mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Mohon dijauhkan zina

MAKSUDNYA: “Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kejahatan pendengaranku, kejahatan penglihatanku, kejahatan lidahku, kejahatan hatiku dan kejahatan air maniku.” (riwayat Abu Daud no. 1551, al-Tirmizi no. 3492. Lihat Sahih al-Tirmizi no. 166)

Keterangan dan petua beramal

Menurut Imam Syaraf al-Haq Muhd. Asyraf al-Siddiqi al-Azim Abadi, Nabi SAW mengajar kita agar memohon perlindungan Allah SWT daripada kejahatan-kejahatan yang disenaraikan dalam versi doa ini iaitu; Perlindungan daripada mendengar perkara-perkara yang dibenci Allah, melihat perkara-perkara yang dibenci oleh-Nya, berkata tentang perkara yang sia-sia yang menjurus kepada dosa dan melakukan zina atau perkara-perkara yang menjurus kepadanya.

Menurut Ibnul Qayyim (rujuk Uddat alSabirin, karangan Ibnul Qayyim, Bab Perkara-perkara yang Dapat Membantu Bersabar, hlmn. 41-53) antara langkah menghindarkan diri daripada mengikut syahwat ialah dengan mendalami ilmu dan mengamalkannya. Perlaksanaannya boleh dilakukan menerusi langkah-langkah di bawah:

Melihat faktor-faktor yang membangkitkan syahwatnya. Apabila sudah mengenal pasti faktor-faktor tersebut, maka hendaklah dilakukan perkara-perkara yang dapat membendungnya.

Hendaklah dia menundukkan pandangan daripada melihat perkara-perkara yang mengajaknya kepada melakukan maksiat itu.

Melakukan perkara-perkara yang dihalalkan baginya untuk mengurangkan kecenderungan melakukan maksiat.

Memikirkan akibat buruk melakukan perkara larangan itu semasa hidup di dunia lagi.

MAKSUDNYA: Ya Allah, aku memohon kepada-Mu kesejahteraan di dunia dan di akhirat. (riwayat al-Tirmizi no, 3594, Sahih al-Tirmizi no. 2843)

Maksudnya: Ya Allah, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan lindungilah kami daripada azab api neraka. (riwayat al-Bukhari no. 6389 dan Muslim no. 2690)

Keterangan dan petua beramal

Antara nikmat yang sering dilupakan oleh manusia ialah kesihatan dan keafiatan (afiat). Mereka melihat nikmat itu terletak pada harta yang banyak, rumah yang besar dan wang simpanan yang bernilai jutaan ringgit. Mereka terlupa bahawa kesihatan merupakan anugerah yang tiada tolok bandingannya. Nabi SAW menyatakan yang bermaksud: Dua nikmat yang sering tertipu padanya ramai manusia ialah nikmat kesihatan dan nikmat masa lapang. (riwayat al-Bukhari no. 6412, kitab al-Riqaq)

Justeru, adalah penting bagi kita memohon kepada Allah SWT keselamatan di dunia dan di akhirat menerusi doa ini.

Petikan daripada buku, 101 Doa daripada Hadis-hadis Sahih, Telaga Biru Sdn. Bhd. Utusan Malaysia Online Bicara Agama 20140110

Tags: amal, petua, zina
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments