mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Bahaya budaya bodek

BUDAYA bodek atau pengampu berlaku tanpa mengira sempadan masa atau tempat. Ia akan terus berakar umbi dan membiak, selagi ada faedah yang boleh diperoleh walaupun bertentangan dengan nilai adat dan agama.

Walaupun pada hakikatnya, ramai yang membenci budaya bodek itu kerana akan meninggal kesan negatif, sama ada kepada pembodek, orang yang kena bodek dan juga mangsanya.

Tetapi manusia secara lumrahnya, tidak akan pernah puas dengan apa yang diperoleh dan lebih cenderung kepada sikap tamak.


Oleh itu, bagi menangani budaya tersebut, sama ada dalam institusi keluarga atau organisasi, buku Pembodek Parasit Dalam Organisasi oleh Ahmad Faisol Omar, mungkin boleh menjadi panduan atau pedoman.

Sesuai dengan matlamat buku itu yang bertujuan untuk berdakwah, penulis mengemukakan pelbagai nasihat dan motivasi berteraskan ayat al-Quran, hadis, kata-kata sahabat r.a dan ulama berhubung budaya bodek tersebut.

Penulis turut menyatakan secara khusus derita angkara budaya bodek dan atas sebab itulah, penulis menyifatkan pembodek dan mereka yang kena bodek adalah kelompok manusia yang mempunyai masalah akhlak.

Pada masa sama, penulis melahirkan rasa cukup simpati kepada mangsa budaya bodek itu, serta menyarankan agar mereka bersabar dan anggaplah ia sebagai dugaan Allah SWT.


Lebih menarik, penulisnya telah mengetengahkan satu tajuk khusus iaitu Naik Pangkat, supaya pembaca dapat mengetahui cara untuk naik pangkat yang menepati nilai-nilai Islam.

Penulis menegaskan: "Sekiranya anda bukan pembodek, maka janganlah cuba-cuba membodek. Jika anda sebagai bos yang telah termakan bodek, maka perbaikilah kesilapan."HASHNAN ABDULLAH Utusan Malaysia Online Bicara Agama 20140117
Tags: bodek, mengampu
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments