mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Muzakarah untuk mencari titik persamaan

Kelmarin seorang lelaki lingkungan usia 50-an datang menyapa penulis di sebuah majlis anjuran YADIM. Bersungguh-sungguh beliau berhujah mahukan UMNO dan PAS duduk semeja berbincang mengenai masa depan Islam di negara ini. Kata beliau: “Tolonglah usahakan agar tahun 2014 sebagai tahun penyatuan antara UMNO dan PAS.”

Mungkin kata-kata ini tampak bagaikan fata morgana yang jauh daripada realiti. Namun, bagi penulis bukan sangat isu penyatuan UMNO-PAS sebagai dua parti terbesar mewakili bangsa teras negara iaitu Melayu-Islam yang didambakan tetapi sekurang-kurangnya kesediaan kepemimpinan tertinggi kedua-dua parti untuk duduk bermuzakarah.


Ramai yang salah tanggap apabila isu muzakarah ini dicetuskan. Berkali-kali penulis menyatakan bahawa muzakarah bukan bermatlamat untuk meleburkan identiti mana-mana parti. Muzakarah juga tidak perlu sehingga menjurus kepada matlamat penyatuan parti.

Sebaliknya, muzakarah yang dihajati ialah agar kedua-dua parti politik ini dapat duduk bersemuka dan berbincang mengenai agenda yang menjadi asas kepentingan bersama iaitu Islam, Melayu dan negara.

Cari titik persamaan

Seharusnya muzakarah memfokuskan kepada usaha mencari titik-titik kesamaan, sekali gus mencanai formula kerjasama atas perkara yang disepakati. Inilah bezanya muzakarah dengan mujadalah. Mujadalah adalah istilah Arab yang bermaksud saling berdebat untuk menzahirkan kekuatan sendiri dengan menelanjangkan kelemahan pihak bertentangan.

Sedangkan muzakarah berasal daripada kata dasar bahasa Arab iaitu zakara atau yuzakiru dengan makna yang cukup kudus dan luhur. Muzakarah lebih bersifat perbincangan dan saling memperingati ke arah kebaikan. Malah ia terkait dengan perkataan ‘zikr’ yang mengikat perbincangan itu atas landasan mengingati dan mentaati Allah SWT.

Ternyata jika kita berfikir secara objektif dan mencari titik persamaan antara kedua-dua parti yang mewakili kelompok terbesar rakyat Malaysia iaitu Melayu-Islam, pasti kita dapati terlalu banyak persamaan antara kedua-duanya.

Pertama, UMNO dan PAS menyatakan memperjuangkan Islam. Perlembagaan serta pernyataan kepimpinan tertinggi kedua-dua parti jelas menzahirkan iltizam memperjuangkan Islam. Bahkan tidak pernah berlaku di negara Islam lain dua parti politik berlumba-lumba untuk menunjukkan siapa yang lebih berupaya melaksanakan Islam.

Kedua, akidah yang dipegang kedua-dua parti juga adalah sama iaitu Ahli Sunnah Wal Jamaah bermazhab Syafie. Baik UMNO mahupun PAS, solat dengan cara yang sama dan tiada beza pegangan fekah masing-masing. Kalaupun ada seorang dua pimpinan atau pengikut yang terjebak dengan ajaran sesat seperti syiah atau penyakit liberalisme dalam agama, tidaklah sesekali mewakili dan menggambarkan pendirian organisasi.


Menjunjung Perlembagaan

Ketiga, kedua-dua parti menjunjung dan menghormati Perlembagaan. UMNO dan PAS memperakui Perlembagaan Persekutuan sebagai sistem undang-undang tertinggi negara. Tidak timbul lagi isu dan tohmahan bahawa Malaysia sebagai sebuah negara sekular sebagai mana momokan segelintir pemimpin dan pengikut PAS dulu hingga ada yang tergamak mengkafirkan UMNO kerana kononnya mengekalkan perlembagaan penjajah.

Keempat, kedua-dua parti juga memperakui identiti kemajmukan negara yang memerlukan pertimbangan dan kerjasama politik antara pelbagai parti yang mewakili kepentingan kaum masing-masing. Malah PAS yang pernah menyesatkan UMNO kerana bekerjasama dengan orang kafir, khususnya MCA dan MIC, kini sudah terbuka melalui kerjasama politik dengan DAP dan PKR.

Kelima, UMNO juga tidak boleh lagi berhujah menggunakan alasan bahawa PAS tidak pandai mentadbir kerana tiada pengalaman. Hakikatnya, PAS berpengalaman memerintah Kelantan melebihi 23 tahun dan pernah mentadbir Kedah dan Terengganu.


Banyak persamaan diperjuangkan

Banyak lagi jika hendak digariskan satu persatu persamaan antara UMNO dan PAS selain daripada lima yang disebutkan di atas. Ternyata tidak banyak perbezaan antara UMNO dan PAS jika hendak dibandingkan dengan persamaan yang semakin menyerlah kini.

Justeru, apa salahnya UMNO dan PAS memfokuskan kepada titik persamaan dalam usaha memulakan muzakarah. Hakikatnya, majoriti rakyat sudah mulai cemuh dengan pertelingkahan politik yang kadangkala begitu sengit dan tegang hingga melangkaui sempadan akhlak dan nilai keagamaan.

Kena ada batas dan sempadannya dalam berpolitik dan berparti. Apa yang penting kedua-dua parti harus bersedia bermuafakat memperjuangkan agenda Islam dan membanteras sebarang bentuk anasir yang kini semakin berani mempertikai dan memperlekeh kedudukan Islam dan Bumiputera sebagai mana termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.


Dr Asyraf Wajdi Dusuki ialah Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM). Berita Harian Online Rencana 31/12/2013
Tags: islam, muzakarah, perlembagaan, politik
Subscribe

 • Khutbah Jumaat: Ulama dan Ilmu

  Petikan Khutbah Jumaat 02 Julai 2021M / 21 Zulqa’dah 1442H: JAIS Ulama dan Ilmu Jika ditelusuri sejarah, kita akan dapat menyaksikan usaha…

 • Khutbah Jumaat : Menggapai Reda Ilahi

  Petikan Khutbah Jumaat 05.03.2021 l 21Rajab 1442H JAIS Menggapai Reda Ilahi Seandainya kita berada di dalam sebuah perahu di tengah-tengah lautan…

 • Khutbah Jumaat : Emosi Dan Akal Sihat

  Petikan Khutbah Jumaat 11 Sept 2020M / 23Muharram 1442H: JAIS Emosi Dan Akal Sihat Ketika ramai manusia yang berfikir dahulu sebelum bertindak,…

 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

 • 0 comments