mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Pertahan tindakan menjaga kesucian Islam

KEMELUT penggunaan kalimah Allah oleh bukan Islam nampaknya terus memanaskan suhu negeri Selangor. Bahangnya dirasai umat Islam di seluruh negara.

Sekarang ini, menyebut isu kalimah suci itu boleh sahaja membuatkan banyak pihak panas satu badan.

Lebih-lebih lagi apabila mendengarkan arahan terbaharu Kerajaan Negeri Selangor kepada Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) susulan tindakan jabatan itu menyerbu pejabat Persatuan Bible Malaysia di Petaling Jaya dan merampas 351 naskhah bible versi bahasa Melayu dan Iban yang mengandungi kalimah Allah.

Arahan pertama Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim supaya JAIS memulangkan semula kesemua bible yang dirampas jika mendapat pengesahan pematuhan oleh Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan arahan kedua, bahawa jabatan itu tidak lagi dibenarkan membuat keputusan sendiri dalam menguatkuasakan peraturan sedia ada khususnya melibatkan sensitiviti penganut agama lain di negeri ini, membuatkan ramai tertanya-tanya apa sudah jadi dengan kerajaan negeri pakatan tiga parti Parti Keadilan Rakyat (PKR), Pas dan DAP ini?

Dengan mengeluarkan arahan pertama, kerajaan negeri seolah-olah memperlekehkan JAIS yang menjalankan tugas mengikut justifikasi undang-undang seperti yang termaktub di bawah Perkara 11(4) Perlembagaan Persekutuan dan peruntukan Seksyen 12 Enakmen Agama Bukan Islam (Kawalan Perkembangan di Kalangan Orang Islam) Selangor 1988, yang memberi kuasa sama seperti polis kepada jabatan itu untuk melakukan siasatan.

Dengan memberikan arahan kedua pula, kerajaan negeri selaku pentadbir eksekutif dilihat cuba campur tangan dalam urusan pihak berkuasa agama negeri. Hal ini kerana, arahan kedua itu membawa maksud yang JAIS perlu mengikuti prosedur operasi standard (SOP) yang baharu iaitu mengadakan perbincangan terlebih dahulu dengan Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) dan Exco-exco kerajaan negeri sebelum sebarang tindakan penguatkuasaan undang-undang seperti yang termaktub di bawah bidang kuasa jabatan itu dapat dilaksanakan.

Tak mungkin menteri besar terlupa bahawa urusan agama adalah di bawah kuasa sultan yang diperturunkan kepada MAIS dan JAIS? Jadi apa perlunya arahan dan SOP terbaharu itu? Adakah menteri besar dan Exco mahu mengambil alih kuasa MAIS dan JAIS atau secara tidak langsung kuasa sultan terhadap hal ehwal agama Islam?

Kalau pun menteri besar terlupa, tak mungkin rakan pakatan daripada Pas pun terlupa sama. Bukankah selama ini orang Pas yang ‘terkehadapan’ dalam memperjuangkan isu-isu berkaitan agama Islam?

Kenapa dalam isu ini, Pas khususnya di Selangor seolah-olah mengunci mulut dan malu-malu mahu mempertahankan JAIS sebagai agensi yang sah bertanggungjawab menguatkuasakan undang-undang yang termaktub di bawah Perlembagaan dan enakmen negeri?

JAIS bukan bertindak semberono sebaliknya atas bidang kuasa yang diperuntukkan kepadanya. Tindakan JAIS juga bukan melulu sebaliknya dibuat berdasarkan aduan orang ramai yang menggesa jabatan itu bertindak atas maklumat berlaku kesalahan-kesalahan di bawah Enakmen 1988 itu, dalam kes ini melibatkan penggunaan kalimah Allah - iaitu satu daripada 26 perkataan yang dilarang orang bukan Islam menggunakannya - di dalam bible versi bahasa Melayu.

Dalam SOP terbaharu itu kerajaan negeri menekankan soal sensitiviti penganut agama lain di Selangor, namun bagaimana pula dengan sensitiviti umat Islam khususnya di negeri ini?

Dalam hal ini, penulis bersyukur dengan ketegasan MAIS mempertahankan tindakan JAIS. Mujurlah majlis itu bertegas tidak akan tunduk dengan arahan pelik kerajaan negeri. Dan sewajarnyalah umat Islam tanpa mengira fahaman politik turut berdiri di belakang JAIS.

Janganlah dibiarkan JAIS bersendirian dalam tugasnya mempertahankan agama suci ini dan memelihara akidah umat Islam.Marhaini Kamaruddin Utusan Malaysia Online Rencana 20140111
Tags: kalimah, sop
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments