mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Tindakan tegas tuntutan maqasid syariah

KEDEGILAN Pengarang The Herald, Lawrence Andrew yang berkeras mahukan semua gereja Katolik di Selangor menggunakan kalimah Allah dalam perhimpunan mingguannya benar-benar mengundang kemarahan umat Islam negara ini.

Ekoran daripada kenyataannya yang cukup kontroversi itu, pelbagai pihak sama ada individu, para ulama, cendekiawan Islam, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) mendesak Andrew ditahan dan dikenakan tindakan tegas mengikut undang-undang negara.

Desakan mereka cukup berasas dan seharusnya diberikan perhatian sepenuhnya oleh pihak kerajaan berdasarkan kepada kenyataan Andrew yang jelas melanggar undang-undang negara kerana menyentuh sensitiviti umat Islam di Malaysia.

Paling penting, langkah tersebut termaktub di dalam salah satu daripada lima maqasid syariah iaitu memelihara agama dan itu merupakan satu tuntutan yang wajib dilaksanakan oleh kerajaan demi menjaga kesucian Islam daripada dipermain-mainkan oleh pihak lain.


Presiden Pertubuhan Muafakat Sejahtera Masyarakat Malaysia
(Muafakat), Ismail Mina Ahmad

Perkara itu ditegaskan oleh Presiden Pertubuhan Muafakat Sejahtera Masyarakat Malaysia (Muafakat), Ismail Mina Ahmad ketika diminta mengulas mengenai isu berkenaan.

Selain itu, kenyataan Andrew itu juga jelas bertentangan dengan kenyataan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah yang telah menitahkan semua rakyat khasnya di negeri Selangor tanpa mengira kaum dan latar belakang agama akur serta patuh kepada larangan pengunaan kalimah Allah oleh mereka yang bukan beragama Islam.

Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah di dalam istiadat menyembah tahniah dan pengurniaan darjah serta bintang kebesaran sempena Hari Keputeraan Sultan Kedah ke-86 di Istana Anak Bukit semalam turut bertitah, kalimah Allah merupakan hak eksklusif umat Islam dan penggunaannya dilarang dalam kalangan penganut agama lain.

Seri Paduka bertitah, ketetapan itu sudah jelas dibuat oleh Majlis Fatwa Kebangsaan pada 1986 dan perlu dihormati.

Sementara itu beratus-ratus laporan polis telah dibuat oleh pelbagai pihak bagi membolehkan Andrew segera dihadapkan ke muka pengadilan atas tindakannya mengeluarkan kenyataan yang mencetuskan kemarahan umat Islam di negara ini.

Walau bagaimanapun timbul persoalan, mengapa sehingga ke saat ini Andrew masih bebas tanpa dikenakan tindakan sewajarnya oleh pihak berkuasa?

Sehingga kini umat Islam di Malaysia terus tertanya-tanya mengenai status Andrew kerana langsung tidak kedengaran sebarang berita berhubung tindakan undang-undang yang sepatutnya diambil oleh pihak berkuasa terhadap Andrew.

GENTAR

Ismail Mina ketika ditanya lebih lanjut mengenainya berkata, jika kerajaan tidak melakukan sebarang tindakan akan wujud 10 atau mungkin 100 lagi orang seperti Andrew yang sewenang-wenangnya menyentuh sensitiviti umat Islam.

Kelompok ini kata Ismail Mina akan melakukan perbuatan seperti dilakukan oleh Andrew tanpa rasa gentar dan takut walaupun terdapat peruntukan undang-undang yang boleh dikenakan ke atas mereka.

''Mereka tahu kita ada undang-undang tetapi ia tidak mendatangkan rasa gentar kerana mereka tahu yang pihak berkuasa tidak berani untuk mengambil tindakan atas perbuatan tersebut (menyentuh sensitiviti umat Islam)," ujarnya kepada Utusan Malaysia.

Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail ketika bercakap kepada pemberita selepas majlis Pembukaan Tahun Perundangan 2014 di Putrajaya pada 11 Januari lalu, menyatakan pihaknya masih meneliti kertas siasatan berhubung kenyataan Andrew itu dan belum membuat keputusan sama ada akan meneruskan kes tersebut ke mahkamah atau sebaliknya.

Ismail Mina berkata, dalam situasi sekarang kerajaan wajib menahan Andrew kerana jelas perbuatannya itu melanggar undang-undang negara selain dapat meredakan kemarahan umat Islam.

''Perbuatan Andrew ini juga amat berbahaya dalam konteks ketegangan agama yang mana jika dia tidak dikenakan tindakan undang-undang dikhuatiri umat Islam akan bangkit menunjukkan kekecewaan mereka.

''Kita tidak mahu perkara ini berlaku kerana kesannya amat buruk kepada keamanan negara," katanya sambil merujuk umat Islam di Malaysia masih mempunyai sifat sabar yang cukup tinggi.

Hakikatnya Ismail Mina berkata, kenyataan Andrew itu boleh disifatkan sebagai percikan awal ke arah berlakunya ketegangan antara agama dan berpunca daripada perbuatannya yang tidak menghormati kalimah suci Allah.

Dalam pada itu pelbagai telahan dan andaian dibuat ekoran kenyataan yang tidak bertanggungjawab tersebut.

Salah satunya ada pihak yang berpandangan Andrew mahu menarik perhatian dunia di sebalik tuntutan Gabungan NGO-NGO Hak Asasi Manusia (Comango) yang mahukan kerajaan Malaysia akur dengan amalan hak asasi termasuk isu-isu berkaitan dengan agama.

SENGAJA

Perkara itu telah dibangkitkan oleh Ketua Delegasi Gabungan Pertubuhan-Pertubuhan Islam Dalam Proses Semakan Berkala Sejagat (MuslimUPRo) ke Geneva, Azril Mohd. Amin yang juga seorang peguam dalam satu kenyataannya sebelum ini.

Menurut pendapat Azril, isu itu sengaja ditimbulkan oleh Andrew di saat tuntutan itu masih berjalan.

''Pada 24 Mac ini kita akan mengemukakan hujah terakhir berkenaan tuntutan yang dibuat oleh Comango dan kami melihat isu ini sengaja ditimbulkan Andrew supaya ia dijadikan isu hak asasi manusia dan membuka ruang untuk Malaysia didesak menerima syor ini," ujarnya.

Jika itu berlaku katanya, kerajaan Maaysia perlu mengubah segala undang-undang berkaitan hak eksklusif umat Islam dan penganut agama lain seperti Kristian boleh menggunakan kalimah Allah.

Comango dalam laporannya untuk sesi Semakan Berpenggal Sejagat (UPR) menuntut Malaysia menandatangani dan memeterai International Covenant on Civil & Political Rights (ICCPR) yang terkandung di dalamnya Perkara 18 iaitu berhubung hak kebebasan beragama dan implikasinya boleh membawa kepada pemurtadan berlaku secara berleluasa.

Timbalan Mursyidul Am Pas, Datuk Dr. Haron Din yang merupakan individu yang begitu kuat mempertahankan kesucian kalimah Allah turut menegaskan kalimah suci itu hanya untuk umat Islam sahaja.

Dalam satu ulasannya mengenai isu tersebut ketika beliau mengerjakan haji pada Oktober tahun lalu dengan tegas menyatakan kalimah suci Allah hanya eksklusif untuk Islam manakala agama-agama lain tidak dibenarkan sama sekali menggunakannya.

Haron berkata, semua pihak wajib faham iaitu kalimah Allah sebenarnya merujuk kepada Tuhan Yang Esa atau Tuhan Yang Tunggal seperti mana disebut oleh Allah di dalam surah al-Ikhlas dan bukannya tuhan yang berbilang-bilang seperti mana kepercayaan agama Kristian.

Haron berkata, di dalam surah al-Ikhlas diterangkan sepenuhnya mengenai Allah iaitu Allah Yang Esa, Allah yang tiada anak dan tiada bapa, Allah yang tiada sekutu (penolong, pembantu atau pelengkap) dan Allah Maha Sempurna.

Katanya, surah al-Kafirun juga menyebut tentang keesaan Allah dan antara intipati kandungan surah tersebut adalah kewajipan menyembah Allah Yang Esa.SAIFULIZAM MOHAMAD pengarang@utusan.com.my Utusan Malaysia Rencana 20140121
Tags: islam, kalimah
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments