mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Tiada salahnya berselawat ke atas junjungan Nabi Muhammad

SAYA terpanggil dengan artikel oleh Azhar, Tanjung Malim bertajuk Budaya 'habib' berselawat dipersoal? dalam Forum Utusan Malaysia bertarikh 21 Februari 2014.

Sebenarnya saya anggap beliau sebagai sekadar lebih ingin tahu daripada cuba mengkritik dengan apa yang dinyatakan itu.

'Habib' atau 'Habibullah' apabila diterjemahkan daripada bahasa Arab kepada bahasa Melayu bermakna 'kekasih Allah' dan pada asalnya panggilan hormat kepada baginda Rasulullah SAW.

'Habib' yang diberikan gelaran kepada seseorang individu sekarang ini adalah mereka yang berketurunan 'Syed'.

Mereka ini (Syed) adalah keturunan terus daripada Rasulullah SAW melalui Fatimah Al-Zahra / Saidina Ali, Saidina Hassan dan Saidina Hussein (cucu baginda) apa yang dikatakan sebagai 'Ahlulbait' sebagaimana yang diyakini dan diperakui oleh semua mazhab termasuk mazhab Syafie yang berpegang teguh dengan pegangan Ahlul Sunnah Wal Jamaah.

Mereka juga menyimpan salasilah keturunan sejak daripada Rasulullah SAW dan menjadi budaya sebilangan besar masyarakat Arab.

Mereka sangat prihatin menjaga susur galur keturunan sejak turun temurun dan mungkin sebagai rujukan peribadi mereka.

'Habib' gelaran yang selalu digunakan untuk para ulama yang berketurunan Ahlulbait ini, dipercayai mempunyai salur galur salasilah di antara 38 hingga 42 keturunan Rasulullah SAW dan diakui oleh dunia Islam serta juga pengkaji sejarah Barat.

Mereka ini pula terbahagi kepada pecahan beberapa kabilah saperti Al-Attas, Al-Saggoff, Al-Yahya, Al-Jufri, Al-Idrus, Jamalullail dan banyak lagi. Tujuannya adalah untuk dipermudahkan mengenal asal usul mengikut kabilah yang tercatat dalam salasilah masing-masing.

Kebanyakan para 'habib' ini pekerjaan mereka adalah suka berdakwah sejak ribuan tahun lagi di mana mengikut sumber sejarah sapertimana terdapat di dalam buku Sejarah Melayu dan juga terdapat sumber dari Muzium Melaka sendiri bahawa Parameswara Raja Majapahit yang membuka negeri Melaka pada tahun 1403 yang asalnya beragama Hindu itu telah 'diislamkan' oleh seorang 'Syed' yang bernama Syed Abdul Aziz dalam tahun 1409.

Telah menjadi adat resam apabila 'Raja' melakukan sesuatu perkara maka rakyat keseluruhannya akan secara automatik ikut sama sebagaimana Islam mula bertapak secara rasminya di Semenanjung Tanah Melayu.

Walaupun dipercayai Islam sudah berkembang berdasarkan penemuan Batu Bersurat di Ulu Terengganu seratus tahun lebih awal daripada Parameswara memeluk Islam, tetapi dipercayai yang membawa Islam ke Terengganu adalah pendakwah berketurunan 'habib' yang berasal dari Hadramaut, Yemen.

Begitu juga bagaimana Islam berkembang di Nusantara seperti ke Indonesia dan kepulauan Melayu yang lain.

Berbalik kepada amalan selawat, bernasyid dan berqasidah, adalah satu amalan turun temurun umat Islam yang mencintai Rasulullah SAW.

Diwajibkan ke atas semua umat Islam berselawat ke atas baginda dan keluarganya dalam setiap tahiyyat akhir iaitu rukun dalam solat yang difardukan kepada kita.

Tanpa selawat ini solat adalah tidak sah dan terbatal dengan sendirinya.

Oleh itu adalah tidak salah, malah digalakkan kita membesarkan Rasulullah SAW melalui berselawat, bernasyid, berqasidah dan bermaulid sepertimana kita sambut setiap tahun sebagai amalan kita yang berpegang teguh kepada fahaman Ahlul Sunnah Wal Jamaah.

Apa salahnya kita semua meraikan dan dalam masa sama kita berselawat beramai-ramai kerana ia membawa keberkatan dan boleh membawa kemakmuran dengan rezeki yang melimpah ruah serta dipermudahkan mendapat syafaat dan dilindungi Allah, insya-Allah.

* SYED ABDULLAH SYED OSMAN JAMALULLAILSeremban, Negeri Sembilan. Utusan Malaysia Forum 20140304

Tags: habib, rasulullah, salawat
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments