mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Demonstrasi budaya liar wajib dijauhi

Undang-undang diperkenalkan demi mewujudkan situasi aman, harmoni dan tenteram dalam kalangan masyarakat. Islam memberi perhatian utama kepada seluruh umatnya supaya berusaha membina kehidupan masyarakat dan negara dalam keadaan aman.

Namun, sejak kebelakangan ini ada kalangan umat Islam sudah terpengaruh tanggapan bahawa perbuatan mengucar-kacir situasi perkara remeh sehingga sanggup bersekongkol dengan pihak tidak bertanggungjawab untuk mengeruhkan hubungan sosial dalam negara.


Antara perbuatan itu adalah melakukan demonstrasi atau berhimpun secara haram tanpa keizinan pihak berwajib. Sesetengah pihak menganggap perbuatan sebegini tidak bertentangan dengan Islam kerana berpegang atas dasar hak kebebasan menyuarakan rasa tidak puas hati kepada pemerintah.


Islam tegah usaha cetus kucar-kacir

Sesungguhnya apa saja bentuk perbuatan ke arah memecahkan perpaduan masyarakat dan mencetuskan suasana kucar-kacir sangat ditegah dalam Islam. Tiada sesiapapun boleh mewajarkan dirinya menjadi dalang kepada perbuatan yang memudaratkan keamanan negara.

Sebab itulah dasar Islam jelas mengarahkan umatnya sentiasa akur terhadap undang-undang demi keharmonian dan kesejahteraan sosial. Mentaati peraturan dan undang-undang adalah cermin ketaatan terhadap pemerintah, salah satu tonggak ajaran Islam yang luhur.

Menurut Imam Al-Qurtubi, jika anggota masyarakat gagal menunjukkan ketaatan terhadap pemerintah bermakna akan timbul bibit perpecahan seterusnya mencetuskan api permusuhan yang membawa kehancuran ummah.

Malah Ibnu al-Mubarak mengatakan, sesungguhnya hidup bersatu dalam satu jemaah Islamiah adalah tali Allah, kerana itu berpegang teguhlah dengannya.

Berdasarkan pegangan Ahli Sunnah Wal-Jamaah, umat Islam sentiasa diwajibkan bersatu hati dan bergerak dalam prinsip sederap bersama selain ditegah sama sekali menimbulkan atau memulakan percikan api persengketaan dalam masyarakat.

Abdullah bin Umar berkata, Rasulullah SAW bersabda: “Sesiapa melepaskan ketaatan dari pemimpin, akan berjumpa dengan Allah pada hari kiamat tanpa mempunyai hujah (alasan) dan sesiapa yang meninggal dalam keadaan tidak ada baiah di tengkuknya, meninggal dia itu adalah dalam keadaan jahiliah.” (Riwayat Imam Muslim)

Jelas kesungguhan Baginda memandu kita supaya tidak terkeluar daripada ketaatan terhadap pucuk pimpinan negara. Ini tidak, ada saja sesuatu isu yang tidak puas hati, terus ambil langkah singkat tanpa memikirkan baik-buruknya impak perbuatan itu terhadap kemaslahatan orang lain.

Bayangkanlah betapa banyak gangguan jika sesuatu perhimpunan haram atau demonstrasi diadakan. Lalu lintas awam terganggu dan peniaga takut membuka premis. Tidakkah semua itu perbuatan wajib dielakkan dan Islam menganjurkan kita memberi manfaat kepada insan lain.

Hakikat sebenarnya, sesetengah umat Islam begitu senang mengikuti budaya liar masyarakat luar tanpa memikirkan apakah amalan diikuti itu mempunyai rasional dan hujahnya dari sudut ajaran Islam sebenar.

Perhimpunan haram, demonstrasi, melakukan rusuhan semuanya budaya liar yang bertentangan tata susila kehidupan orang beriman. Islam memandu kita amal perbuatan berhemah, lemah-lembut dan penuh sopan.

Inilah akhlak Islam yang semakin terhakis sebaliknya akhlak penuh emosi amarah ditunjukkan dengan sewenang-wenang.

Islam begitu halus dan murni sifatnya sehingga meluahkan rasa tidak senang terhadap sikap pemerintah harus dilakukan dalam kerangka ditetapkan. Ulama Ahli Sunnah Wal-Jamaah sepakat mengatakan bahawa menasihati dan menegur kesilapan pemerintah adalah kewajipan ummah.

Namun, kaedah menegur dan menasihat itu perlu mengikut cara yang wajar iaitu tidak sesekali di khalayak ramai. Menegur pemimpin atau pemerintah di khalayak umum salah satu bentuk sikap buruk dan tidak sopan, malah ia menyalahi sunnah.

Imam Al-Syawkani mengemukakan fatwanya, orang yang menyedari sebahagian daripada kesalahan pemimpin atau pemerintah, hendaklah berusaha menasihatinya, tetapi tidak boleh disebarkan untuk pengetahuan awam.


Tak boleh rendahkan maruah pemerintah

Sebaliknya hendaklah melakukan perbincangan secara baik, tidak boleh sesekali merendahkan maruah dan imej pemerintah itu. Lihatlah bagaimana ulama berpegang pada prinsip yang benar dan malang sekali segala sunnah Rasulullah SAW kita tinggalkan satu persatu.

Kesannya, kita boleh saksikan sendiri bagaimana buruk dan hodohnya corak kehidupan bersosial dan bernegara di sesetengah negara Islam .Tiada lagi wajah perwatakan keindahan Islam yang ditunjukkan, sebaliknya perbuatan berpaksikan tuntutan hawa nafsu yang dipamerkan.

Justeru, usahlah kita terpengaruh dengan apa saja amalan buruk yang jelas bertentangan kehendak agama dan norma sosial bermasyarakat kerana impaknya amat buruk dan akan menghakiskan nilai akal budi serta adat murni.

Sebaliknya, dalam apa juga situasi, gunakan pertimbangan akal waras dengan utamakan kepentingan masyarakat dan negara supaya corak kehidupan dapat terus diwarnai dengan gaya kehidupan diredai Tuhan.

Keamanan juga adalah nikmat paling berharga yang Allah kurniakan kepada kita dan jangan sampai diambil kembali oleh-Nya lantaran sikap buruk kita.


Wan Mohd Ruzlan Wan Omar Berita Harian Online Agama 31/12/2013
Tags: demonstrasi, islam, keamanan, law
Subscribe

Recent Posts from This Journal

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments