebab itulah dalam konteks Malaysia, perjuangan mengangkat martabat Melayu itu dengan sendirinya membawa makna memperkasakan perjuangan Islam. Melayu yang cuba dipisahkan dengan Islam bererti hilanglah maruah dan jati diri yang mengangkat martabat Melayu itu sendiri.

Ini samalah dengan bangsa Arab yang satu ketika langsung tidak punya kualiti keinsanan dan maruah yang boleh dibanggakan. Namun kehadiran Islam telah mengangkat martabat bangsa Arab hingga dihormati seantero dunia suatu ketika seperti kata-kata masyhur Saidina Umar al-Khattab RA: “Kami adalah kaum yang diangkat martabatnya kerana agama Islam.”

Demikian jugalah dalam konteks Melayu Nusantara. Islamlah yang telah melakukan transformasi kejiwaan Melayu hingga punya martabat dan jati diri yang kental. Malah Islam adalah satu-satunya benteng ketahanan umat Melayu. Sepanjang sejarah perjuangan Melayu, Islam sentiasa menjadi sumber dinamika dan daya juang setiap pendukungnya. Malah Islamlah yang menerasi keperibadian, watak dan pemikiran Melayu.

Dr Asyraf Wajdi Dusuki ialah Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM). Berita Harian Online Rencana 17/12/2013
Tags: agama, bangsa, idealisme, islam, jiwa
Subscribe

Recent Posts from This Journal

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments