mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Bersatu pertahan kalimah Allah

KALIMAH Allah wajib dipertahankan hanya untuk umat Islam sahaja dan agama lain sewajarnya patuh dengan hak umat Islam serta menjaga sensitiviti kaum di dalam soal keagamaan.

Pemimpin dan ulama serta seluruh umat Islam tidak kiralah apa parti mereka dan apa juga kedudukan seseorang itu hendaklah bersatu mempertahankan kalimah Allah.

Itu adalah maruah dan hak kita yang tidak boleh dipertikaikan. Cara terbaik untuk menyelesaikan isu sensitif ini adalah dengan mengadakan perjumpaan di antara ketua agama agar jalan penyelesaian dapat dicari tetapi mestilah dengan hormat menghormati dan saling faham memahami 'ibarat menarik rambut dari dalam tepung, tepung tidak berselerak rambut dapat dikeluarkan'.

Saya berharap kalimah Allah, dalam konteks Malaysia ini tidak terus dipersenda dan disalah guna oleh agama lain kerana rakyat Malaysia yang beragama Islam sangat sensitif apabila ada orang menyentuh agamanya.

Inilah yang membimbangkan kita dan mungkin selepas ini tuntutan yang akan dibuat ialah untuk meletakkan kalimah Allah di atas pintu gereja pula dan tidak mustahil jika dibiarkan akan terbinanya gereja Melayu Kristian.

Difahamkan sudah ada Paderi Melayu dari negara jiran memberikan 'khutbah' mereka di sini dan sudah ada orang yang berkulit sawo matang dan wajahnya menyerupai Melayu dari luar negara telah mulai berkunjung ke gereja setiap pagi Ahad.

Oleh itu, saya seru semua orang Islam termasuk pemimpin apa juga parti dan pertubuhan hendaklah bersatu hati mempertahankan kalimah Allah. Masih belum terlewat lagi untuk kita ambil tindakan sewajarnya secara berhikmah dan mengikut saluran yang betul agar tidak mengeruhkan lagi suasana.

Ikutlah kaedah Rasulullah SAW menangani kaum Yahudi semasa Baginda mentadbir Madinah dengan piagam atau perjanjian Madinah.SYED ABDULLAH SYED OSMAN JAMALULLAIL Persatuan Jamalullail Perak Utusan Malaysia Online Forum 20140107
Tags: kalimah
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments