mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Nabi SAW sumber inspirasi

NABI MUHAMMAD SAW adalah sebaik-baik pemimpin bagi umat manusia sejagat. Jelaslah Rasulullah SAW merupakan pemimpin terbaik di sepanjang zaman. Baginda juga negarawan terunggul, pahlawan berani dan ahli politik yang agung. Manusia sehingga kini masih mengambil pengajaran dan teladan daripada diri baginda SAW dan sejarah hidupnya sebagai sumber inspirasi dan pedoman hidup untuk kebahagiaan dunia dan akhirat.


Firman Allah SWT yang bermaksud: Demi sesungguhnya adalah bagi kamu pada diri Rasulullah itu contoh ikutan yang baik iaitu bagi orang yang sentiasa mengharapkan (keredaan) Allah dan (balasan baik) hari akhirat serta ia pula menyebut dan mengingati Allah banyak-banyak (sewaktu susah dan senang). (al-Ahzab: 21)

Keperibadian Rasulullah SAW terdapat pelbagai kualiti, ciri-ciri dan tindakan yang menjadikannya perlu untuk diteladani. Di antara ciri-ciri kepimpinan yang diperlukan oleh setiap ketua dan pemimpin antaranya ialah;

Baginda SAW menyatupadukan ummah yang berpecah-belah. Lihatlah peristiwa perebutan meletakkan Hajar al-Aswad di tempat asalnya di mana insiden tersebut hampir mengundang perbunuhan dalam kalangan masyarakat Arab. Hal itu menjadi bukti keagungan kepemimpinan dan keperibadian Nabi SAW. Tambahan pula, baginda mempunyai sifat-sifat sidiq, amanah, tabligh dan fatanah. Baginda juga terkenal dengan sifat Al-Amin (yang dipercayai) dalam kalangan masyarakatnya.

NAbi SAW mempunyai sifat penyayang dan mengasihi pengikut-pengikutnya dan keras kepada musuh-musuhnya. Sifat sedemikian telah bertukar konsepnya dalam kalangan pemerintah dan ahli politik kita hari ini, kerana kebanyakan mereka hanya berminat mendapatkan sokongan musuh-musuhnya tanpa mempeduli kepentingan rakyat dan harapan generasi bangsanya yang telah memilih mereka menjadi pemimpin.

Diriwayatkan telah datang seorang lelaki kepada Rasulullah SAW meminta sedekah dengan bahasa yang tidak sesuai: “Berikan saya sedekah wahai Muhammad, kerana anda tidak memberikan harta milikmu kepada saya mahupun harta milik ayahmu." Baginda hanya berkata kepadanya: “Saya tidak mempunyai apa-apa untuk disedekahkan kepadamu."

Benarlah Allah SWT berfirman yang bermaksud: Nabi Muhammad SAW ialah Rasul Allah dan mereka yang bersama dengannya bersikap keras dan tegas terhadap orang-orang kafir yang (memusuhi Islam) dan sebaiknya bersikap kasih sayang serta belas kasihan sesama (umat Islam). (Al-Fath: 29)

Baginda SAW selalu bersama umatya merasai kesakitan dan kesedihan serta tidak hidup memencilkan diri daripada mereka. Baginda pernah tinggal di rumah mereka, makan makanan mereka, berlapar jika mereka kelaparan dan tidak kenyang melainkan jika mereka telah kenyang. Jika mereka mengikat perut dengan satu batu, Baginda pula akan mengikat perutnya dengan dua batu. Rasulullah SAW sentiasa berfikir tentang mereka siang dan malam, seluruh hidupnya lebih banyak diuruskan untuk mereka daripada keluarganya sendiri.

Inilah di antara doa Nabi SAW: “Wahai Tuhanku, aku tidak akan meminta untuk Fatimah anak perempuanku, Khadijah isteriku, al-Abbas bapa saudaraku dan Sofiyyah emak saudaraku, tetapi wahai Tuhanku, aku hanya meminta kebaikan untuk umatku, umatku..." (riwayat lain mengatakan: “Umatku, umatku, umatku...")

Nabi SAW menghormati undang-undang dan hukum-hukum serta melaksanakannya kepada semua orang tanpa pengecualian. Perhatikan Baginda berkata dan menegaskan: “Demi jiwaku yang berada di tangan-Nya, jika Fatimah binti Muhammad mencuri pasti aku akan memotong tangannya."

Demikianlah tegasnya Rasulullah SAW membuktikan dengan satu sumpah dan begitulah (Fatimah binti Muhammad) tanpa sebarang gelaran untuk mengumumkan bahawa Muhammad dan anak perempuannya terikat oleh undang-undang dan hukum-hukum tanpa membezakan daripada orang lain. Malahan Nabi Muhammad SAW sendiri akan menguatkuasakan undang-undang ke atas anak perempuannya. Di samping itu perhatikan juga kepada ucapan Baginda semasa Haji Wida’ : “Didikan yang pertama ialah didikan yang saya letakkan kepada al-Abbas bin Abdul Muttalib."

Baginda SAW memperbanyak perbincangan (syura) dan menghormati keputusannya serta bersetuju menerima dengan lapang dada meskipun bertentangan dengan pendapatnya. Rasulullah SAW berpendapat lebih baik tidak keluar dari Madinah untuk bertemu tentera musyrikin di Bukit Uhud, sedangkan majoriti berpendapat lebih baik keluar, maka Baginda bersetuju dengan pendapat mereka.

Ayat al-Quran telah turun menyeru Rasulullah SAW bertolak ansur dengan mereka dan memohon keampunan untuk mereka serta terus menerima pendapat mereka dalam perbincangan dan diskusi. Firman Allah SWT yang bermaksud: Oleh itu maafkanlah mereka (mengenai kesalahan yang mereka lakukan terhadapmu) dan pohonlah ampun bagi mereka dan juga bermesyuaratlah dengan mereka dalam urusan (peperangan dan hal-hal keduniaan)itu. (ali-Imran: 159)

Baginda SAW meletakkan orang yang sesuai di tempat yang sesuai. Kriteria di sisi Rasulullah SAW ialah berdasarkan firman Allah SWT yang bermsksud: Sesungguhnya sebaik-baik orang yang ayah ambil bekerja ialah orang yang kuat lagi amanah. (al-Qasas: 26). Manakala firman-Nya lagi yang bermaksud: Jadikanlah aku pengurus perbendaharaan hasil bumi (Mesir), sesungguhnya aku sedia menjaganya dengan sebaik-baiknya, lagi mengetahui cara mentadbirkannya. (Yusuf: 55)

Baginda SAW baik dalam berkata-kata dan berdialog serta tahu cara menjaga hati manusia sekalipun mereka berbeza. Abu Bakar telah melihat Baginda semasa haji lalu berkata: “Wahai Rasulullah, siapakah yang mendidik engkau? Baginda menjawab: “Tuhanku telah mendidikku, maka Allah telah mendidikku dengan begitu baik sekali."IBRAHIM ABDULLAH Utusan Malaysia Bicara Agama 20140122
Tags: nabi, rasulullah
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments