mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Takwa perlukan pembuktian bukan sekadar bercakap

“Sesungguhnya orang yang mulia di antara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertakwa di antara kamu.” (Surah al-Hujurat, ayat 13)

Ketakwaan bererti takut kepada Allah SWT, iaitu melakukan apa disuruh dan menjauhkan perbuatan yang dilarang.

Tahap ketakwaan menjadi penentu sama ada seseorang mampu menempuh kehidupan berdasarkan apa ditetapkan syariat atau terjerumus ke dalam kehidupan yang dipengaruhi oleh syaitan.

Dengan kata lain, kekuatan ketakwaan akan mempengaruhi corak kehidupan manusia dalam melaksanakan tuntutan agama seperti terkandung di dalam al-Quran dan al-Hadis.

Kekuatan takwa dari dalam diri mendorong kekuatan fizikal untuk menempuh kesukaran melaksanakan perintah Allah SWT.

Ia juga menjadi penentu nilai kehidupan manusia di sisi Allah SWT sentiasa diingatkan kepada setiap Muslim agar sentiasa menjaga iman masing-masing.

Memang sikap manusia perlu diingatkan mengenai perkara itu agar tidak mudah dilalaikan oleh hasutan syaitan daripada melaksanakan tanggungjawab kepada Allah SWT.

Syaitan sentiasa mendorong manusia melakukan dosa dan kejahatan agar bersama-sama mereka mendiami neraka di akhirat nanti.

Firman Allah SWT bermaksud: “Sesungguhnya syaitan itu musuh bagimu. Maka itu, musuhilah dia, kerana sesungguhnya syaitan itu hanya mengajak golongan yang terpedaya supaya sama-sama menjadi penghuni neraka.” (Surah Fathir, ayat 6) Manusia yang tidak bertakwa akan terikut-ikut dengan ajakan syaitan.

Mereka tidak takut melakukan perkara ditegah dan penderhakaan terhadap Allah SWT. Syaitan menjadi tuan kepada mereka yang tidak bertakwa.

Takwa perlukan pembuktian

Sesungguhnya soal takwa bukan perkara kecil dan sekadar ucapan di mulut. Takwa memerlukan pembuktian melalui tindakan, pelaksanaan dan rasa di dalam hati dengan bersungguh-sungguh.

Imam Ghazali berkata tiga elemen takwa ialah takut, taat dan hati yang bersih. Ketiga-tiga asas itu membantu Muslim memperoleh kebaikan di dunia dan akhirat. Mereka takut melakukan perbuatan ditegah, taat melakukan perkara disuruh dan hati yang bersih daripada sifat buruk.

Ada juga orang mengaku bertakwa dan beriman, tetapi masih melakukan dosa. Perkara ini berlaku disebabkan apa yang diucapkan tidak dengan kesungguhan hati.

Mereka tidak bertakwa dan beriman seperti maksud yang sebenarnya.

Sebab itu, jangan mudah mengaku diri sudah termasuk golongan orang yang benar-benar bertakwa sedangkan sifat dan perlakuan membuktikan sebaliknya.

Maka itu, Allah SWT menegaskan agar pengakuan itu dibuktikan dengan sepenuhnya. Ia hendaklah dilakukan dengan sebenar-benarnya mengikut apa yang ditetapkan. Firman Allah SWT bermaksud: “Wahai orang-orang beriman, bertakwalah kamu kepada Allah dengan sebenar-benar takwa”. (Surah Ali Imran, ayat 102).

Untuk mendapat kejayaan hidup di dunia dan akhirat perlu berdasarkan kepada konsep ketakwaan.

Sesungguhnya, mereka yang mengikut jalan ditentukan oleh agama tidak akan sesat sepanjang perjalanan hidup di dunia ini kerana peraturan agama adalah petunjuk terbaik untuk panduan hidup seluruh manusia.

Sesungguhnya, ketakwaan memberi keyakinan bahawa apa yang dilakukan adalah semata-mata kerana Allah SWT.

Capai kejayaan hidup

Pengabdian diri kepada Allah SWT memberi kelebihan mencapai kejayaan hidup. Perjalanan hidup dipenuhi kedamaian, kejayaan dan diredai kerana segala tindakan baik secara rohani dan fizikal berdasarkan kehendak takwa.

Manusia sukar memberi tumpuan kepada perintah Allah SWT disebabkan sentiasa diuji dengan hasutan syaitan. Ganjaran besar diberikan kepada sesiapa yang dapat menghindarkan diri daripada hasutan syaitan.

Kemuncak kejayaan insan bertakwa ialah mereka dijanjikan syurga yang penuh kenikmatan oleh Allah SWT. Inilah matlamat terakhir yang diidam-idamkan oleh setiap manusia.

Firman Allah SWT bermaksud: “(Syurga) itu disediakan untuk orang bertakwa”. (Surah Ali Imran, ayat 133).


Lokman Ismail Berita Harian Online Agama 19/12/2013
Tags: takwa
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments