mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat: Petaka jika persoalan akidah gagal ditangani

Silap tafsiran, diperalat musuh punca umat Islam pecah-belah

Kelahiran Rasulullah SAW, rahmat sangat besar kepada umatnya. Baginda diutus menjadi Rasul pada usia 40 tahun dengan menghidupkan wahyu Allah SWT begitu sempurna melalui perbuatan, perkataan dan pengaku annya, yang dinamakan sunnah nabawiyah.


Baginda dipuji oleh Allah SWT dalam firman-Nya yang bermaksud: “Sesungguhnya telah datang kepada kamu seorang Rasul dari golongan kamu sendiri, yang menjadi sangat berat kepadanya sebarang kesusahanmu, yang sangat inginkan kebaikan bagimu, (dan) amat belas lagi penyayang kepada orang yang beriman”. (Surah at-Tau bah, ayat 128)


Sayyid Qutb dalam Tafsir Fi Zhilalil Quran mengatakan Allah SWT mengungkapkan ‘dari kaummu sendiri’ me nunjukkan hubungan yang lebih akrab dan ikatan me ngaitkan Rasul dan umatnya.

Begitu juga pandangan Ibnu Katsir dalam Tafsir Qur’anil Adzim, “Allah SWT menyebutkan limpahan nik mat yang telah diberikan-Nya kepada orang Mukmin melalui seorang Rasul yang diutus oleh-Nya daripada kalangan mereka sendiri, yakni daripada bangsa mereka dan satu bahasa dengan mereka.”

Rasulullah SAW juga sangat menginginkan umatnya memperoleh hidayah serta kebaikan di dunia serta ke baikan di akhirat. Maka segala hal yang diperintahkan Allah SWT untuk disampaikan kepada umatnya telah Baginda sampaikan.

Segala perkara yang mendekatkan umatnya ke syurga dan menjauhkan dari neraka telah disampaikan. Bahkan Rasulullah SAW mendoakan umatnya yang terbaik pada hari perhitungan kelak supaya umatnya beroleh syafaat. Inilah antara bentuk kasih sayang Rasulullah kepada umatnya.

Rahmat daripada kelahiran Rasulullah

Rahmat daripada kelahiran Rasulullah SAW merang kumi pelbagai aspek kehidupan manusia termasuk aki dah, syariah dan akhlak. Dalam soal membersihkan akidah, Baginda membimbing umat mentauhidkan Allah, iaitu Tuhan yang layak disembah.

Kemudian dalam soal syariat atau hukum-hakam aga ma, ia diajar dan diperlihatkan oleh Baginda sama ada melalui teori dan amali. Yakin dan percayalah segala usaha ini meletakkan agama Islam sebagai agama diiktiraf di sisi Allah SWT serta menjamin umatnya kebahagiaan di dunia dan akhirat.

Inilah kemuliaan Rasulullah SAW, segala tindakan dan perbuatan Baginda untuk mendapatkan keredaan Allah SWT, berpaksikan agama Islam dan jauh sekali untuk mendapatkan kepentingan peribadi.

Firman Allah SWT yang bermaksud: “Sesungguhnya agama (yang benar dan diredai) di sisi Allah ialah Islam. Dan orang (Yahudi dan Nasrani) yang diberikan Kitab itu tidak berselisih kecuali setelah sampai kepada mereka pengetahuan kerana hasad dengki di kalangan mereka. Dan (ingatlah), sesiapa yang kufur ingkar akan ayat-ayat Allah, maka sesungguhnya Allah amat segera hitungan hisab-Nya.” (Surah Ali-Imran, ayat 19)

Hari ini persoalan akidah dalam masyarakat Islam di negara kita menimbulkan pelbagai tafsiran dan per tikaian sehinggakan segelintir umat Islam menjadi keliru. Berdasarkan pemerhatian, kesan krisis ini ada sesetengah pihak cuba menentukan kedudukan akidah seseorang sama ada beriman, fasik, murtad dan yang paling malang lagi menjadi kufur.

Persoalannya, kenapakah isu ini ditimbulkan sedang kan umat Islam hakikatnya bertauhidkan kepada akidah yang sama, beriman kepada Tuhan yang esa dan berkiblat ke arah yang sama.

Ini disebabkan pemahaman sesuatu ideologi, terpe ngaruh dengan gerakan dakwah semasa yang disalah tafsir, salah tafsir ayat al-Quran, taksub kepada fahaman tertentu. Mereka tidak lagi menghormati persaudaraan sesama Islam, batas iman dan kufur yang mengelirukan mereka.

Cuba bayangkan, mereka sanggup memulaukan sesama umat Islam sehingga berlaku perpecahan dalam ma syarakat dan paling malang ada yang sanggup meng kufurkan sesama sendiri.

Mereka berpegang pandangan mengatakan orang Islam tidak beramal dengan syariat Allah yang terkandung dalam syahadah di hukum kufur sekalipun melakukan ibadah lain. Ingatlah, inilah bahaya dan ancaman besar yang sedang mendatangi umat Islam.

Persoalan akidah jika tidak ditangani sebaik mungkin akan membawa kepada malapetaka yang boleh me mecah-belahkan ummah dan dikhuatiri dapat melemah kan perpaduan serta akidah umat Islam.

Perpecahan petanda buruk

Ingatlah, perpecahan dalam kalangan umat Islam satu petanda buruk yang pasti membawa kehancuran kepada umat Islam. Justeru, umat Islam perlu berhati-hati dan berwaspada terhadap ancaman yang boleh membawa kepada perpecahan ummah dan kesesatan akidah.

Melihat keadaan umat Islam hari ini, marilah kita bermuhasabah kerana adakah selama ini kita telah mem buat yang terbaik untuk memelihara agama, memper tahankan negara atau mungkin ada antara kita telah terpedaya dan diperalatkan pihak musuh untuk meng hancurkan kesucian agama dan tanah air? Fikir dan renungkanlah.

Khutbah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) Berita Harian Online Agama 10/01/2014
Tags: aqidah, rahmat, rasulullah
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments