mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Ke mana semangat tolak ansur?

Semua pihak wajar ambil iktibar daripada insiden seorang guru mualaf yang diminta membuka tudungnya baru-baru ini. Walaupun insiden itu dianggap selesai apabila Pengerusi Lembaga Pengurusan Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Nan Ya dan guru besarnya telah memohon maaf secara terbuka kepada guru tersebut namun kesan daripada insiden ini dilihat cukup besar dan amat berbahaya terutamanya kepada aspek hubungan kaum di negara kita.

Sewajarnya insiden seperti tidak boleh berlaku kerana masyarakat majmuk kita memang terkenal dengan budaya tolak ansur dan saling memahami ajaran dan amalan semua kaum dan agama di negara ini. Justeru kita agak terkejut bagaimana kes seperti ini masih boleh berlaku di negara kita.

Mana hilangnya semangat setiakawan dan muhibah yang kita pegang kuat selama ini? Kenapa tidak sedar bahawa ianya merupakan isu sensitif dan boleh meruntuhkan jambatan perpaduan yang telah kita bina sekian lama. Dan kenapa kita begitu mudah lupa bahawa semangat tolak ansur dan berkorbanlah telah menjadi tunjang kepada pencapaian kemerdekaan kita dan kejayaan negara kita sekian lama.

Ingat, jangan kita sesekali lupa segala pengorbanan dan jasa generasi terdahulu kerana apa yang kita nikmati pada hari ini adalah hasil sumbangan dan pengorbanan mereka. Justeru jangan kita khianati nenek moyang kita yang berharap kita akan memelihara dan menjaga apa yang telah mereka wariskan dan wasiatkan kepada kita. Tergamak kah kita menghancurkan harapan mereka?

Cukup-cukuplah isu agama dijadikan polemik yang boleh menghancurkan keharmonian hubungan kaum dalam kalangan masyarakat kita. Jangan politik kan semua perkara. Ini bukan soal main-main. Apakah kita mahu peristiwa 13 Mei berulang?

Justeru besarlah harapan kita agar semua pihak lebih peka, berhati-hati dan sensitif dengan isu-isu seperti ini. Diharap insiden seperti ini tidak lagi berulang. Hakikatnya, negara dan masyarakat kita tidak mampu untuk berhadapan dengan satu lagi krisis dan konflik perkauman. Kita perlu segera pulih dan mantapkan hubungan perkauman agar bersama-sama berkerjasama menuju impian menjadi negara maju berpendapatan tinggi dalam tempoh enam tahun yang akan datang.

Mutakhir ini terlalu banyak isu sensitif ditonjolkan seolah-olah hubungan kaum semakin rapuh. Marilah kita ambil iktibar daripada peristiwa ini dan memasang tekad untuk lebih peka dan sensitif seterusnya membetulkan keadaan ini.NOOR MOHAMAD SHAKIL HAMEED Serdang, Selangor Utusan Malaysia Forum 20140121
Tags: tolak ansur, toleransi
Subscribe

Recent Posts from This Journal

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments