mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

UMNO tegas dengan akidah ASWJ

PRESIDEN UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak sudah berulang kali menegaskan bahawa sebarang kefahaman atau ideologi yang menyeleweng dan bertentangan dengan akidah Ahli Sunnah Waljamaah (ASWJ) perlu ditolak sama sekali di negara ini.

Pendirian UMNO dan kerajaan ini adalah sesuatu yang betul kerana landasan ASWJ berasaskan akidah, ibadah, syariah dan akhlak yang diambil dari sumber al-Quran dan hadis. Sumber ini telah memberikan arah yang jelas terhadap Islam sebagai sistem kepercayaan dan cara hidup.

Secara langsung penegasan Najib itu bercanggah dengan kenyataan karyawan dan aktivis sosial, Dr. Kassim Ahmad yang memperjuangkan Islam tanpa hadis. Kassim cuba membawa fahaman songsang dan bercanggah dengan tradisi keilmiahan Islam.

Kassim tidak memiliki kepakaran dalam bidang al-Quran apa lagi hadis. Pendapat Kassim hanya pendapat peribadi dan bukan daripada epistemologi Islam yang sistematik. Rasulullah SAW menyebut sesuatu itu datang dari orang yang bukan ahlinya, tunggulah kehancuran.

Isu Kassim menolak hadis dan mengecam ulama’ hadis, isu kalimah Allah, isu Syiah dan ajaran sesat lain banyak membawa perpecahan di kalangan umat Islam. Lebih-lebih lagi apabila orang politik menjadikannya isu politik mengatasi syarak, perpecahan menjadi lebih parah.

Ini menyebabkan orang bukan Islam semakin berani mempertikai Islam secara terbuka kerana dalam isu kalimah Allah pun Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Datuk Seri Abdul Hadi Awang semacam memberi muka kepada kelompok-kelompok Kristian.

Sebab itu penegasan Presiden UMNO penting kerana Pas tidak mengambil sikap yang jelas terhadap isu kalimah Allah dan isu-isu agama yang lain walaupun mendakwa sebagai parti Islam.

Berpegang kepada fahaman ASWJ yang terbina sejak zaman Rasulullah SAW, para sahabat dan tabie attabieen menjadikan Islam lebih kukuh dan mantap. Ia membentuk tasawwur Islami yang mampu membina tamadun.

Rasulullah SAW sebelum mengutus Muaz bin Jabal ke Yaman bertanya kepadanya mengenai rujukan untuk membuat sesuatu keputusan. Muaz menyatakan rujukan utamanya ialah al-Quran, kalau ia tiada dalam al-Quran dirujuk kepada hadis dan kalau tiada dalam al-Quran dan hadis maka ijtihad dilakukan.

Asas ini sangat selari dengan fahaman ASWJ. Kekuatan tamadun Islam baik pada zaman Abbasiyyah, Andalusia dan Othmaniah tetap menggunakan hadis sebagai sumber hukum dan pedoman beragama dan membina tamadun.

Islam adalah agama ilmu. Al-Quran dan hadis adalah sumbernya. Fahaman ASWJ tidak menolak kepentingan ijmak dan ijtihad supaya sumber maslahah untuk mengatasi mafsadah terjadi.

Kemunduran umat Islam bukannya kesilapan atau kelemahan fahaman ASWJ tetapi ia terjadi akibat kelemahan umatnya memahami ilmu Islam dan melaksanakannya dalam kehidupan.

Sekiranya al-Quran dan Sunnah dapat digunakan menangani isu-isu diniah dan ketamadunan umat Islam bakal tampil menawarkan tamadun baharu berasaskan fikrah Islami. Islah dan tajdid menjadi sesuatu yang perlu kerana sifat zaman dinamik berubah.

Tetapi sekiranya Islam difahamkan sebagai ritual semata-mata ia telah menyebabkan produktiviti rohaniah umat relatif tinggi dan produktiviti amal relatif rendah. Melakukan solat umpamanya harus mampu membangunkan jiwa ruku’ dan sujud supaya warga umat memiliki sifat patuh dan taat yang tinggi.

Kepatuhan terhadap al-Quran dan ketaatan mengerjakan sunnah adalah suatu tuntutan supaya Islam terlihat keindahan wataknya pada pekerti dan amalan. Asas inilah yang mampu membawa perubahan.

Yang sering terjadi adalah menyampaikan Islam dengan retorik panas, sasaran dakwah didekati secara hitam-putih, kegemaran melabel orang ang tidak selari dengan fahaman politik kelompok sendiri terjadi. Lalu lahir sifat benci dan dendam, tidak terbuka mendengar perbezaan pandangan dan akhirnya menjadi jumud dan taksub. Inilah yang menghancurkan Islam.

Fahaman ASWJ harus didekati secara ilmu dan menguasai kemahiran dan kepakaran dalam pelbagai bidang supaya umat Islam memiliki keupayaan jihad yang tinggi dalam semua bidang dan lapangan. Inilah kunci kejayaan yang harus diteroka dengan sungguh-sungguh, strategik, sabar dan istiqamah dalam kalangan warga umat.


Jendela Tok Ki Utusan Malaysia Rencana 20140225
Tags: akidah, politik, sunnah
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments