mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Tarikan golongan muda dalam menghayati perjuangan Rasullullah SAW

ANAK muda ialah golongan yang masih memerlukan bimbingan orang lebih dewasa walaupun masyarakat negara ini berada dalam dunia moden yang penuh dengan gajet canggih yang mampu membawa segala maklumat di hujung jari.

Ini kerana tidak semua maklumat di alam maya boleh dipercayai dan mudah digunakan sebagai medium untuk menghasut golongan ini memberontak dalam isu-isu tertentu.

Lihat sahaja, hari ini anak muda lebih cenderung diajak untuk menyertai program bercorak keduniaan seperti berdemonstrasi dan berhimpun di jalanan bagi membantah sesuatu dasar kerajaan.

Sukarelawan golongan muda Kindness Dot My bergambar beramai-ramai di hadapan pusat membeli-belah Lot 10
selepas mengedarkan bunga ros dan gula-gula dalam projek sempena Maulidur Rasul yang dianjurkan oleh pertubuhan itu
di Jalan Bukit Bintang, Kuala Lumpur, baru-baru ini.


Apa yang lebih dikesalkan golongan muda sanggup bersatu dan menolak segala nasihat baik dan penjelasan untuk melakukan sesuatu yang memudaratkan negara hasil daripada dorongan dan 'jemputan' pemimpin yang bertopengkan pertubuhan politik dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO).

Pemandangan ini berbeza pada setiap tahun pada hari sambutan Maulidur Rasul di mana-mana di negara ini, peserta yang berarak kebanyakannya adalah 'otai-otai' belaka atau pendek kata disertai orang tua yang berumur 50-an ke atas.

Jika ada kelibat orang muda dalam kalangan yang menyertai perarakan hanyalah pelajar tahfiz dan anak-anak yang diseret ibu bapa untuk meraikan hari kelahiran Nabi Muhammad SAW.

Mengapa penglibatan anak muda dalam menyambut hari yang mulia ini agak kurang sedangkan jika diajak berhimpun memprotes kenaikan harga barang dan sistem pilihan raya ramai pula yang datang hingga ada yang sanggup mencetak baju-T khas untuk demonstrasi tersebut.

Bukan setakat memakai baju-T tertera perkataan yang membawa erti kesatuan atau solidariti malah ada yang tanpa segan silu memakai baju yang tertulis sindiran terhadap pihak yang tidak disukai.

Tidak cukup dengan maki hamun dan provokasi terhadap pihak polis ada yang datang sarat membawa sepanduk berwarna-warni seakan-akan perarakan budaya di Brazil pula.

Soalnya, mengapa budaya tersebut tidak dijelmakan di dalam menyambut insan paling disayangi oleh Allah SWT?

Apa salahnya anak muda Islam yang mengaku hebat dan canggih kerana lahir dalam dunia IT dan hidup dalam era globalisasi menyertai perhimpunan ummah dengan membawa sepanduk memuji nama baginda Nabi Muhammad dengan pelbagai corak dan kreativiti?

Kalau perkara merosakkan boleh pula kita mengatakan demonstrasi patut dilakukan malah lebih menyedihkan pernah ada segelintir pemimpin pembangkang yang kurang akal mengatakan perhimpunan meraikan sambutan Maulidur Rasul senada dengan perhimpunan haram mereka yang langsung tidak mempedulikan orang ramai dan pelancong yang menonton persembahan sempena sambutan tahun baru di Dataran Merdeka baru-baru ini.

Sepatutnya pemimpin yang sudah berusia menggalakkan anak muda untuk sama-sama menghayati perjuangan nabi sejak muda sebagai seorang peniaga hingga menjadi pembawa ajaran Islam yang syumul pada usia 40 tahun di Mekah.

Mengapa dalam bab-bab menentang ulil amri sebulan sebelum perhimpunan haram diadakan sudah ada 'promosi' di laman-laman sosial yang menyasarkan orang muda dalam kalangan pelajar institut pengajian tinggi awam (IPTA) untuk meramaikan perhimpunan.

Sebaliknya tidak pernah berlaku dalam sejarah negara ini mana-mana pihak mengajak anak muda berhimpun beramai-ramai menyambut insan teristimewa di hati umat Islam yang bertakwa.

Sepatutnya semua pihak, mengambil berat dengan kebajikan anak-anak muda kita yang sudah terlalu dibuai kemajuan hingga perjuangan dan kelahiran Rasullullah dipandang sebelah mata.

Hari ini Maulidur Rasul dianggap sebagai cuti umum semata-mata bukannya menzahirkan rasa cinta dan bersyukur dengan kelahiran manusia paling mulia yang membawa rahmat ke seluruh alam.

Inilah bahana, jika ada pemimpin dan guru-guru agama yang menanamkan dalam fikiran umat Islam bahawa lahirnya Nabi Muhamma sama seperti kelahiran mat-mat kampung yang lain.

Bagaimana anak muda hendak merasakan cinta dan rindu kepada Nabi Muhammad jika orang yang bertanggungjawab memberi didikan sudah memesongkan pemikiran anak muda?

Justeru dalam dunia yang dianggap akhir zaman ini, umat Islam terutama orang muda yang bakal kita tinggalkan dunia yang fana kepada mereka, segera dididik untuk mengasihi Nabi Muhammad dan bertakwa kepada Allah SWT.

Selain berarak pada setiap sambutan Maulidur Rasul anak-anak muda perlu dididik di sekolah satu bab tentang sirah nabi dengan lengkap selain menggalakkan mereka untuk hadir ke seminar, forum dan ceramah tentang perjuangan Nabi Muhammad bukan setakat dalam bentuk ilmu ukhrawi malah ilmu duniawi seperti muamalah (perniagaan).

Sebaik-baiknya sambutan Maulidur Rasul diadakan bukan setakat peringkat kebangsaan, negeri, masjid, surau malahan ke peringkat universiti, kolej, taman asuhan kanak-kanak dan paling penting peringkat keluarga dengan ibu bapa menceritakan sendiri hikmah meraikan Maulidur Rasul.ABDUL RAZAK IDRIS Utusan Malaysia Online Rencana 20140117
Tags: maulid, rasulullah
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments