mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Tanggungjawab pemimpin korporat Islam

SETIAP individu Muslim wajib mengetahui hukum Islam berkaitan kewajipan fardu ain dan setiap ajaran yang mesti dipatuhi di dalam kehidupannya termasuk peraturan Islam dalam menyucikan diri, sembahyang lima waktu dan solat Jumaat. Bahkan ia wajib mempunyai ilmu berkenaan lima rukun Islam yang menjadi tonggak seorang Muslim.

Bagaimanapun, tidaklah dikehendaki mempelajarinya secara amat terperinci seperti tugasan ilmuwan Islam yang khusus. Sila rujuk http://www.zaharuddin.net//.

Demikian juga berkaitan zakat. Seorang Muslimperlu mempelajari selok-belok menunaikan zakat harta yang diperolehnya. Sebagai usahawan pula, antara yang perlu diketahui adalah:

- Berkenaan kewajipan zakat perniagaannya.

- Transaksi jual beli yang sah menurut syariah.

- Sensitiviti terhadap barangan yang dijual atau diperbuat agar tidak membantu kepada industri haram.

- Pengetahuan berkaitan riba dan perangkap-perangkapnya kerana isu ini kerap timbul apabila sesebuah syarikat memerlukan modal bagi menjalankan perniagaan antaranya melalui produk pinjaman daripada bank konvensional.

- Kebajikan pekerja yang dijaga bertepatan kehendak syariah.

- Hadiah-hadiah yang dianugerah dan diterima dan kaitannya dengan rasuah.

- Kemudahan yang disediakan oleh perbankan Islam untuk menjana kekuatan syarikatnya. Ini perlu, agar tidak terjebak dalam kemelut riba yang diharamkan.

Seluruh kepimpinan Muslim dalam syarikat perlu menyedari bahawa tiada lagi alasan "darurat" atau "terpaksa" untuk mengambil apa jua produk kewangan konvensional, sambil mendakwa tiada produk Islam yang boleh digunakan.

Amat penting bagi seseorang pemimpin korporat Muslim memastikan seluruh transaksi perniagaan, pelaburan, sumber kewangan dan kegunaannya menurut landasan syariah. Jika tidak, perniagaannya pasti akan "kering" daripada berkat serta lahirlah kakitangan bermasalah yang tidak amanah yang membawa ke arah keruntuhan sesebuah organisasi.

Kepimpinan korporat dan syarikat perlu memahami bahawa tanggungjawab mereka bukan sahaja untuk mencipta kekayaan dan keuntungan semaksimum bahkan memastikan mereka dan pekerja menjaga etika dan tanggungjawab sosial.

Nabi Muhammad SAW bersabda : "Tiada seorang hamba Allah yang dilantik menjadi pemimpin, kemudian ia tidak (menggunakan kedudukannya) menasihati dan membawa rakyatnya kepada kebaikan (dan Islam), kecuali Allah akan mengharamkan baginya syurga" ( Riwayat Muslim).

Maka perlulah dipastikan semua pekerja diberikan hak sewajarnya terutamanya dalam menunaikan sembahyang fardu dan Jumaat. Surau perlu disediakan dengan baik.

Selain itu, sesetengah syarikat besar menawarkan kemudahan pinjaman kereta dan rumah untuk para kakitangannya. Pihak pengurusan bertanggungjawab memastikan semua pembiayaan rumah dan kereta dibuat secara Islam bagi setiap individu Muslim, terutamanya jika kakitangan itu sendiri menginginkannya. Jika telah menggunakan pinjaman secara konvensional, masih lagi ada jalan keluar iaitu dengan refinance atau pembiayaan semula dengan bank-bank Islam yang semakin banyak hari ini.

Kebanyakan bank Islam menyediakan kemudahan penukaran produk konvensional kepada cara Islam. Nabi Muhammad SAW bersabda : "Tinggalkan apa-apa yang kamu ragui kepada yang tidak diragui" ( Riwayat At-Tirmidzi, An-Nawawi : Sahih). Tiada alasan boleh digunakan bagi menjustifikasi sikap ambil ringan kepimpinan syarikat yang tidak menawarkan pembiayaan secara Islam kepada kakitangan Islamnya.

Perlu difahami bahawa bank-bank Islam sentiasa bersedia membantu syarikat korporat besar dan kecil menyelamatkan atau menukar pinjaman kepada pembiayaan Islam. Malah mereka sentiasa bersedia membantu memperbetulkan sesuatu model perniagaan sesebuah syarikat yang dijalankan secara tidak Islam kepada yang bertepatan dengan syariah. Ia pasti membawa keselamatan bagi pemimpin dan pekerja.

Seorang ketua syarikat mesti mengetahui apa yang halal dan haram dalam urusan kerja pekerjanya. Contohnya, syarikat cetakan ditegah oleh syariah menerbitkan majalah dengan gambar yang boleh menaikkan syahwat dan mendekati zina. Demikian juga, menerbitkan kisah fitnah, khurafat serta karut. Biarpun membawa pulangan banyak, ia hanyalah keuntungan sementara di dunia yang pasti membawa kecelakaan di akhirat.

Ketua syarikat juga perlu menasihati pekerjanya soal keikhlasan dalam kerja, penjagaan waktu yang sempurna, tuntutan bayaran yang benar, rasuah, peratusan haram hasil anugerah kontrak kepada kontraktor pilihan dan banyak lagi.

Kerap kali kita bertemu dengan pekerja yang bersarapan sehingga 30 minit kerana bersembang panjang. Mereka tidak sedar tindakan itu menggolongkan mereka dalam sebuah athar : "Setiap daging yang terbina daripada harta haram, maka neraka adalah lebih layak untuknya."

Nabi Muhammad SAW bersabda : "Sesungguhnya Allah menyukai seseorang hamba-Nya yang apabila membuat sesuatu pekerjaan maka mereka sentiasa memperelokkannya" (Riwayat Ibn Majah dan At-Tabrani- Hadith Hasan).Utusan Malaysia Online Rencana 20131229
Tags: islam, korporat, tanggungjawab
Subscribe

Recent Posts from This Journal

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments