mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Sampai bila harus berlembut

"KITA telah berlembut dan berdiplomasi terlalu lama terhadap mereka, kita tidak boleh begitu kerana perkara tersebut melibatkan kesucian umat Islam, kesucian Allah dan melibatkan Perlembagaan."

Itulah peringatan yang diberikan oleh penceramah bebas, Mohammad Kazim Elias ketika menyentuh mengenai penggunaan kalimah Allah oleh bukan Islam yang begitu hangat diperkatakan di Selangor.

Sememangnya bukan sahaja dalam isu kalimah Allah bahkan dalam banyak isu sebelum ini, orang Melayu dan umat Islam dilihat terlalu berlembut dengan pihak-pihak tertentu yang semakin 'naik tocang' dalam mengetengahkan atau memperjuangkan agenda mereka.

Ingatlah kembali, satu ketika dahulu tiada siapa yang berani mengganggu hal-hal berkaitan orang Melayu dan melakukan tindakan yang boleh menyinggung umat Islam. Mereka memahami jika dua perkara ini disentuh, orang Melayu dan umat Islam akan bersatu bangkit menentang mereka.

Tetapi sekarang situasinya sudah berbeza. Toleransi berlebihan dan pendekatan untuk menjaga hati kelompok tertentu telah memungkinkan orang Melayu dilihat semakin lemah. Keadaan menjadi bertambah buruk apabila orang Melayu terus berpecah belah biarpun mereka mengadap kiblat yang sama dan Allah yang satu.

Firman Allah SWT dalam surah Ali Imran ayat 103 bermaksud:

''Dan berpegang teguhlah kamu pada tali Allah, semuanya, dan janganlah kamu berpecah belah, dan ingatlah kamu akan rahmat Allah ke atas kamu ketika kamu bermusuh-musuhan, lalu Dia menyatukan hati-hati kamu, supaya dengan rahmat-Nya, kamu menjadi bersaudara.

Nikmat Allah SWT yang besar adalah persaudaraan setelah diliputi permusuhan.

Tetapi kajilah apa yang berlaku sekarang, umat Islam tidak bersatu hati, kita berpecah belah dan tidak tegas dalam berhadapan dengan isu-isu yang mempunyai kepentingan bersama. Dalam isu mempertahankan kalimah Allah contohnya, tiada kesepakatan yang dicapai, ada umat Islam yang tegas menentang penggunaan kalimah suci itu oleh bukan Islam dan ada pula yang menganggap apa salahnya bukan Islam menggunakan kalimah tersebut.

Lebih mendukacitakan apabila ketegasan pihak jabatan agama Islam demi mempertahankan kesucian Islam diperlekehkan sehingga ia mewujudkan keberanian daripada kalangan bukan Islam untuk turut sama mengecam institusi tersebut yang dalam apa keadaan sekali pun harus dipertahankan oleh umat Islam. Kenapa ini terjadi?

Segalanya kerana kita sudah terlalu banyak berlembut, bertolak ansur dan ada antara kita lebih meletakkan kepentingan duniawi iaitu merebut politik kekuasaan mengatasi segala-galanya.

Bayangkanlah, tidak pernah berlaku sebelum ini mana-mana pihak memperlekehkan enakmen agama Islam, tidak pernah terjadi titah Sultan berkaitan Islam dipinggirkan tetapi sekarang situasi itu sudah berlaku. Walaupun mereka mengetahui perbuatan mereka itu akan membangkitkan perasaan marah umat Islam namun tidak ada perasaan gerun pun pada hati mereka.

Oleh itu persoalannya sampai bilakah kita harus berlembut? Kita bukannya mahu tindakan diambil di luar batas-batas undang-undang tetapi berdasarkan peruntukan undang-undang sedia ada. Apa istimewanya puak-puak ini sehingga terlalu sukar tindakan diambil ke atas mereka?

Dalam masa sama, umat Islam sendiri tanpa mengira apa juga fahaman politik mereka perlu mengerti apa yang berlaku sekarang adalah agenda tersirat pihak-pihak tertentu bagi melaksanakan agenda mereka yang lebih besar.

Kegagalan umat Islam untuk bersatu dan berpegang teguh kepada persaudaraan Islam serta semakin rapuh semangat penyatuan hati bagi mempertahankan kesucian Islam telah memungkinkan pihak-pihak tertentu semakin hilang rasa hormat dan gerun mereka kepada umat Islam di negara ini.

Atas sebab itulah, umat Islam perlu kembali bersatu dan jangan membiarkan isu-isu lain khususnya kenaikan kos sara hidup menutupi kebiadaban pihak-pihak tertentu mengganggu dan menggugat Islam. Jangan membuat hujah dangkal dan jahil kononnya isu kalimah Allah adalah usaha kerajaan untuk mengalihkan isu kenaikan harga barang dan sebagainya.

Sebaliknya fahamilah kedudukan umat Islam dan agama Islam kini semakin tergugat, digugat dan ada pihak yang mahu menggugat. Jika umat Islam terus tidak memahami bahaya ini, ia sudah pasti akan mengundang mala petaka kepada mereka sekali gus bakal menyaksikan orang Melayu dan umat Islam tidak lagi dihormati.

Apa yang diperkatakan di sini, bukanlah bertujuan mewujudkan permusuhan antara rakyat pelbagai kaum di negara ini, tetapi sekadar ingin mengingatkan bahawa sudah sampainya sikap berlembut yang selama ini ditunjukkan perlu ditamatkan disusuli dengan tindakan tegas.

Langkah itu penting bagi memastikan kedudukan orang Melayu dan kesucian Islam terpelihara. Kita tidak boleh membiarkan dari semasa ke semasa ada sahaja isu yang dibangkitkan bagi memancing kemarahan dan mencabar kesabaran umat Islam. Semua rakyat Malaysia ingin hidup bersatu padu dan sentiasa mengamalkan sikap toleransi dalam beragama.

Tetapi malangnya, ada pihak yang cuba menunjukkan sikap keras kepala mereka, sengaja menyentuh perkara tidak sepatutnya dan melakukan tindakan yang menyinggung perasaan umat Islam.

Dalam keadaan apa sekali pun, umat Islam tidak harus berpecah belah kerana ia akan melemahkan mereka. Rasulullah SAW memberikan peringatan melalui sabda baginda yang bermaksud, "Sesungguhnya Allah reda atas kamu kerana tiga perkara dan benci atas kamu juga kerana tiga perkara; pertama, Allah reda atas kamu jika kamu menyembah-Nya dan tidak menyekutukan Allah dengan sesiapapun. Kedua, berpegang teguh pada tali (agama) Allah dan tidak bercerai berai. Ketiga, saling menasihati dan saling memperbaiki atas apa yang diperintahkan Allah SWT.

Dan Allah membencimu atas tiga perkara; pertama, saling berbalah. Kedua, banyak bertanya dan ketiga, mengia-iakan harta.

Saidina Ali pernah berkata bahawa: "Sesunggguhnya Allah SWT tidak memberi kebaikan sedikit pun kepada seseorang kerana berpecah belah; tidak orang-orang terdahulu, tidak juga nanti."

Jika pesanan-pesanan ini mahu dikaji dan diteliti, itulah yang berlaku kepada umat Islam di negara kita sekarang. Perbezaan politik seolah-olah menjadi tembok penghalang yang terlalu kukuh untuk ditembusi. Ada sahaja hujah yang kita zahirkan apabila tercetus sesuatu isu sehingga memungkin umat Islam dilihat tidak bersatu padu.

Keadaan inilah yang memungkinkan, puak-puak tertentu tidak mempunyai perasaan bimbang atau takut untuk membangkitkan isu yang memacu kemarahan umat Islam. Mereka tahu apa yang dilakukan akan membangkitkan perasaan tidak puas hati dalam kalangan umat Islam, tetapi apakah peduli? Adakah mereka bimbang? Apakah mereka takut?

Sudah pasti tidak, sebaliknya apa yang kita saksikan, mereka bertegas dengan meneruskan agenda agama dan kaum mereka tanpa mempedulikan akibat tindakan itu.

Justeru sebelum terlambat, sebelum umat Islam terus diperlekehkan, sebelum orang Melayu merempat di tanah air sendiri dan dilihat bagaikan buih-buih di lautan, banyak tetapi tidak bermanfaat maka bersatulah dalam mempertahankan kepentingan orang Melayu dan kesucian Islam.

Ingatlah kalaulah dalam soal kalimah Allah pun kita tidak mampu bersatu untuk mempertahankannya, percayalah banyak lagi perkara yang akan mereka bangkitkan apatah lagi jika kuasa politik sudah berada dalam tangan mereka.Zulkiflee Bakar Utusan Malaysia Online Rencana 20140117
Tags: islam, kalimah, perlembagaan
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments