mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Syukuri pemberi nikmat, jangan kufuri

NIKMAT anugerah Allah SWT di muka bumi ini terlalu banyak. Manusia wajar mensyukurinya dalam apa jua keadaan sekali pun, bukannya menafikan nikmat tersebut.

Nikmat makanan dan minuman, nikmat-nikmat lain berbentuk material sehinggakan nikmat bernafas setiap saat pun jarang dilihat sebagai bentuk anugerah yang perlu disyukuri.

Malahan kita seringkali melihat kesusahan yang dialami dan sedang dihadapi sebagai penghalang mensyukuri nikmat. Bahkan kita menyangkal bahawa pernah menerima nikmat-nikmat lain di dunia ini. Apakah kita tidak pernah mengambil iktibar daripada kisah Bani Israel yang terakam dalam surah al-Baqarah ayat 57-61?

Sungguh mendalam makna yang boleh diambil daripada kisah kaum Nabi Musa AS tersebut. Mereka diuji dengan nikmat yang melimpah ruah tetapi tidak bersyukur. Kaum Bani Israel dianugerahkan nikmat makanan dan minuman yang begitu banyak tetapi menafikan perintah Allah.

Dalam ayat ini, Allah menyatakan betapa kaum Bani Israel ini tidak tahu bersyukur kepada-Nya kerana mereka tidak patuh kepada perintah Tuhan. Mereka disesatkan di padang pasir al-Tih dalam perjalanan memasuki bumi Palestin selama 40 tahun. Dalam tempoh itu, pelbagai penderitaan dialami, namun Allah melindungi mereka dengan awan supaya dapat berteduh daripada kepanasan dan juga diberikan makanan dan minuman yang disebut sebagai ‘al-mann’ dan ‘al-salwa’.

Dikatakan oleh ahli tafsir bahawa ‘al-mann’ adalah sejenis minuman yang berupa susu dan ada sesetengahnya mengatakan ia adalah madu.

Sementara, ‘al-salwa’ pula adalah sejenis burung yang cukup istimewa dan sedap dagingnya. Nikmat yang Allah berikan kepada kaum Nabi Musa ini adalah untuk mengenyangkan dan mereka tidak perlu bersusah payah bekerja untuk mencarinya.

Namun, mereka meminta yang lebih baik daripada itu walaupun telah mengetahui bahawa makanan dan minuman tersebut adalah kurniaan terbaik daripada Allah. Disebabkan kemalasan, kedegilan dan kekufuran mereka yang tidak mahu bersyukur, akhirnya Allah menurunkan azab dari langit yang berupa penyakit taun.

Apakah kisah ini tidak mampu menggarap ibrah buat kita pada ketika ini? Tidak cukupkah ia menjadi pengajaran bahawa mensyukuri nikmat daripada Yang Maha Pemberi itu lebih baik daripada mengungkit permasalahan atau kesulitan yang dihadapi? Ini kerana dalam kesusahan itu pasti ada kesenangan yang diselit bersamanya. Itu adalah rahsia keagungan Allah.

Sesungguhnya nikmat makanan dan minuman yang kita perolehi pada hari ini merupakan salah satu jalan untuk kita mempertingkatkan rasa syukur dan terima kasih kepada Allah.

Malah dengan nikmat-nikmat ini menjadikan kita hamba yang lebih tunduk dan patuh kepada segala arahan-Nya. Bagaimana caranya untuk menjadikan kita sebagai hamba yang bersyukur dengan apa jua nikmat yang Allah berikan? Salah satu caranya adalah mengelakkan pembaziran dan tidak berlebih-lebihan contohnya dalam pengambilan makanan atau minuman.

Pernahkah kita terfikir apakah iktibar yang boleh diambil di saat negara kita mengalami perubahan cuaca sejuk dan panas, diuji dengan krisis air di beberapa tempat, keadaan iklim yang cukup panas dan kering serta pelbagai penyakit datang menimpa masyarakat kita?

Bukankah ia saling berhubung kait dan akhirnya berbalik kepada cara bagaimana kita melihat ujian tersebut dan cara mensyukuri dengan segala apa yang dianugerahkan kepada kita dan tidak mengkufuri nikmat walau sekecil mana pun.

Berkeluh-kesah dan menuruti ketidakpuasan hati kita terhadap sebarang ujian tidak akan menutup dan menyelesaikan permasalahan itu. Malah kita dituntut untuk mengambil pengajaran daripada apa yang berlaku, mencari langkah menyelesaikannya dan bersyukur di atas pemberian Allah serta bersangka baik dengan takdir yang Allah tentukan buat kita.

Di penghujung ayat 61 daripada surah al-Baqarah, Allah menceritakan tentang kaum Bani Israel yang ditimpa dengan kehinaan, kemiskinan dan kebejatan daripada sudut akhlak dan moralnya. Ini kerana mereka merungut dan mengatakan sudah jemu dengan makanan-makanan yang dikurniakan oleh Allah SWT.

Apakah layak untuk kita mengatakan bahawa nikmat yang Allah berikan tidak memuaskan hati? Apakah perlu untuk kita menafikan bahawa ujian-ujian yang Allah berikan tidak layak untuk kita hadapi? Jangan tunggu kemurkaan Allah baharu kita mencari-cari dan menginsafi kesalahan. Apatah lagi, kita perlu akur bahawa semua ujian atau masalah yang menimpa dalam hidup atau situasi yang berlaku dalam negara kita kini adalah salah satu cara peringatan Allah atas sikap umat-Nya yang tidak bersyukur dan melakukan pelbagai kerosakan di muka bumi.

Justeru, banyak perkara yang boleh meletakkan kita sebagai hamba yang bersyukur. Bukan sekadar dengan kalimah syukur tetapi yang lebih penting adalah sikap dan amalan kita dalam menzahirkan rasa syukur.

Cuba audit kembali rasa kesyukuran kita setiap hari kepada Allah, agar tidak berbenih dalam hati rasa kufur dan diterjemahkan melalui amalan dan sikap.

Mudah-mudahan dengan meningkatnya kesyukuran kepada Pemberi Nikmat akan melenyapkan kekufuran serta tidak menumbuhkan sikap "bani Israel moden" dalam setiap jiwa.

Pandangan IKIM ialah Pegawai Penyelidik Kanan, Pusat Kajian Sains dan Alam Sekitar Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM) Utusan Malaysia Rencana 20140303

Tags: kufur, nikmat
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments