mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Perspektif IKIM: Agih pendapatan, urus perbelanjaan berhemat

Kita sering mendengar mereka yang mengeluh dan mengadu gaji tidak mencukupi kerana pendapatan diterima setiap bulan tidak seimbang dengan perbelanjaan. Taraf hidup yang semakin meningkat serta beban hutang menyebabkan keadaan semakin parah.


Gaji bulanan sebanyak RM4,000 mungkin sudah mewah bagi mereka yang tinggal di pinggir bandar atau desa, tetapi yang tinggal di bandar besar seperti di Kuala Lumpur, Pulau Pinang atau Johor, jumlah itu bukan angka yang ideal. Banyak aspek perlu diambil kira.


Beban kewangan yang tinggi menyebabkan ramai menggunakan hampir 75 peratus gaji untuk bayaran perbelanjaan seperti sewa rumah, bayar kereta, bil telefon bimbit, makanan serta keperluan harian lain.

Selain itu, ada yang bekerja dan sudah berkeluarga perlu memberi komitmen membayar hutang pengajian. Akibatnya, masyarakat hari ini sanggup berhutang disebabkan tidak dapat menampung perbelanjaan harian.

Urus wang secara bijak

Penting bagi kita mempunyai kemahiran mengurus wang secara bijak bagi menjamin hayatan tayyibah (kehidupan yang baik) serta bebas daripada cengkaman hutang. Langkah ini dapat mebimbing serta menjamin keselamatan diri daripada kefakiran dan kekufuran.

Firman Allah SWT yang bermaksud: “Dan janganlah engkau membelanjakan hartamu dengan boros yang melampau. Sesungguhnya orang yang boros itu adalah saudara syaitan, sedang syaitan adalah makhluk yang kufur kepada Tuhan-Nya.” (Surah al-Israa’, ayat 26-27)

Menurut seorang pakar kewangan, antara langkah yang boleh dibuat dalam menangani hal ini ialah dengan mencadangkan pengguna membahagikan pendapatan mereka kepada tujuh tempat apabila mendapat gaji bulanan.

Sebanyak 10 peratus daripada gaji disimpan terlebih dulu sebelum berbelanja kerana setelah kita melakukan pengasingan pendapatan untuk simpanan, maka perbelanjaan seterusnya berdasarkan baki di tangan. Jika baki sedikit atau tiada, maka kita sentiasa berhati-hati dengan perbelanjaan.

Sebanyak 55 peratus pendapatan pula perlu dibelanjakan untuk membayar keperluan seperti perbelanjaan dapur, utiliti, bayaran penyelenggaraan perumahan, pengangkutan serta hutang-hutang lain yang biasa dilakukan setiap bulan, manakala peruntukan 10 peratus lagi boleh disimpan untuk jangka masa panjang seperti melancong atau menunaikan umrah. Sebanyak lima peratus perbelanjaan lagi boleh digunakan untuk meningkatkan kemahiran pendidikan sama ada membeli buku, menghadiri seminar atau bengkel.

Tabung kecemasan

Begitu juga dengan tabungan kecemasan, kita perlu menolak sebanyak lima peratus daripada pendapatan. Tabung kecemasan bertujuan memenuhi keperluan jika terjadi perbelanjaan tidak diingini.

Contohnya, sakit atau kerosakan kenderaan. Adanya tabung kecemasan dapatlah menghindarkan kita daripada kesusahan atau berhutang.

Lima peratus lagi bolehlah diperuntukkan untuk tabungan, pelaburan dan lain-lain, manakala yang terakhir, sebanyak 10 peratus lagi boleh diperuntukkan sebagai sumbangan lain termasuk membayar cukai, berzakat atau didermakan kepada fakir miskin serta golongan memerlukan.

Keadaan ekonomi semasa yang agak mencabar sebenarnya mengajar kita lebih mendisiplinkan diri dan tidak boros ketika berbelanja. Memperuntukkan wang perbelanjaan dan simpanan kepada tujuh bahagian tadi mungkin dapat menyelamatkan daripada berbelanja secara berlebihan.

Nor Hartini Saari ialah Penyelidik Kanan Pusat Kajian Ekonomi dan Kemasyarakatan Institut Kefahaman Islam Malaysia. Berita Harian Agama 27/02/2014
Tags: belanja, bijak, hemah, urus, wang
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments