mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Rasulullah rahmat sekalian alam

ALHAMDULILLAH pada ruangan kali ini, penulis ingin mengemukakan isu berkaitan Rasulullah SAW sebagai rahmat kepada sekalian alam. Begitu juga dengan beberapa kelebihan yang lain. Firman Allah SWT yang bermaksud: Dan tiadalah Kami mengutuskan engkau (wahai Muhammad), melainkan untuk menjadi rahmat bagi sekalian alam. (al-Anbiya’: 107)

Sayyid Quthub berkata: "Allah SWT telah mengutuskan rasul-Nya sebagai rahmat kepada seluruh manusia agar beliau memimpin mereka ke jalan hidayah. Dan tiada yang menerima hidayah itu melainkan golongan manusia yang mempunyai kesediaan untuk menerimanya walaupun rahmat itu merangkumi orang yang beriman dan mereka yang tidak beriman.

Sistem hidup yang dibawa oleh Nabi Muhammad SAW adalah satu sistem yang dapat membahagiakan seluruh umat manusia dan dapat membawa mereka kepada taraf kesempurnaan yang ditetapkan untuk mereka di dalam hidup ini.


MAKAM Rasulullah SAW tidak pernah susut daripada kunjungan umat Islam dari seluruh pelosok dunia

Risalah ini telah datang kepada umat manusia ketika mencapai usia kedewasaan dan kematangan akal. Ia datang selaku sebuah kitab yang terbuka kepada akal generasi manusia yang akan datang, iaitu sebuah kitab yang mengandungi dasar-dasar hidup manusia yang tidak berubah dan bersedia untuk memenuhi keperluan-keperluan mereka yang sentiasa membaharu dan hanya Allah Mengetahuinya selaku Pencipta manusia.

Allah lah Yang Maha Mengetahui dengan kehendak-kehendak keperluan mereka yang telah diciptakan-Nya dan Dia-lah Tuhan Yang Maha Halus Pentadbiran-Nya dan Maha Mendalam Ilmu-Nya.

Risalah Muhammad SAW telah menjadi rahmat kepada kaumnya dan rahmat kepada seluruh umat manusia selepas beliau. Dasar-dasar yang dibawa beliau pada mulanya kelihatan aneh dan ganjil pada pandangan hati manusia kerana wujudnya jurang yang jauh di antara realiti hidup di alam kenyataan dan realiti hidup rohaniyah.

Dr. ‘Aid al-Qarni dalam bukunya, Rahmatan li al-‘Alamin menyebut beberapa tafsiran, antaranya:

* Baginda SAW merupakan seorang manusia utusan Allah.

* Baginda SAW datang untuk membela nasib umat yang lemah, tertindas, terkebelakang dan terpenjara dengan pelbagai kezaliman.

* Baginda SAW datang untuk mengangkat maruah mereka sehingga setaraf dengan bangsa lain.

Baginda SAW membina satu tamadun baharu di antara sekian tamadun yang sedia ada dan ia menjadi tamadun yang paling tinggi nilainya.

* Rasulullah SAW telah mengeluarkan kita dari Semenanjung Arab yang tandus tanpa wujudnya sungai, kebun, mahupun tumbuh-tumbuhan, menjelajahi seluruh pelusuk bumi.

Lantaran itu, dengan mengkaji sirah Rasulullah SAW secara mendalam dan teliti, disulami rujukan yang muktabar sudah pasti kita akan menemui banyak natijah yang baik, yang membawa dan memimpin kita ke arah lebih maju dan selari mengikut syariat Allah SWT. Ini membawa kepada pencapaian kebahagiaan dunia serta akhirat hingga ke puncaknya.

Pada ketika itulah kita akan merasa kemanisan iman dan sa’adah abadiyah sesuai dengan matlamat hidup ini sebagai khalifah Allah di muka bumi.

Diharap semoga kita memahami sirah kelahiran junjungan besar Nabi Muhammad SAW dan menambahkan lagi rasa cinta dan kasih-sayang kepadanya. Semoga Allah SWT menempatkan kita bersama baginda pada Hari Akhirat kelak. Amin.DR. ZULKIFLI MOHAMAD AL-BAKRI Utusan Malaysia Online Bicara Agama 20140117
Tags: rasulullah
Subscribe

Recent Posts from This Journal

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments