mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Usah takbur dengan habuan dunia

Ilmu yang bermanfaat tidak dapat dinilai dengan mata kasar, tetapi nilainya amat tinggi kerana mampu mencelikkan hati yang buta dengan kejahilan dan kesesatan. Oleh itu, jangan takbur dengan habuan dunia sebaliknya berusaha mendapatkan ganjaran yang kekal di akhirat nanti.

Firman Allah SWT yang bermaksud: “Negeri Akhirat itu kami jadikan untuk orang yang tidak ingin menyombongkan diri dan berbuat kerosakan di muka bumi dan (kesudahan yang baik) itu adalah bagi orang yang bertakwa.” (Surah al-Qasas, ayat 83)

Ini mengingatkan kita tiada kehidupan yang baik buat orang sombong dan takbur di akhirat kelak, melainkan hamba-Nya yang bertakwa.

Firman Allah SWT yang bermaksud: “Dan janganlah kamu memalingkan mukamu dari manusia kerana sombong dan janganlah kamu berjalan di muka bumi dengan angkuh. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang yang sombong lagi membanggakan diri.” (Surah Luqman, ayat 18)

Orang sombong

Orang yang sombong juga tidak disukai Allah SWT. Firman-Nya yang bermaksud: “Dan janganlah kamu memalingkan mukamu dari manusia kerana sombong dan janganlah kamu berjalan di muka bumi dengan angkuh. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang yang sombong lagi membanggakan diri.” (Surah Luqman, ayat 18)

Dengan menghayati sunnah Rasulullah SAW kita akan cepat menyedari Baginda sangat menitikberatkan hubungan baik sesama insan, hormat menghormati serta tidak sombong walaupun apabila berdepan musuh.

Bahkan sifat pemaaf Rasulullah SAW sepatutnya menjadi perangsang kepada kita untuk membina silaturahim dengan sesiapa saja walaupun dengan orang yang telah menzalimi kita jika dia kembali kepada Allah SWT dan rasul-Nya.
Sikap penghuni mereka

Diriwayatkan daripada Harithah bin Wahab, “Sesungguhnya aku pernah mendengar Rasulullah SAW bersabda: Mahukan aku khabarkan kepadamu sikap penghuni neraka: orang yang berperangai kasar, mendabik dada saat berjalan lantaran sombong.” (Muttafaq ‘alaih)

Orang yang sombong menghina orang lain di dunia, di akhirat kelak mereka turut mendapat kehinaan Allah SWT. Orang yang takbur dengan habuan dunia lupa bahawa sombong adalah pakaian Allah SWT, iaitu hak uluhiyah-Nya yang tidak boleh dirampas oleh sesiapa.

Sifat sombong boleh dijernihkan dengan tawaduk dan menghambakan diri kepada Ilahi. Hubungan baik sesama manusia juga bertitik tolak daripada hubungan baik dengan Allah SWT. Orang yang tinggi sifat kehambaannya akan merendah hati apabila bermuamalah sesama makhluk.

Berita Harian Agama 30/01/2014
Tags: sombong, takbur
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments