mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Membangunkan generasi muda

GENERASI muda adalah pewaris negara. Begitulah ungkapan yang seringkali dinyatakan bagi menggambarkan peri pentingnya pembentukan generasi muda bagi memastikan kelangsungan sesebuah negara itu.

Hal ini juga ditegaskan oleh ulama tersohor, Prof. Dr. Yusuf al-Qardhawi: “Apabila kita hendak melihat wajah negara pada masa hadapan, lihatlah generasi mudanya pada hari ini. Sekiranya golongan muda pada hari ini adalah daripada kalangan yang berakhlak dan berhemah tinggi, tentunya negara kita pada masa hadapan menjadi sebuah negara yang aman makmur tetapi jika keadaan adalah sebaliknya, maka bersedialah untuk berhadapan dengan kemungkinan buruk yang akan berlaku.”

Begitulah yang boleh disimpulkan mengapa proses pembentukan generasi muda ini sangat penting dan memerlukan perancangan mantap sehingga mampu menzahirkan apa yang dicita-citakan itu.

Perkara inilah yang tersirat dalam Program Kepimpinan Muda Islam (QiYADI) yang dianjurkan bersama Kementerian Belia dan Sukan (KBS) dan Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim). Melalui QiYADI seramai 2,100 fasilitator bakal dilahirkan melalui 21 siri program yang akan diadakan mulai Januari 2014 hingga 2017.

Perjanjian persefahaman di antara kedua-dua belah pihak bagi melaksanakan program ini telah termeterai pada 10 Disember lalu di Putrajaya.

Objektif program ini amat jelas, iaitu menyediakan rangka kerja antara KBS dan Yadim dalam usaha membina generasi muda Islam Malaysia daripada aspek idealisme, kemahiran dan kerohanian.

Menurut Yang Dipertua Yadim, Dr. Asyraf Wajdi Dusuki, program ini amat penting kerana Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak telah beberapa kali menyatakan akan kepentingan mewujudkan sesuatu bentuk program untuk membangunkan generasi muda.

“Bagi Yadim yang perlu dilakukan adalah membangunkan generasi muda yang tidak boleh dipisahkan daripada aspek atau elemen keagamaan. Fokus Yadim adalah kepada pembangunaan generasi muda yang mempunyai idealisme Islam yang luhur,’’ katanya.

Prinsip asas Islam

Namun kata Asyraf Wajdi, pembentukan generasi muda hari ini perlu berasaskan kepada prinsip asas Islam iaitu berteraskan kepada akidah yang benar iaitu akidah Ahli Sunnah Wal Jamaah yang berasaskan rangka kerja maqasid syariah atau matlamat syarak.

“Islam pada hari ini ditampilkan dengan pelbagai versi dan kadangkala versi-versi ini membimbangkan kerana ia bersifat doktrin kejumudan dan ketaksuban yang melulu dan membawa kepada suatu pemikiran yang sebenarnya merbahaya dalam soal membangunkan negara pada masa hadapan.

“Islam juga seolah-olah ditampilkan dalam kerangka hukum halal-haram, betul atau tidak betul serta salah atau benar. Seolah-olah Islam itu bersifat menghukum, walhal falsafah Islam itu sebenarnya lebih besar daripada itu.’’ katanya.

Beliau berkata, sebaliknya Islam perlu tampil sebagai ajaran yang bersifat kasih sayang, menyeru kepada perpaduan, menyeru kepada kedinamikan kehidupan, kontemporari serta sentiasa sesuai dalam keadaan mana sekalipun tanpa mengira zaman berubah atau tempat yang berbeza-beza.

Menurutnya, hal demikian adalah perkara yang penting yang mahu dicanaikan dalam program pembangunan kepimpinan muda ini, iaitu menekankan pengisian (substance) dan bukan bentuk (form).Utusan Malaysia Online Bicara Agama 20140101
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments